Avunannosta rikokseen

Edellinen juttuni äärioikeiston fb-ryhmästä Irti äärivasemmiston väkivallasta! sai kommentteja vähän siellä sun täällä. Itse blogiin kommentoi nimimerkki Antti, jonka nimi sähköpostiosoitteen mukaan on Mika Virta. Hän paheksui jyrkästi sitä, että en antanut ryhmän perustamisesta kunniaa sille, jolle se kuuluu. Ryhmän tosiaan perusti joku facebookiin vastottain liittynyt Sami Virta. Ensi töikseen hän ylensi Leon Degrellen ryhmän ylläpitäjäksi ja ryhmän kuvaus on tämän Leonin laatima.

En minä viitsi leikkiä näitä nimileikkejä, mutta ikävämmän tempun teki eräs savonrantalainen matkailualan yrittäjä. Hän katsoi aiheelliseksi julkaista osoitteeni ja puhelinnumeroni tuossa ryhmässä. Eivät ne salaisia olekaan ja jokainen löytää ne Juuan kunnan verkkosivulta. Kuntalaisilla on mielestäni oikeus saada tietää luottamushenkilöiden yhteystiedot, mutta mitä varten ne piti julkaista äärioikeiston ryhmässä, jonka yksi ylläpitäjä on tuomittu väkivaltarikollinen?

Ehkä julkaisija halusi kertoa myös hakukoneen käyttöä osaamattomille minne kannattaa lähettää ikävää postia tai mihin osoitteeseen kannattaa tulla kyläilemään. Ei muuten kannata lähettää sitä postia ja vielä vähemmän tervetulleita ovat natsit kylään. Jokainen laiton uhkauskin tulee päätymään poliisin tutkittavaksi ja pyydän poliisia tutkimaan myös osoitetietojen levittäjän osuuden rikosnimikkellä avunanto rikokseen.

Siitä sanotaan Rikoslain 5 luvun 6 §:ssä näin:

Joka ennen rikosta tai sen aikana neuvoin, toimin tai muilla tavoin tahallaan auttaa toista tahallisen rikoksen tai sen rangaistavan yrityksen tekemisessä, tuomitaan avunannosta rikokseen saman lainkohdan mukaan kuin tekijä.

Tämä mies on astunut todella heikoille jäille. Miettiköön hän itse mielessään sitäkin, miten mahtavat luontomatkailijat suhtautua retkeilyalan yrittäjään, joka profiloituu äärioikeistolaiseksi ja mahdollisesti tulevaisuudessa joutuu tutkittavaksi avunannosta rikokseen.

Pyysin saada liittyä tuohon ryhmään ja pyyntöni hyväksyttiin. Laitoin sinne kommentiksi ylläolevan tekstin, koska blogini oli juuri silloin suljettu palvelimen vaihdon takia. Tämän Sami Virran kanssa saimme aikaan asiallisen keskustelun, mutta tulipa toisenlaistakin palautetta. leon-ja-siivonen

Leon Degrelleltä en muuta osannut odottakaan, mutta Siivonen on erehtynyt pahasti. Minulta on ihan turha odottaa mitään ”pelonsekaista reaktiota” ja minä en uhkaile. Kerroin vain, miten tulen suhtaumaan itseeni mahdollisesti kohdistuviin rikoksiin. Ja jos Siivonen on jo kaksi vuotta sitten saanut samantapaista palautetta, niin ehkä hän on aiemminkin julkaissut jonkun juristin yhteystietoja epämääräisssä viharyhmissään. Minä en kuulu mihinkään verkostoon, vaikka Siivonen kumppaneineen taitaa kuulua. Tämä mutapaini saa tällä erää riittää.

Kommentit (0)