Parannuksia ja naamanpesua

Ylihuomisesta alkaen työttömille tarkoitetut työharjoittelu ja työelämävalmennus muuttuvat työkokeiluksi. Samalla työkokeilun soveltamisala muuttuu. Tähän asti harjoittelemaan tai valmennukseen on voitu määrätä ihan kuka tahansa ammattitaitoinen työtön tekemään ilmaista työtä vaikkapa johonkin yritykseen. Jatkossa työkokeilu on tarkoitettu pääasiassa niille, joilla ei ole ammatillista koulutusta. Koulutetuille on pyrittävä ensisijaisesti järjestämään palkkatyötä.

Tämä vaikuttaa erinomaiselta parannukselta. Harjoittelun varjolla on hankittu ammattitaitoista ilmaistyövoimaa ihan minne tahansa. Tulevasta eivät kuitenkaan työvoimaviranomaisetkaan vielä tiedä mitään. Se nyt ainakin on selvää, että ei TE-toimistoilla vuoden alusta ole palkkatöitä tarjolla yhtään sen enempää kuin nytkään.

Saahan sitä ensisijaisesti pyrkiä järjestämään palkkatyötä, mutta sananhelinältä se vähän kuulostaa.

Tämä siis saattaa olla joko ihan oikea parannus tai sitten se on naamanpesua. Ainakin osittaista naamanpesua oli viime kesänä tehty Työttömyysturvalain muutos. Lakimuutoksella lyhennettiin työttömyysetuuden menetyksiä eli karensseja kautta linjan. Samalla lyhennettiin kieltäytymistä seuraavaan karenssiin liittyvää työssäolovelvoitetta viidestä kuukaudesta kolmeen kuukauteen. Tämä aika etuuden menettäneen on siis oltava töissä, työkokeilussa, kuntouttavassa työtoiminnassa tai muussa työvoimapoliitttisessa toimenpiteessä saadakseen työttömyysetuutensa takaisin. Tarkemmat karenssiajat löytyvät Työttömyysturvalain 2 a luvusta, jos joku on kiinnostunut niitä tutkimaan.

Tämäkin on melkoinen parannus, mutta sen ulkopuolelle jätettiin valtava määrä pitkäaikaistyöttömiä. Työssäolovelvoite ei lyhentynyt yhtään niiltä, ovat saaneet karenssin työvoimapoliittisesti moitittavan menettelyn takia ennen 1.7.2012. Sama on tilanne, jos moitittava menettely tapahtui ennen 1.7.2012, mutta sanktio määrättiin lakimuutoksen jälkeen. Kaikkien näiden ikuisten karenssilaisten työssäolovelvoite on edelleen viisi kuukautta, kun taas 1.7.2012 jälkeen moitittavaksi katsottuun menettelyyn syyllistynyt selviää paljon lyhyemmällä rangaistuksella.

Ikuiseen karenssiin tuomitut siis pysyvät ikuisessa karensissa ja armahdus on heille tulossa vasta vuonna 2017. Silloin hekin saavat takaisin työttömyysetuutensa, jos onnistuvat pysyttelemään hengissä. Töitähän heille ei edes tarjota, koska heidät on ikuisen karenssin myötä siirretty siihen ryhmään, jolle ei edes tarjota mitään muita työvoimapoliittisia toimenpiteitä kuin korkeintaan kuntouttavaa työtoimintaa.

Kuntouttavaan työtoimintaan he joutuvat osallistumaan toimeentulotuella. He siis eivät saa työmarkkinatukea takaisin kuntouttavan työtoiminnan ajaksi vaan vasta sitten, kun tätä ns. kuntoutusta on kestänyt viisi kuukautta.

Jos pitäaikaistyöttömiä olisi oikeasti tarkoitus saada takaisin työelämään, niin tällaisia munauksia ei lakiin olisi saanut jättää. Ehkä tarkoitus onkin vain nöyryyttää tätä yhteiskunnan alinta kastia.

Kommentit (0)