Työllistämistä ja kunnallispolitiikkaa
Kierrätyskeskus Kiepissä Juuassa pitkäaikaistyöttömyys on arkea. Keskusta pitää työttömien yhdistys, joka tarjoaa tuettuja työpaikkoja.
Näin kertoi Helsingin Sanomat työttömyyden karusta todellisuudesta kertovassa jutussaan. Muilta osin minulla ei ole juttuun mitään lisättävää, mutta kiireinen toimittaja ei ohikulkumatkallaan tainnut ennättää kysellä työllistämisen laatua.
Työttömien yhdistyksen pyörittämässä kierrätyskeskuksessa ei ole yhtään palkkatuettua työpaikkaa. Palkkaa saa ainoastaan toimistonhoitaja ja kaikki muut ovat kuntouttavassa työtoiminnassa. He saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Kuten HS:n jutusta käy ilmi, niin työntekijöiden työllistymistä vaikeuttaa vain palkkatyön puuttuminen. Heidän paikkansa ei siis lain mukaan ole kuntouttavassa työtoiminnassa.
Heitä on paikalla koko ajan viitisen henkilöä. Kun jokainen heistä tekee töitä neljä tuntia päivässä, niin yhden päivän aikana siellä ennättää olla jopa kymmenen henkilöä. Jokainen heistä vapauttaa kunnan oman työmarkkinatukensa maksuosuudesta ja tuo kunnalle 10,09 euroa työllistämiskorvausta päivässä. Kunta siirtää tämän rahan kokonaisuudessaan toimintaa pyörittävälle työttömien yhdistykselle.
Viisi kuntouttavassa työtoiminnassa olevaa tuottaa yhdistykselle 250 euroa viikossa ja 1 000 euroa kuukaudessa puhtaana käteen. Kymmenen tuottaa tuplaten. Ei siis ihme, että yhdistys osti viime talvena käteisellä 30 000 euroa maksaneen talon keskeltä historiallista Puu-Juukaa. Taloa remontoidaan nyt “talkoovoimin” eli käytännössä kuntouttavana työtoimintana. Sinne on tarkoitus perustaa yhdistyksen pyörittämä työpaja, johon sijoitetaan lisää kuntouttavassa työtoiminnassa olevia.
Työttömien yhdistykseen kuuluu nykyisin enää parikymmentä henkilöä, mutta silti taloa mainostetaan työttömien omana talona. Tosiasiassa se on eläkeläisistä muodostuvan yhdistyksen sisäpiirin talo.
Näin siis toimii tuo HS:n jutun “tukityöllistäminen”.
Yhdistyksen toiminta on pientä ja kierrätyskeskus tarpeellinen, joten en ole asiasta viitsinyt tämän kummempaa meteliä pitää. Paljon suurempaa on kunnassa suunnitteilla.
Kunnan virkamiesvalmistelussa on jo kauan ollut työpajan perustaminen, mutta toteuttamista hidastaa sopivien tilojen puute. Tilaa tarvittaisiin paljon, koska ihan julki lausuttu tavoite on pudottaa kunnan osuus työmarkkinatuesta eli se kuuluisa Kelan sakkomaksu nollaan euroon. Kaikki kunnan työttömät ihan henkilöön katsomatta halutaan sijoittaa kuntouttavaan työtoimintaan. Työpajan toiminnan sisällöstä ei tietääkseni ole vielä tarkempia suunnitelmia, mutta jo kauan on puhuttu metalli- ja puutyöpajasta, pienkonekorjaamosta ja ulkoalueiden hoitopalvelujen myynnistä. Työttömäksi jäänyt terve ja työkykyinen kivimies laitetaan siis kuntouttavan työtoiminnan nimellä nikkaroimaan lintulautoja ja vääntelemään katiskoja.
Se on selkeästi vastoin lakia. Kuntouttava työtoiminta on viimesijaista sosiaalipalvelua ja tarkoittettu vain niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön, palkkatuettuun työhön tai osallistumaan muuhun ensisijaiseen työvoimapalveluun. Se ei missään tapauksessa saa olla kunnan säästökeino. Kuntouttavaa työtoimintaa ei myöskään saa käyttää markkinoilla kilpailemiseen. Näitä asioita ei tunnuta meillä oikein ymmärrettävän.
Sanon sen nyt jo hyvissä ajoin ennen ensi syksyn talousarviokäsittelyä: Tulen pitämään huolen siitä, että nämä asiat ymmärretään vaikka kantapään kautta. Olen jo kauan sanonut julkisesti, että jos lakia ei ruveta noudattamaan, niin tänne tulee Aluehallintoviraston tarkastaja tutkimaan. En minä enää viitsi selvää lakitekstiä paasata pitkin valtuustosalin seiniä vaivautuneena katseleville valtuutetuille, jotka lyttäävät puheeni rupeamalla heti perään puhumaan alkoholin väärinkäytöstä ja työn parantavasta vaikutuksesta.
Ja jos näitä asioita pitää ruveta opettamaan kantapään kautta, niin silloin tutkitaan myös aktivointisuunnitelmien laadintaprosessi kunnassa. Suunnitelma on sosiaalityötä, joka on tehtävä työvoimaviranomaisen, kunnan ja työttömän yhteistyönä. TE-toimisto on Nurmeksessa 50 kilometrin päässä, joten sielta ei fyysisesti tule koskaan ketään paikalle. Sieltä lähetetään aktivointisuunnitelma kuntaan, jonka vailla sosiaalialan koulutusta oleva tehtävään määrätty henkilö kutsuu työttömän allekirjoittamaan sen.
Kuntouttavan työtoiminnan tarkoitus ei ole siivota tilastoja ja tasapainottaa kunnan taloutta. Sen tarkoitus ei ole tuottaa kuntalaisille palveluja palkattomalla työvoimalla. Sen tarkoitus on antaa laadukasta sosiaalipalvelua sen tarpeessa oleville alentuneesti työkykyisille.
Sitä minä en tule koskaan vastustamaan.
Oletko muuten itse kutsumassa AVIn miehiä paikalle tutkimaan laittomuuksia vai mistä he muuten keksisivät tulla? Tuon kaltaista toimintaa tapahtuu ympäri Suomen, toimivat vuosikaupalla ilman häiritseviä tekijöitä, jotka keakeyttäisivät laittoman toiminnan.
Jos toiminnassa ei ruveta noudattamaan lakia, niin kutsun itse heidät paikalle. Eiväthän he tiedä koko asiasta mitään, jos ei joku siitä ilmoita.
Miksi viivytellä?
Jostain on lähdettävä liikkeelle. Jospa sitten muuallakin alkaisi laittomuuksien tutkinta.