Lisää työttömän perussanastoa
Työttömyydestä ja työvoimapolitiikasta kirjoittamisessa on se hankaluus, että monet lukijat eivät tiedä käytettävien virallisten termien merkitystä. Itse yritin viime tammikuussa selittää kuntouttavasta työtoiminnasta puhuttaessa käytettävien sanojen merkitystä ja toukokuussa palasin aiheeseen vähän laajemmin.
Noilla kahdella jutulla pääsee jo jyvälle mistä yleensä näistä asioista kirjoittaessani puhun.
Yle julkaisi toissapäivänä Pienen työttömyyssanaston, jota ajattelin tänään vähän täsmentää. Ihan hyvä sanasto se on ja avaa tavallisimmin käytettyjä käsitteitä, mutta jotain siitä puuttuu. Siitä puuttuu se selitysosa eli Katekismuksen sanoin “Mitä se on?”. Selitän vain muutamia termejä ja toivon lukijoiden kirjoittavan lisää selityksiä kommenttiosioon.
Kieltäytyminen vaatii täydennyksen. Kieltäytymistä on yksiselitteisen työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytymisen lisäksi myös sellainen toiminta, jonka työvoimaviranomainen tulkitsee kieltäytymiseksi. Se voi olla käytännössä ihan mitä tahansa liikenneyhteyksien puuttumisesta ja lastenhoidon järjestämisvaikeuksista alkaen. Kun viranomainen katsoo jonkun kieltäytyneen, niin peli on pelattu.
Silloin hypätään suoraan kohtaan Lausunto. TE-toimisto antaa työvoimapoliittisen lausunnon, jossa kerrotaan onko hakija oikeutettu työttömyysetuuteen. Tästä lausunnosta ei ole valitusoikeutta ja etuuden maksaja eli työttömyyskassa tai Kela on siihen sidottu. Vasta etuuden maksajan kielteiseen päätökseen voi hakea muutosta ja silloinkin tutkitaan vain etuuden maksajan oman menettelyn laillisuus. Koska maksaja on sidottu TE-toimiston lausuntoon, niin ainoa tutkittava asia on se, onko maksaja noudattanut lausuntoa eli kieltäytynyt maksamasta. Järjestelmä on aukoton työttömän vahingoksi.
Kuntouttavan työtoiminnan sanotaan olevan kunnan järjestämää toimintaa, jonka tarkoitus on parantaa henkilön elämänhallintaa ja parantaa työllistymisen edellytyksiä. Niin se lain mukaan onkin. Käytännössä se on kunnan käyttämä keino korjata kuntataloutta ja saada ilmaista työvoimaa itselleen sekä antaa sitä yhdistyksille ja säätiöille.
Tämä liittyy kunnan työllistämisvelvoitteeseen, joka tuosta Ylen luettelosta puuttuu. Kunnan työllistämisvelvoite on eri asia kuin jäljempänä selitetty kunnan velvoitetyöllistäminen. Työllistämisvelvoite ei tarkoita kunnan velvollisuutta palkata ketään, vaan velvollisuutta hoitaa sitä Työllistämistä.
Huomatkaa ja muistakaa, että työllistäminen tarkoittaa ihan virallisesti työvoimaviranomaisten tekemää työttömän työnsaantia edistävää toimenpidettä, ei palkkatyötä.
Tämä menee näin:
Laki velvoittaa kunnat maksamaan puolet yli 300 päivää työttömänä olleen työmarkkinatuesta. Kun kunta laittaa terveen ja työkykyisen työttömän kuntouttavaan työtoimintaan tekemään palkatonta työtä, niin se on hoitanut työllistämisvelvoitteensa. Kunta vapautuu työmarkkinatuen maksuosuudesta eli ns. sakkomaksusta ja saa sen lisäksi valtiolta työllistämiskorvausta 10,09 euroa/työllistetty/päivä.
