Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Säädyt, rikoslaki ja sananvapaus

– Me tarvitaan moraalinen ryhtiliike ja iloinen ilme. Semmoinen Suomi missä kova työ ja koulutus kannattaa ja sellainen Suomi missä huono-osaisuutta ei hyväksytä, vaan se maa, jota Susannakin on valmis rakentamaan.

Näin on Jyrki Katainen ylistänyt kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koskea. Kosken ja kokoomusnuorten sanoma ei olekaan jäänyt epäselväksi: nyt tosiaan ollaan luomassa sellaista Suomea, missä huono-osaisuutta ei hyväksytä. Huono-osaisuudesta tehdään rikos.

Jääköön kokoomusnuorten talousohjelma vähemmälle ja katsotaan rikosoikeudellista linjausta. Ohjelmassa esitetään, että rikoslaista poistetaan kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Perusteluina on, että ajatusrikos ilman uhria sotii sananvapautta vastaan.

Ajatus on yltiöidealistinen ja kertoo siitä, että ohjelman laatijat eivät koskaan ole olleet tekemisissä näiden kansanryhmää vastaan kiihottajien kanssa. Kiihottajien taktiikka on yksinkertaisesti tukkia vastustajien suu ilmiannoilla ja muulla nettikiusaamisella. Jos he siinä onnistuvat, niin he saavat jatkaa suoranaista yllyttämistä rikoksiiin kenenkään siihen puuttumatta. Ja sanoista on tunnetusti lyhyt matka tekoihin.

Kokoomusnuorten mielestä lakia siis pitäisi tältä osin lieventää, mutta eräiltä muilta osin kiristää. Ohjelman mukaan rangaistuksia pitäisi tuntuvasti koventaa väkivalta-, seksuaali- ja omaisuusrikoksissa. Nyt taidetaan päästä asian ytimeen.

Tavoitteena onkin siis koventaa omaisuusrikoksista annettavia rangaistuksia. Kaava on tuttu: ensin vaaditaan ankaroittamista seksuaali- ja väkivaltarikoksissa, jolloin vastustus on vähäistä. Sitten päästään omaisuusrikoksiin, kuten koko ajan on ollut tarkoituskin.

Oikeushistorian professori Heikki Ylikangas sanoi jo 80-luvulla, että kun tulo- ja varallisuuserot kasvavat, niin kontrolli kovenee ja rangaistukset ankaroituvat. Sääty-yhteiskunta tulee takaisin muodossa tai toisessa. Rangaistuskehitys on täysin ymmärrettävää. Kun äärikapitalismi ja ahneimman oikeus tehdään hyväksyttäväksi ja jopa tavoittelemisen arvoiseksi, niin suurin osa kansasta jätetään heitteille. Yleinen lainkuuliaisuus romahtaa ja yhden laidan rosvot tulevat samaan vastaansa toisen laidan piittaamattomat. Siksi rangaistuksia pitää koventaa erityisesti omaisuusrikoksissa.

Sananvapauden nimissä sitten kaikenlainen kiihottaminen pitäisi sallia. Ei se kuitenkaan tarkoita sitä, että köyhät pääsisivät elämöimään ääneen. Kokoomusnuoret haluavat sallia kiihottamisen sekä nykylain mukaisia kansanryhmiä vastaan että loogisesti myös omia köyhiä vastaan. Tämä kiihottaminen onkin parasta aikaa käynnissä. Lukekaa vaikka kokoomusnuorten ajatuksia sosiaalietuuksien yksityistämisestä ja alkoholistien rahallisen avun korvaamisesta ruokakupongeilla.

Sääty-yhteskunnassa sananvapaus on vain ylimmillä säädyillä. Alemmat ovat potentiaalisia rikollisia.