Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Igluja ja islamia

Toivon usein turhaan, että ihmiset vaivautuisivat ottamaan edes hiukan selvää asioista ennen kuin ryntäävät muodostamaan mielipiteensä. Eilen sain sähköpostia, jossa ihmeteltiin pikkulintujen laulamana kuultua uutista maailman suurimman iglun rakentamisesta Juukaan. Postin lähettäjä ihmetteli, että millähän rahalla kunta taas mällää. Lakkautetaanko kyläkoulut vai otetaanko tähänkin törsäykseen rahat vanhusten vaipoista?

Kyse oli tästä uutisesta. Tällainen suunnitelma on tosiaan vireillä. Kunnalle se ei maksa käytännöllisesti katsoen paljon mitään, mutta myönteistä julkisuutta on tiedossa onnistuipa hanke tai ei.

Nämä iglun rakentajat haluavat kunnalta vain vettä, majoitustilat talvella tyhjillään olevassa mutta peruslämpimänä pidettävässä kunnan leirikeskuksessa ja kouluruokailun noin kolmen viikon ajan. Tarkkaa kustannusarviota en tällä hetkellä vielä tiedä, mutta kyllä tuohon luulisi köyhänkin kunnan rahkeiden riittävän.

Otsikon toinen teema liittyy myös ilmeisen kritiikittömään mielipiteen muodostamiseen eli syötin  nielaisemiseen koukkuineen ja siimoineen. Kansanedustaja Olli Immonen pohjusti eilen blogijutussaan Miksi islam on uhka television tämäniltaista islamkeskustelua. Juttu on levinnyt valtavasti ja Immosen on julistettu olevan Suomen johtava islamin asiantuntija.

Tosiasiassa Immonen ei jutussaan esitä yhtään omaa ajatusta, vaan kaikki ajatukset on kopioitu muualta. Teksti vaikuttaa jo tyylintäänkin vieraasta kielestä käänetyltä.

Yksi lähde näyttäisi olevan David Baileyn vuonna 2006 julkaisema kirja Dare to Speak: Islam vs. Free Democracy and Free Enterprise.  Lyhyt vilkaisu vaikkapa tänne riittää osoittamaan selvää yhtäläisyyttä aina sanamuotoja myöten. Toki Immonen on lisännyt oman juttunsa kotimaisuusastetta, mutta siltäkään osin hän ei sano mitään sellaista, mitä ei olisi jo ennen sanottu.

En ole minkään uskonnon asiantuntija, joten en pysty analysoimaan tarkemmin Immosen nimissä olevan tekstin laatua. Sanon tahallani, että teksti on Immosen nimissä. Minusta tuntuu, että ei Immonenkaan ole islamin asiantuntija. Hän tai hänen kirjoittajatiiminsä ovat omaksuneet kaiken netin islaminvastaisilta sivuilta. Ja sitä tavaraa kyllä riittää aina Gates of Viennasta ja Jussi Halla-ahon teksteistä lähtien.

Kun Immonen sanoo Jaakko Hämeen-Anttilan olevan rauhanomaisissa tulkinnoissaan väärässä, niin henkisesti laiskat kannattajat hurraavat. Eivät he tietenkään jaksa koko pitkää juttua lukea, mutta ei sillä ole väliä. Nyt on saatu uusi profeetta, todellinen Tietäjä, jonka kirjoituksiin vedotaan vielä kauan. Kannattajat tulevat siihen johtopäätökseen, että sisällissota islamia vastaan alkaa tuossa tuokiossa, jos kaikki muslimit eivät välittömästi allekirjoita integraatiosopimusta.

Ihan samalla tavalla se minulle postia lähettänyt kuntalainen veti iglujutun kuultuaan sellaisen johtopäätöksen, että taas tuhlataan köyhiltä otettavia rahoja turhuuteen.

Ihmisaivot etsivät metkoja oikoteitä.