Tämän takia kunnat näin syksyisin talousarviota laatiessaan puhuvat paljon sakkomaksuista ja työpajojen perustamisesta. Työttömät pitää saada varastoitua jonnekin kuntouttavan työtoiminnan nimellä, koska se tietää säästön lisäksi myös suoria tuloja. Lisäetuna on sitten se palkaton työvoima vaikkapa lehtiä haravoimaan.
Velvoitetyöllistäminen on Ylen jutussa selitetty puutteellisesti. Se ei tarkoita kunnan yleistä velvoitetta tarjota palkkatyötä tai edes palkkatuettua työtä kaikille. Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annettu laki velvoittaa kuntia työllistämään vain työttömät 57–59-vuotiaat työnhakijat, joilla työttömyyspäivärahan enimmäisaika on tullut täyteen ja joille ei ole löytynyt muuta työtä tai koulutusta.
Sitä muuta “työtä tai koulutusta” löytyy kyllä. Palkaton kuntouttava työtoiminta ja työkokeilu sekä erilaiset työnhakukurssit ovat juuri sitä muuta työtä tai koulutusta.
Kuten näkyy, niin velvoitetyöllistäminen koskee vain harvoja työttömiä. Se koskee niin harvoja, että siitä puhumisen voisi oikeastaan lopettaa. Käytännössä velvoitetyöllistäminen on ruvennut tarkoittamaan samaa kuin edellä kertomani työllistämisvelvoite eli palkattomiin töihin laittaminen.
Työharjoittelu ei ole enää työvoimapolitiikan virallinen termi, vaan työharjoittelu ja työelämävalmennus yhdistettiin jo 1.1.2013 työkokeiluksi. Se on myös palkatonta työtä. Työharjoittelusta puhuvat nykysin vain työnantajat, jotka haluavat saada palkatonta työvoimaa lupauksin kenties joskus tulevaisuudessa aukeavasta palkkatyön mahdollisuudesta.
Johan on taas synkkää tekstiä, niinkö sanotte? Niin on, mutta se on nykyajan työvoimapolitiikan ruma totuus. Palkkatyötä riittää yhä harvemmille ja yhä useammat ohjataan tekemään työtä eri nimikkeillä ilman palkkaa. Lisämausteeksi heidät haukutaan ihan eduskuntaa myöten laiskoiksi työn välttelijöiksi.
Joskus suorastaan ihmetyttää, että yleensä yhtään kenellekään maksetaan palkkaa. Pankaapa tämä mieleenne tekin, jotka kommentoitte juttujani ylimielisesti luottaen oman palkkatyönne pysyvyyteen. Seuraavien yt-neuvottelujen jälkeen voitte olla työvoimapoliittisten toimenpiteiden kohde.
Tuli vaan mieleen tästä oikeasta palkka työstä
Että moni kaupunki tekee palkkatuki työstä osa aikaisen Työn sopimuksen
jolloin työtunteja päiväss 6.5 h
joka tarkoitaa että palkka joka oikeassa työsuhtessa maksetaan on samaa luokaa kuin työttömyysturva
itse sain tampereen kaupunkilta palkkatuki paikka tarjouksen jonka kuukausi korvaus on 1365
josta pitää sit maksaa verot
että ei se oikea palkka työ
verratuna vaikka työkokeiluun kuntoutavaan työhönverratuna hirveesti tilanetta muuta
jossain tapauksessa kuntoutujalle jää enemän käteen rahaa kuin palkkatuella työskentelevälle
koska heidän vuokra sähkö tervesmenot maksetaan asumistukina toimeentulotukina
joka lakautetaan palkkatuki työläiseltä heti työsopimuksen astutua voimaan
Mikä ihme on se “raha, joka jää käteen” kuntoutujalle ja sinulle? Mihin se on tarkoitettu jos ei elämiseen? Jos olet kateellinen kuntouttavassa työtoiminnassa olevien saamista summista, niin sanoudu irti työstäsi ja hankkiudu kuntouttavaan työtoimintaan. Tule sitten kehumaan kuinka paljon “jää käteen”.
