Harkittu ryöpytys

Eilinen Haaga Helian toimittajaopiskelijoiden verkkojulkaisu Tuima.fi:n juttu sosiaalietuuksia kahmivasta ja työtä välttelevästä Tatusta oli ilmeisen tarkkaan harkittu teko. Toimittajaopiskelija oli löytänyt 26-vuotiaan Tatun, joka saa pelkkää toimeentuotukea 1 100 euroa kuukaudessa ja välttelee tahallisesti työtä ja sosiaaliviraston järjestämiä kursseja.

Tuima korjasi nopeasti jutun pahimpia valheita, mutta vahinko oli jo tapahtunut. Voi myös sanoa, että tavoiteltu päämäärä oli jo saavutettu. Kokoomuspoliitikot kautta maan olivat heti jutun julkaisemisen jälkeen sormi jakonapilla levittämässä tarinaa ja yksi nopeimpia oli tähänkin blogiin kommentoiniut helsinkiläinen Ossi Mäntylahti. Hän on tietääkseni jutun kirjoittajan ystävä ja saattaa ihan hyvin olla vaikka tarinan tilaaja.

Tilaustyöltähän koko juttu näyttää ja sen ajoituskin oli liian hyvä ollakseen sattumaa. Samana päivänä julkaistiin valtakunnanuutisissa tutkimus, jonka mukaan sosiaalietuuksia huijataan vuosittain neljän miljoonan euron edestä.

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen paheksui julkisesti sitä, että nuorille syydetään toimeentulotukea ilman että he tapaavat sosiaalityöntekijää kuukausiin. Minulle jäi epäselväksi haluaako Pelkonen lisätä sosiaalityöntekijöiden määrää vai ottaa sosiaalituet pois niiltä, jotka eivät resurssipulan takia pääse tapaamaan sosiaalityöntekijää. Pelkosen ulostulot tuntien veikkaan hänen olevan jälkimmäisen vaihtoehdon kannalla.

Sattumalta samana päivänä Yle julkaisi tekemänsä kyselytutkimuksen siitä, saako valtiolta vähän varastaa sosiaalietuuksien väärinkäytön muodossa. Vastaus on tietenkin odotettu ei, mutta jo kysymys on suoraa johdattelua. Kysymys pitää itsestään selvänä, että varastaminen on enemmän sääntö kuin poikkeus ja vastaajat ohjataan olemaan varkaille vihaisia.

Hölmökin huomaa, että ryöpytys on harkittua. Tarkoituksena on edistää kokoomuksen suunnittelemaa sosiaalietuuksien vastikkeellisuutta eli palkattoman työvoiman saaamista yrityksille. Hyväuskoinen kansa narrataan asian taakse eivätkä ihmiset ymmärrä sahaavansa omaa oksaansa. Kun palkaton työ yleistyy, niin irtisanomiset lisääntyvät ja palkattomia työntekijöitä saadaan runsaasti lisää. Moni nyt syvästi työttömiä paheksuva on kohta yksi heistä.

Tatu lienee oikea henkilö ja juttu pääosin totta. Kun lasketaan yhteen työmarkkinatuki, asumistuki ja toimeentulotuki, niin korkeiden asumiskustannusten Helsingissä voi joku saada tukia tuon verran. Apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty kiirehti myöntämään asian todeksi ja vaatimaan etuuksien vastikkeellisuutta. Helsingin kaupungista olisi kyllä löytynyt paljon myös toimeentulotukilain tuntevia virkamiehiä, mutta he olisivat saattaneet kertoa totuuden tukien määristä.

Ryöpytys onnistui ja Tatu antoi kasvot kaikille Suomen työttömille. Ne kasvot ovat laiskan lurjuksen, joka rehvastelee yli tuhannen euron tuilla ja välttelee töitä. Tatua käy sääliksi. Hän ei tiennyt mitä teki toisten tahdottomana käsinukkena.

matkailu
Kommentit (24)
 1. Enoch Nitti
  9.10.2013, 08:33

  yksi nolla tuli liikaa

 2. Raoul Plommer
  9.10.2013, 09:16

  “Hyväuskoinen kansa narrataan asian taakse eivätkä ihmiset ymmärrä sahaavansa omaa oksaansa.”

  Tämä se vaan ei lakkaa hämmästyttämättä minua. Yhtälailla, Kokoomuksen ainainen äänestäminen ihmetyttää suuresti – sitä kun luulisi että pääomapuoluetta ei kovin monen prosentin kannattaisi äänestää.

  Neljä miljoonaa vuodessa on aivan mitätön summa. Taistellaan sosiaaliturvan vastikkeellisuutta vastaan kaikin voimin, ja mieluiten jatkettaisiin sen perustulon suuntaan.

Kommentointi suljettu.