Populisten och folket

22.5.2016 Saku Timonen 

– Som om världen bör röra sig i enlighet marxismens ideal bara åt ett håll – gentemot att kulturer och raser blandas ihop i en värld av cyklister och vegetarianer, och att det man fokuserar på är förnybar energi och att bekämpa religioner.

Så här uttalade sig inte i januari i år Timo Soini (Finlands utrikesminister) utan representant för det nationakonservativa partiet Lag och Rätt i Polen, Witold Waszczykowski. Soini skulle uttrycka det så här:

-Vi förbättrar som grisen springer. Låt oss utmana cykelkommunisterna, obligatoriska vegetariska dagar, onödiga boulevarder, skadliga biltullar, begränsningarna på torvanvändning, ivern att förstöra pälsfarmerna, kränkning av hemmamammor, tvångströjefeminismen…

Soini har uppenbarligen tagit intryck från den extremnationalistiska debatten i Polen. Redan i januari tyckte han att det polska folket har röstat fram sin vilja, och EU ska inte lägga sig i någonting, även om de nya beslutsfattarna har försvagat konstitutionsdomstolens ställning och förminskat journalistikens oberoende. Polen glider i hög fart mot totalitarismen, men enligt Soini är det folkets vilja och det ska man respektera.

Soinis och hans partis språng blir inte bättre utan stelnar. Soini har ivrigt greppat tag i valresultatet när partiets stöd minskar. Han har bara inte sagt att resultatet bygger på tomma löften, som alla är redan spruckna. De fattiga glömdes bort, EU- och NATO-motståndet försvann, motståndet mot Greklands stödpaket stoppades. Det enda som man har kvar är att motsätta sig invandringen och hålla fast vid hopplöshetens makt, som förstärks genom att attackera alla humanistiska värden. Cyklar är kommunism, vegetarisk mat och naturskydd är mot finsk bildning. Allt skylls på grönvänster. När stödet sjunker, blir retoriken hårdare och önskan av att få bli ledare av det enda beslutsfattande partiet.

Den här viljan gestaltas särskilt genom attacken mot skattefinansierade YLE:s [Finland Public Service] oberoende nyhetsförmedling. Sannfinländare tycks särskilt att YLE ska dansa efter deras pipa. Riksdagsledamot Olli Immonen har lovat att lägga sig i YLE:s programinnehåll och omvandla den till mer patriotisk, när han fick veta att han invalts till företagets styrelse. Immonen förstod inte ens då att YLE:s styrelse har inga möjligheter att påverka innehållet i programmen i enlighet.

Det är tragikomiskt att hur riksdagsledamot Vesa-Matti Saarakkala verkar ha klarat sig från rädslan mot alla smygande bögar i badhusen, och istället har nu fastnat i att fundera över YLE:s journalist Tiina-Rakel Liekkis tidigare porrkarriär. Så här lyckas man även en frikyrklig extremtroende som ständigt funderar sexuella saker i sina tankar också agera mot fri nyhetsförmedling. Rasisterna har ju engagerats för det länge sedan.

Extremnationalism, rasism, hat mot vänster, hårda värderingar, tyglad och styr nyhetsförmedling. Det är vad en populism som längtar efter totalitarism gjord. När populisten visar sig vara en tom bubbla när hen fått lite makt, får han panik. När folket är lurat och stödjer inte längre populismen, då slutar man behaga folket. Då börjar man tvinga det istället.

Populisten hävdar att han är folket och folket måste följa hans vilja.

13226870_1027250370695909_7371964378669151391_n

Kommentit (0)