olen ollut kuntouttavassa työtoiminassa 2 vuotta
jossain vaihessa ja palkkatukipaikassa sen jälkeen
erotus rahalisesti mitä jäi käyttörahaa enemän kuntoutavaanverratuna 20 euroo suurin piirtein
meni käsipoikki kun olin oikeassa palkkatyössä no mites sen jälkeen käteen jäävälle rahalle tapahtui jos olisin ollut työharjoitelia sossu olisi maksanut sen hoidon ja vielä kyse ei todelakaan ole että puolustaisin jotai helvetin orjatyö kunroutusta tai työkokeluita yritän vain sanoa että työnteko rahalisti vaikka oikeaa palkkatyötä ei ole aina autuaaksi tekevää
Jaa kyllä siihen toimeentulotukeen on oikeutettu työssäkäyväkin jos tuntuu että jää sen perusosan alle se pankkitili sen sähkölaskun jälkeen.
palkka joka oikeassa työsuhtessa maksetaan on samaa luokaa kuin työttömyysturva
tarkoitan että samaan sumaan päästään
kun työtön saa asumistuen työtömyysturvan ja niin sanotun vajeen toimeentulo luukulta
mitä palkkatukityöläinen ei saa
vaan maksaa kaikki menosa tosta palkka summasta
Ja höpö höpö, sinulla ei ole näköjään mitään tietoa työmarkkinatuen, asumistuen ja toimeentulotuen määräytymisperusteista ja summista.
vaitän että sinä olet pihalla kuin lumiukko
Toinen meistä on, mutta se en ole minä.
Saku on oikessa. Kirjoitus on täysin oikein.. Minulla on lähi sukulainen, pitkän sairauden jälkeen pudonnut työstä. Hän on tehnyt näitä kuntoutus töitä, muutaman kuukauden jaksoissa. Saamatta yhtään senttiä tililleen. Menee taas huomenna työhaastatteluun. Hän kertoi juuri eilen minulle, että haastettelun jälkeen pitää vielä asiaa hoitavan vakuutuksen hyväksyä se työpaikka.. Minusta on hirveän järkyttävää, tälläinen ihmisen kohtelu. Teetetään työtä ilman mitään palkkaa täysi päivä,, sieltä ei saa olla pois ilman sairastumista tai muuta pätevää syytä jonka tämä työnantaja hyväksyy. Mainitsemani henkilö on työskennellyt mm: Heurekassa, koska on kielitaitoinén.. oli siellä töissä 5 kk.. vakituista oikeaa työpaikkaa sieltä ei tarjottu. Ihminen on muserrettu, lyöty maan tomuun ihmisenä, on masentunut ja ahdistunut ja niin olisi kuka hyvänsä hänen osassaan, Henkilö on itse hyvin työhaluinen, unelmoi päivästä kun saisi oikeaa työtä josta saisi myös palkkaa.. Porvaristo hallituksen suunta valitettavasti on vielä enemmän ohjaamassa kaikki työttömät samaan orjatyön.. Ihmiset jotka eivät tunne totuutta ei pitäisi ainakaan hölöttää omiaan.
Jos minä nyt olisin tuossa tilanteessa, en suostuisi ilmaistyöhön, millään uhalla. miettisin mitä voisin tehdä työllistääkseni itse itseni yrittäjänä. ja hakisin tietysti työtä aktiivisesti niin kauan kuin olisi varaa edes bussilippuun
Ainoa tuki jota työssäkäyvä ei voi hakea, on työttömyyspäiväraha. Nimikin jo kertoo mikä on sen tarkoitus.
