Arvot ja faktat

Päivän Helsingin Sanomien mukaan valtion työterveyshuollon kustannukset ovat nousseet roimasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vauhti kiihtyy jatkuvasti ja viime vuonna kustannukset olivat peräti 14 % suuremmat kuin vuonna 2009. Syynä on yksityistäminen ja kansainvälisten pääomasijoittajien ryntäys kasvaville markkinoille.

Valtiokonttorin ylläpitämä työterveyshuolto lopetettiin 1990-luvulla ja tilalle perustettiin valtionyhtiö Medivire. Joskus viime vuosikymmellä se siirtyi vaivihkaa Terveystalo Oy:n haltuun. Valtion työterveyshuoltoa ostetaan myös niinikään pääomasijoittajien omistamilta Mehiläiseltä ja MedOnelta.

Kukaan ei ole koskaan tehnyt mitään linjapäätöksiä yksityistämisestä, vaan kehitystä on hivutettu nykyiseen suuntaan yksittäisillä päätöksillä. Näitä päätöksiä on ollut helppo tehdä, koska jo 90-luvulta lähtien on jatkuvasti puhuttu yksityistämisen ja kilpailutuksen eduista. Aina on viitattu lukuisiin tutkimuksiin, jotka muka todistavat julkisen sektorin oman toiminnan tehottomaksi ja kalliiksi ja ylistävät yksityissektorin dynaamisuutta ja halpuutta.

Kyseessä on kuitenkin selvästi poliittinen ja ideologinen valinta. Se vain on puettu valeasuun sekoittamalla arvot ja asenteet faktoihin. Ideologiset ja taloudellisen edun tavoittelua tukevat arvoasetelmat naamioidaan tosiasioiden muotoon, jolloin ne muuttuvat osaksi objektiivista maailmaa. Sen jälkeen niistä ei enää tarvitse keskustella, koska kyseessä on kiistaton tosiasia.

Sama toimii ihan kaikkialla. Miettikää ihan mistä tahansa asiasta käytävää keskustelua, niin huomaatte menettelyn toistuvan. Toinen toistaan vakuuttavampia tutkimustuloksia ja tilastoja julkaistaan ihan vain sen takia, että arvot näyttäisivät tutkimuksiin nojaavan kantaa tukevilta faktoilta.

Ainakin terveydenhoidon yksityistämisen osalta jokainen siihen hairahtunut kunta ja valtionhallinnon sektori joutuu vähitellen avaamaan silmänsä. Kalliiksi käyvä touhu herättää tajuamaan sen, minkä jokainen järjellään ajatteleva on tajunnut jo kauan sitten. Yksityistäminen ei voi olla halvempaa, koska julkinen sektori tekee kaiken ilman voitontavoittelua. Pääomasijoittaja ajattelee vain voiton maksimointia.

Kommentit (0)