Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Aiheesta puheen ollen

Jope Ruonansuun sketsihahmo esitteli kummallisia keksintöjään ja sanoi aina lopuksi, että en minä sitten tiijä toimiiko se, mutta saapihan sitä kokeilla.

Yksi jo kauan sitten toimivaksi havaittu keino on kirjoittaa itse julkisesti jotain nimimerkillä tai salanimellä ja antaa sitten omana itsenään vastine ajankohtaiseksi tulleeseen asiaan. 1970-luvulla Juuan kunnan elinkeinoasiamies toimi vähän aikaa virkansa ohella myös paikallislehden päätoimittajana. Hän nosti voimakkaasti esille kunnan elinkeinopolitiikkaa kirjoittamalla nimimerkillä tulikivenkatkuisia kirjeitä lehtensä yleisönosastoon. Asiallisen vastineen hän antoi elinkeinoasiamiehenä joko jo samassa tai viimeistään seuraavassa numerossa.

Kukaan ei huomannut mitään outoa, mutta tämä yhden miehen kirjeenvaiho herätti kiinnostusta ja poiki ihan oikeaakin lukijapostia. Lehden levikki nousi ja ennen kaikkea uusi elinkeinoasiamies ja hänen roolinsa tulivat kuntalaisille tutuksi. Samaa voisi kokeilla nytkin.

Kaupan kahviossa pari ikämiestä keskusteli Juukaan rakennettavasta maailman suurimmasta iglusta. He tuntuivat kovasti paheksuvan kunnan rahojen syytämistä joutavaan. Jos jollain kunnan viranhaltijalla olisi aikaa, niin hän voisi kirjoittaa tästä tuhlauksesta nimimerkillä lehden yleisönosastoon ja heti perään antaa vastauksen omana itsenään. Vastauksessa hän kertoisi, että hanke ei ole kunnan oma. Kunta antaa kunnanhallituksen päätöksellä rakennelmaan tarvittavan veden. Rakentajat tulevat hollantilaisesta yliopistosta ja heille kunta tarjoaa majoituksen kunnan omistamassa ja muutenkin peruslämpimänä pidettävässä leirikeskuksessa sekä kouluruokailun.  Ei maksa paljon mitään ja mainetta tulee onnistuipa hanke tai ei.

Tätä itse kirjoittamisen taktiikkaa käyttävät ainakin ns. ”maahanmuuttokriittiset”, joskin heidän taktiikkansa on ihan liian helppo paljastaa. Vai mitä sanotte tästä? Mohammed Hassan liittyi facebookiin 30.12.2013 ja kirjoitti ensi töikseen tällaisen päivityksen:

esa virta

Jo seuraavana päivänä sen onnistui bongaamaan muuan kaikilta mahdollisilta äärioikeistosivuilta tuttu kiivailija, joka todennäköisesti käyttää tekaistua nimeä ja esiintyy kuvassa naamarina. Hän nappasi päivityksestä kuvan ja pääsi levittämään omaa rasistista sanomaansa. Että katsokaa nyt, tuommoisia ne ovat, kantaväestö tarvitsee turvapaikkoja.

Miten hän onnistuikin ihan sattumalta löytämään juuri facebookiin liittyneen Mohammed Hassanin kymmenien, satojen tai jopa tuhansien maailmanlaajuisen facebookin samannimisten joukosta? Miten hänen silmiinsä sattuikin osumaan juuri tämän hänelle ennestään tuntemattoman Mohammedin törkeä päivitys?

Vastaus on ilmiselvä. Hän teki tietenkin kertakäyttöisen valeprofiilin ja kirjoitti päivityksen itse itselleen löydettäväksi. Ei toiminut, mutta saapihan sitä kokeilla.