Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Syksyn näytelmäuusinta

Hallituksen budjettiesitys eduskunnalle on aina sama näytelmä, jossa esittäjät ja vuorosanat vaihtuvat, mutta juoni on entinen. Hallitus ylistää oman esityksensä maasta taivaisiin ja opposition mielestä se on täysin kelvoton.

Nykyinen hallitus kehuu budjettinsa tuloeroja kaventavaa linjaa luultavasti niin kauan, että kuulijat rupeavat oksentelemaan. Myönnän rehellisyyden nimissä, että esitys on lähes 0,4 prosenttiyksikön kokoinen pieni askel oikeaan suuntaan. Tämän verran hallitus on laskenut esityksen kaventavan tuloeroja, mutta unohtanut laskelmistaan kuitenkin mahdolliset kunnallisveron ja kiinteistöveron korotukset. Ne ovat jokaisen kunnan omassa päätösvallassa, eivätkä hallitus tai eduskunta mahda niille mitään.

Kuten kaikki jo tietävät, tulee tuo 0,4 prosenttiyksikön tuloerojen kavennus perusturvan korotuksesta ja pääomatulojen verotuksen lievästä kiristämisestä. Oppisition kanssa olen kuitenkin samaa miltä siitä, että työmarkkinatuki ei ole koko perusturva. Ainoastaan työmarkkinatukeen tulee 100 euron korotus, mutta monien kohdalla työmarkkinatuki on edelleen harkinnanvaraista. Heitä ovat ne, joiden tuki riippuu kokonaan avio- tai avopuolison tuloista.

Työmarkkinatuelta pudonneet ns. ikuiset karenssilaiset tulevat saamaan toimeentulotukeensa vain 25 euron korotuksen. Tämäkin korotus tulee leikkautumaan pois asumistuesta.

Toinen epämiellyttävän usein toistuva ylistys koskee ns. haittaveroa. Hallituksen puheissa tasavero on muuttunut haittaveroksi, jota voidaan huoletta korottaa. Jokaisella kun on kulutustottumustensa muuttamisella mahdollisuus vaikuttaa maksamiensa verojen määrään.

Tupakan, alkoholin ja makeisten osalta tämä pitääkin paikkansa. Polttoaineveron nimittäminen haittaveroksi on täältä Itä-Suomesta katsottuna sinisen väittämistä punaiseksi tai peräti vihreäksi. Helsingissä on helppo muuttaa kulutustottumuksiaan siirtymällä joukkoliikenteen käyttäjäksi, mutta kokeilkaapa samaa täällä. Joudutte pysymään visusti kotona.

Erityisesti kiinnitin huomiota vihreiden Oras Tynkkysen puheisiin. Hänen mukaansa jokainen voi vaihtaa vähäpäästöiseen autoon, tehdä etätöitä tai muuttaa asumaan lähemmäksi työpaikkaa. Tällaiset puheet paljastavat armotta, että Tynkkynen on tuskin koskaan käynytkään pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Ainakaan elämästä maakunnissa hän ei tiedä yhtään mitään.

No, puhumista vartenhan edusknta on. Näyttelijöiden kannattaa kuitenkin muistaa, että yleisö on näytelmästä kiinnostunut ja suhtautuu vuorosanoihin melko kriittisesti.