Yhteiset talkoot

Suomea on nyt pantu Sipilän hallituksen johdolla kuntoon kolme vuotta yhteisillä talkoilla. Jos hallituksen puheisiin on uskomista, niin tulosta on tullut. Talous ja työllisyys kasvavat kohisten, kun uusia työpaikkoja nousee kuin sieniä sateella. Jostain kumman syystä tehtyjen työtuntien kokonaismäärä ei kasva, joten työtä on vain jaettu useammille pätkätöillä ja nollatuntisopimuksilla.

Ei kuitenkaan mennä näihin tilastoihin, vaan katsotaan mitä kaikkea on saatu aikaan. On leikattu perusturvasta, ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta, opintorahasta, lääkekorvauksista, varhaiskasvatuksesta, peruskouluista, ammatillisesta koulutuksesta, tutkimuksesta, korkeakouluista ja kulttuurilaitoksista.

Kunta-alan työntekijät suostuivat kiky-sopimuksella luopumaan kolmanneksesta lomarahojaan ja lisäämään työaikaansa. Kiky-sopimuksen hyväksymisen ehtona oli, että työttömyysturvaan ei tehdä enää yhtään leikkausta. Tämän hallitus lupasi pyhästi, mutta rikkoi lupauksensa säätämällä työttömyysturvan aktiivimallin, joka leikkaa puolelta työttömistä 4,6 prosenttia työttömyysturvasta.

Hallitus ajaa läpi itsenäisyyden ajan suurinta muutosta sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä aluehallintoon. Sote-uudistus tuo yksityiset palveluntuottajat samalle viivalle julkisen sektorin kanssa kilpailemaan asiakkaista palveluista, jotka veronmaksajat kustantavat. Maakuntahallinto tuo uuden hallintoportaan, ja sinne siirretään suunnilleen kaikki väliportaan hallinto tekemään sitä, mitä valtio määrää niillä rahoilla, jotka valtio antaa. Niiden rahojen kohdentamisesta tulevat päättämään vaaleilla valittavat maakuntapäättäjät, joiden vastuulla on koko järjestelmän toimivuus. Hallitus on etukäteen pessyt kätensä kaikesta täytäntöönpanosta. Tätä sanotaan demokratian lisäämiseksi.

Niistä vaaleistakaan ei ole vielä olemassa lainsäädäntöä, vaikka vaalit pidetään jo syksyllä. Lainsäädäntöä ei ole vielä maakunnista eikä sotestakaan, joten historian suurimmat uudistukset tehdään tietämättä mitä ollaan tekemässä ja mitä se maksaa. Hallitus ei vaatimuksista huolimatta ole pystynyt kertomaan edes sitä, mistä luvatut kolmen miljardin säästöt kustannusten noususta tulevat.

Nyt kun on paiskittu talkoilla muutostöitä näin kovasti, niin on tullut aika palkita ansioituneet. Jokaisissa muuttotalkoissa istuu aina ikkunalaudalla joku syömässä eväitä, juomassa olutta ja hauskuuttamassa töitä tekeviä mukavilla jutuillaan. Näissä talkoissa se hauska tyyppi on eduskunta, ja erityisesti hallituspuolueiden kansanedustajat. He ovat muutamaa harvaa poikkeusta lukuunottamatta sulkeneet korvansa opposition kritiikiltä ja keskittyneet eväisiin.

Nyt kansanedustajat palkitaan 3,2 prosentin palkankorotuksella. Kansan ei kannata yhtään rutista, sillä työmies on palkkansa ansainnut. Ja jos prosenteista puhutaan, niin onhan 3,2 prosenttia paljon vähemmän kuin aktiivimallin tuoma työttömyysturvan leikkaus 4,6 prosenttia, joten oikeastaan tässä näytetään esimerkkiä niukkuuden jakamisesta.

Kommentit (49)
  1. Joonas Virta
    27.4.2018, 09:23

    Jotain tarttis tehrä. Ei tämä kotona katkeroituminen oikein auta. Äänestyksissä ja mielenosoituksissa käyn mutta eipä ole minun elämäni aikana sellaista politiikkaa tehty jota minä kannatan.

    Tarkoittaako tämä että minulla ei ole demokraattista edustusta eikä minun siten tarvitse välittää velvoitteistanikaan?

    1. Teemu Heinola
      27.4.2018, 09:34

      “Tarkoittaako tämä että minulla ei ole demokraattista edustusta eikä minun siten tarvitse välittää velvoitteistanikaan?”

      Mitäs itse ajattelisit tästä ja mitä vastaisit kysymykseesi?

    2. Tokihan. Eihän eduskunta myöskään noudata lakeja uudistuksia tehdessään, joten miksi kansan pitäisi? Taitaa totaalianarkia ja vallankumous olla ainoat jäljellä olevat aseet tätä höykytystä vastaan. Voiko kansalaisuudestaan luopua? Hävettää olla suomalainen.

      PS. Haluan täsmentää, etten kehota ketään rikollisuuteen, ainoastaan miettimään mikä järki tässä touhussa on.

      1. A. Narkisti
        27.4.2018, 16:07

        Haluaisin täsmentää, että kansalaistottelemattomuuteen kehoittaminen ei ole sama asia kuin rikollisuuteen yllyttäminen. Kansalaistottelemattomuus on olennainen osa demokratian toteutumista. Epäoikeudenmukaista ja toimimatonta lainsäädäntöä vastaan on täysin hyväksyttävää ja suotavaa kamppailla vastaan kansalaistottelemattomuuden keinoin.

  2. Olli Mäntyranta
    27.4.2018, 09:28

    Tekemisen meininkiä hallituksella. Toivottavasti joku juristinretale ei taas tule sotkemaan maakuntavaaleja sössöttämällä jostain perustuslaista…

    1. Ajatella, että ihan joku yksi ihminen sotkisi maakuntavaalit . Kyllä on maakuntavaalit heikoissa kantimissa kun ne sössöttämällä saa sotkettua.

    2. totta, eduskunta on kyllä palkankorotuksensa ansainnut, raatajien hikipisarat on sinkoilleet tänne susirajalle saakka. Eikähän juristinretkut tai kaiken maailman dosentit ole Sipilän hallitusta hidastaneet. Täydellä höyryllä kohti ensi kevään vaaleja ja sitten saalis kainalossa takaisin bisnespuolelle.

    3. Timo Höykinpuro
      27.4.2018, 15:01

      Tämä hallitus osaa tehdä ainakin sutta ja sekundaa.

Kommentointi suljettu.