Asumistukea ja toimeentulotukea voi hakea kuka hyvänsä ja toisinaan myös saada, jos tulot ovat niin pienet ettei niillä pärjää. Lähtökohta niissä kuitenkin on, että ihmisen kuuluu omilla ansioillaan elättää itsensä ja mahdollinen perheensä. Tukien määräytymisperusteet ovat siksi hyvin tiukat. Kaikki työttömätkään eivät saa näitä tukia.
Ja osa palkkatuloista jätetään yleensä huomioimatta toimeentulotuessa. Lisäksi työmatkakustannukset, päivähoitomaksut ym huomioidaan.
Mistä ihmeestä aina noita työttömien “suuria” tuloja revitään.Tähän mennessä olen aina tienannut paremmin pieni palkkaisessa työssäni kuin työttömät ystäväni.Jotain järkeä nyt tuohon juttuun. Ei se työttömän arki mitään herkkua olo ja jos ollaan noin kateellisia aina sitä voi kokeilla kuinka helkkarin hienoa on kituutella päivästä toiseen penneillä toistenihmisten sylkykuppina.No sitä saakelin solidaarisuutta peliin!!
Niinhän se on,mitäs sitten kun itse on 5 kuukauden työssäolokarenssilla ja töitä ei ole löytänyt (TE:toimistohan välit katkaisivat)mistä töitä löytyy jos on lääkärintodistuksella työkyvytön mutta työkyvyttömyyseläkettä ei myönnetä,koska pystyt tekemään sitä työtä tai sitä sivuavaa työtä mitä teit joskus 30 vuotta sitten.Mistähän sellaista työtä löytyy,siihen eivät vastanneet edes herrat jotka päättävät:valitusoikeus?Työttömien oikeus kohdillaa.Pitäisi kysyä ehkä työttömältä paperinvalmistalta eli työ- ja oikeusministeriltä jonka takki kääntyy yhtä tiuhaan kuin kaikilata muiltakin herrojen palkoille pääseille.
te ette näköjään tajua pointtia
olin kuntoutavassa työtoiminassa 2 vuotta 5 kertaa viikossa
180 euroa sain sitä ylimääräistä työkkäreiden lisäksi eli 480 euroa kun joutui olemaan sossun asikas kuitenkin
asumistuki oli 232 euroa eli nää yhteensä tekee 892 euroo
85 prosentislla palkkatukipalkalla 6.5h päivä verojen jälkeen 1075
josta maksat vuokran 500 sähkö joka 3 kuukausi 100e terveyden huolto
ja jos tapahtuu joku vaikka tapaturma niin sen maksat omistas
kyse on siitä että aivan sama onko kyse työharjoitelusta vai palkkatuesta kumpikin maksetaan verovaroista
ja realinen hyöty näiden kahden välillä on aika pieni
kateudesta nyt ei ole kyse tai että väittäisin että työtömyysturva on ruhtinaalinen jolla tulee toimeen
mutta ei sillä palkkatyöläkään vältämättä tule varsinkaa palkkatuen saajien tapauksissa
tuntuu tosiaan että palkkatuki on joku automatti lihavien lihapatojen ääreen kun se ei pidä paikaansa
ja sakulle sanon että olet tehnyt hyvää uutisointia ja infoo kuntoutavan työtoiminan kieroilusta ehdotomasti
olen täysin samaa mieltä kansassi siitä toiminasta
niin tosta laskelmasta jäi se sossusta saatu vaje
että 480 euroo jää käteen vuokran maksun jälkeeen
se oli 220e
ylläpitokorvausta 180e ei huomioida tuloksi
käteen jäi kuntoutavassa about 660 euroo kun vuokran olin maksanut 500
mulla harvoin jäi vuokran maksun jälkeen palkkatukipaikassa käteen 660 euroo
eli työn kanatavuus loukku kyseessä
Olet oikeutettu myös asumistukeen. Riippuen tilanteestasi saatat myös saada toimeentuloakin. Esimerkiksi terveydenhoitokuluhin. Jos et hakenut niitä, niin mitäs täällä mariset.
