Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Paikallista keskustelua

Tunnetusti on erittäin turhauttavaa yrittää näyttää ihmisille aitaa, jos nämä sen nähdessään keskittyvät yhteen ainoaan seipääseen ja alkavat pohtia sen olemusta. Yritin avata ihmisten silmiä näkemään kuntouttavan työtoiminnan epäkohtia lähettämällä 9.3.2012 kirjoittamani jutun niin-sanottua-kuntoutusta-2myös paikallislehden yleisönosastolle. Mainitsin ihan ohimennen, että jotkut kuntoutettavat käyvät päivittäin työmaallaan pitkänkin matkan takaa.

Seuraavassa lehdessä eräs lukija kertoi tuntemastaan kuntoutettavasta, jolle kunta oli osoittanut asunnon parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsevalta käytöstä poistetulta koululta. Sinne mies ei lähtenyt, vaan asuu kirkonkylällä tuttaviensa luona. Kirjoittajan mukaan Helsingissä ja muuallakin esimerkiksi somaleille kyllä järjestetään kaikki televisiosta ja nettiyhteydestä alkaen, mutta Juuka ei järjestä edes asuntoa tarvitsevalle.

Pari viikkoa myöhemmin nimimerkki ”Juukalainen veronmaksaja” tiesi, että tämä mies oli saanut häädön aiemmasta asunnostaan ja siitä suuttuneena pistänyt koko kämpän päreiksi aiheuttaen veronmaksajille 10 000 euron laskun. Sen jälkeen hänelle oli tarjottu kahtakin eri asuntoa, joita hän ei kelpuuttanut.

Tänään sitten nimimerkki ”Yx tumma” tiedusteli, miksi tämän ”Veronmaksajan” pitää maailmanparantajan luulossaan puuttua niin monen ihmisen elämään ja asioihin. Hänet tunnistaa kirjoitustyylistä moni, joten nimimerkin taakse on turha kätkeytyä eikä ”Veronmaksajan” pidä ihmetellä yhtään kyseisen henkilön asioita, jotka eivät hänelle millään tavalla kuulu. Päreiksi pantu entinen asunto kuulemma onkin remontin tarpeessa, koska koko talo on homeessa.

Niin justiinsa. Sinänsä olen viimeisen kirjoittajan kanssa samaa mieltä yhden ainoan helposti tunnistettavan henkilön asioiden repostelun tarpeettomuudesta yleisönosastossa. Tässä on nyt kuitenkin edetty melko kauas alkuperäisestä aiheestani kenenkään ottamatta siihen millään tavalla kantaa. Tarkoitukseni oli näyttää ihmisille kuntouttavan työtoiminnan epäkohtia, ei yhden miehen asumista ja elämää.

Paikallislehti Vaarojen Sanomilla taitaa olla kova pula yleisönosastokirjoituksista, kun kaikki kelpaa. Keskusteluhan sujuu kuin parodia tyypillisestä nettikeskustelusta. Puuttuu enää asiaan millään tavalla liittymätön kissavideolinkki. Netissä tämä keskustelu olisi käyty parissa minuutissa, mutta lehdessä se vei yli kuukauden.