Tehdään diili

Amerikkalaisissa lakisarjoissa on ihan tavallista, että poliisi, syyttäjä ja epäillyn asianajaja tekevät sopimuksen. Epäilty tunnustaa jonkin rikoksen, siitä luvataan tietty tuomio ja loput painetaan villaisella. Esitutkinta loppuu siihen, oikeus hyväksyy tehdyn sopimuksen ja periaatteessa kaikki ovat tyytyväisiä. Vain rikoksen uhri kiristelee hampaitaan.

Meidän oikeusjärjestelmällemme tämä omituinen käytäntö on tähän asti ollut vieras. Nyt sitä ollaan kuitenkin vähitellen ujuttamassa myös meille. Valmistelun aloitti edellinen oikeusministeri Tuija Brax ja nyt Anna-Maja Henriksson aikoo tuoda eduskuntaan tarvittavat lakimuutokset.

Syy tähän on selvä: poliisi ja oikeuslaitos kärsivät kroonisesta resurssipulasta, jonka seurauksena varsinkin talousrikoksia koskevat esitutkinnat ja oikeudenkäynnit pitkittyvät. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta tulee vähän väliä huomautuksia liian pitkistä käsittelyajoista. Resurssien lisäämisen sijaan nyt aiotaan nopeuttaa prosessia tavalla, josta rikolliset kiittävät.

Tällä hetkellä tunnustaminen ei pääsääntöisesti vaikuta esitutkintaan eikä tuomioon. Tunnustuksesta huolimatta poliisi pyrkii selvittämään koko tapahtumaketjun ja oikeus tutkii kaikki esille tulleet seikat. Tulevaisuudessa siis vaikkapa useista talousrikoksista epäilty voi tunnustaa yhden kirjanpitorikoksen, jonka jälkeen esitutkinta lopetetaan ja juttu viedään oikeuteen. Etukäteen sovitun mukaisesti tekijä saa neljäsosaa lievemmän rangaistuksen tästä kirjanpitorikoksesta ja pääsee nauttimaan törkeällä velallisen epärehellisyydellä ansaistuista miljoonistaan.

Aiotun muutoksen ainoa tarkoitus näyttää olevan päästää talousrikolliset pälkähästä. Sopimusmenettely ei koskisi tekoja, joista on säädetty yli 6 vuoden rangaistus. Se ei koskisi myöskään rattijuoppouden kaltaisia helposti selvitettäviä rikoksia. Sitä ei sovellettaisi henkeen, terveyteen tai lapsiin kohdistuviin rikoksiin eikä myöskään seksuaalirikoksiin. Jäljelle jäävät oikeastaan vain talousrikokset.

Poliisin ja tuomioistuinten resurssipula lienee tosiasia, mutta kyllä tässä haisee jokin muukin. Ehkä esitutkinnan kohteeksi ja oikeuteen on ruvennut päätymään liian tärkeitä henkilöitä. Jos lakimuutos hyväksytään, niin ainakin kansan luottamus poliisiin ja oikeuslaitokseen putoaa entisestään. Tässähän on tarkoitus näyttää ihan sormella osoittaen, että talousrikollisuus kannattaa aina ja tuomiotkin ovat sopupeliä.

Kommentit (0)