Ajattelun este
Tietääkö ihminen näkemänsä perusteella vai näkeekö tietämänsä perusteella? Näkemistä tietämisen perusteella sanotaan kognitiiviseksi dissonanssiksi. Ihminen ottaa vastaan vain sellaista tietoa, joka myötäilee hänen ennakkoluulojaan ja ennakkokäsityksiään. Kaikki poikkeava sivuutetaan täysin.
Monet ovat vakuuttuneita siitä, että maahanmuuttajat saavat kaiken ilmaiseksi. Sosiaalitoimi järjestää heille parhaat asunnot, merkkivaatteet, taksikyydit, oman auton, lautasantennin ja käyttörahaa vielä tarpeen mukaan. Näin ajattelevalle voi kyllä kertoa, että toimeentulotuen myöntäminen on laissa säädeltyä toimintaa ja se perustuu tarkkoihin tulo- ja menolaskelmiin. Laskennallinen vajaus myönnetään toimeentulotukena. Sen lisäksi voi poikkeuksellisiin menoihin saada harkinnanvaraista toimeentulotukea.
Ennakkoasenteiden vallassa oleva kyllä kuuntelee sujuvasti ja näyttää ymmärtävän asian. Tosiasiassa hän ei ole kuunnellut eikä ymmärtänyt yhtään mitään, koska hänen päässään oleva lukko estää uuden tiedon omaksumisen. Kun hän seuraavan kerran lukee jostain, kuinka kummin kaima oli kuullut tutun sosiaalityöntekijän sanoneen, että maahanmuuttajille kustannetaan ihan kaikki, hän riehaantuu. Tämä vastaa täysin hänen omaksumiaan ennakkoasenteita, joten tieto on ilman muuta uskottava.
Ihan sama ilmiö on nähtävissä suhtautumisessa pitkäaikaistyöttömiin. Jonkun mielestä he ovat yhtenäinen joukko tahallaan syrjäytyneitä juoppoja ja työhaluttomia pummeja, joilla on mielenterveysongelmia. Heidät pitää toimittaa pakkotöihin ja ottaa kaikki avustukset pois, niin he ryhdistäytyvät. Tämän on ihan pakko pitää paikkansa, koska itsellä on työpaikka ja tuttu kansanedustajakin on samaa mieltä.
Tällaisellekin ihmiselle voi selittää, että mitään yhtenäistä joukkoa ei ole, vaan jokaisella on ihan oma elämäntilanteensa. Selittäminen on kuitenkin tuuleen huutamista, koska kognitiivinen dissonanssi estää tehokkaasti kaiken uuden tiedon omaksumisen. Tällainen ihminen menee uutta tietoa saatuaan kotiin ja laatii yleisönosastoon kirjoituksen siitä, kuinka tekemätöntä työtä riittää kaikille halukkaille.
Miettikääpä joskus omia asenteitanne. Siellä jossain luuraa ihan varmasti se ennakkoasenne, joka estää omaksumasta uutta tietoa ja pakottaa vahvistamaan jo opittua ajattelua.
Itse yritin joulunpyhien aikana ajatella asioita myös ns. maahanmuuttokriittisten ja pakkotyöuskovaisten kannalta. Ei siitä mitään tullut. On vaikea paneutua vastapuolen ajatusmaailmaan, jos sitä ei perustella muulla kuin väitteiden toistamisella. Vielä vaikeammaksi ymmärtäminen tule silloin, kun puheeni mitätöidään sanomalla minun olevan pelkkä demlalainen punavihreä mädättäjä tai laiskureiden puolustaja.
Sakari olet mies paikallasi ja jatka samaan tahtiin toisten mielipiteistä välittämättä ja niinhän sulla varmaan onkin..mutta asenteestahan lähes kaikki on kiinni.Jos pystyy muuttamaan asenteitaan muuttuu maailmakin mutta ne asenteet kun ei meidän maassamme kovin helposti muutu.Polottaahan voi mitä vain mutta että sisäinen muutos….
Lautasantennit ovat kummallinen kestoaihe. En ole aiheen asiantuntija, mutta sellainen käsitys on tullut, että itse laitteet, antenni ja viritin, eivät (varsinkaan perheenjäsentä kohden laskettuna) maksa paljon mitään, mutta ilmaiseksi ei sitten näekään muuta kuin Al Jazeeran kaltaisia eksoottisia, usein vieraskielisiäkin kanavia. Ei ihme jos suomalaista keskiluokkaistakaan duunaria ei moinen kiinnosta.