Esiintyyköhän “Kanatavaa pakkotyötä” vahingossa vai tahallaan hoono soomea puhuvana? Vähän kun joku oli eri mieltä, niin jo alkoi kirjoituskin sujumaan =D
persutrolli =D
Puhut ihan puppua. Esimerkki elävästä elämästä, omastani. Olen palkkatuetussa työsuhteessa. Bruttopalkkani on 1500 euroa kuukaudessa. Vuokrani on 650 euroa kuukaudessa. Saan asumistukea 297 euroa kuukaudessa.
Mikäli palkkani olisi esimerkiksi 1300 euroa kuukaudessa ja vuokran määrä se mikä nytkin, asumistuki olisi 312 euroa kuukaudessa. (Lähde: Kelan asumistukilaskuri)
Kuten sinulle on kerrottu, toimeentulotuen saamisen ehtona ei ole työttömyys. Mikäli laskennallinen toimeentulotuen tarve täytyy, maksetaan sitä yhtä lailla työssä käyvälle kuin työttömällekin.
no kerro mitä helvetin järkee palkkatuessa on
jos joudut samalla hakemaan asumistukea ja perustoimeentuloa
ja miten se palkkatuki siinä vaihessa on parempi tulon lähde kuin esim ne tuet mitä työharjoitelia saa
ja mun bruttopalkkani 1365 euroo
jaa niin laskennallinen oikeus asumistukeen
Päiväys: 17.10.2015
Arvio yleisen asumistuen määrästä antamillasi tiedoilla:
Yleinen asumistuki 01.10.2015 alkaen
213,60 e/kk
Yleisen asumistuen määrän perusteet
Ilmoitetut tiedot
Hyväksyttävät tiedot
Asunnon sijaintikunta
Tampere
Tampere
Ruokakuntaan kuuluvien lukumäärä
Aikuisia: 1 Lapsia: 0
Aikuisia: 1 Lapsia: 0
Ruokakunnan bruttotulot yhteensä
1365,00 e/kk
1365,00 e/kk
Ansiotulovähennys ?
300,00 e/kk
Huomioidut tulot ?
1065,00 e/kk
Asumismuoto
Vuokra-asunto
Vuokra-asunto
Vammaisen lisätilan tarve
Alivuokralaisen maksama vuokra
Vuokra
500,00 e/kk
500,00 e/kk
Erillinen vesimaksu ?
Ei
Ei
Erilliset lämmityskustannukset ?
Ei
Ei
Vuokraan sisältyy sähkö ?
Ei
Ei
Asumismenot yhteensä ?
500,00 e/kk
Enimmäisasumismenot ?
411,00 e/kk
Perusomavastuu ?
144,00 e/kk
Palkkatuki annetaan työnantajalle uuden työntekijän palkkaamisen helpottamiseksi, ei suoraan palkkatuella palkattavalle. Hänelle on samantekevää mistä hänen palkkansa tulee, kunhan se on oikeaa palkkaa.
älkää suttuko
no jos ihminen on palkkatuetuna kunnan homissa se koko touhu
rahoitetaan yhteiskunnan verovaroista
palkkatukiraha menee kunnalle
loppuosan maksaa kunta verorahoista
eli se palkka huom kunalla maksetaan kokonaan vero kilmuista
niin kuin sen työharjoiteliankin tää palkka tuki on jonkin sortin kikkailua verorahoilla kuntasektorilla jossa säästetään palkkakustanuksia
eri asia kun sen palkkatuen saa yksityinen yritys
silloin touhun luonne muuttuu huomatavasti
sen erotuksen maksaa se yritys *yleensä suurempaa palkaa
verratuna kunta sektoriin
ja se ei ole mitään valtion verorahaa vaan sen yrityksen omaa rahaa
se on aitoa palkan maksua
vai onko mä oon ihan väärässä
nyt pitää lopetaa tän jauhaminen