Ei näytä onnistuvan

– Sotea ei tule ilman valinnanvapautta eikä maakuntahallintoa ilman sotea. Valinnanvapaus ei voi olla vaarassa, sellaista vaihtoehtoa ei ole.

Näin sanoi Petteri Orpo viime kesänä, ja nyt tämä puhe näyttää muuttuvan todeksi. Medialle vuodetun perustuslakivaliokunnan muistioluonnoksen mukaan valinnanvapaus on taas törmäyskurssilla perustuslain kanssa. Suunniteltu rahoitusmalli eli valtion asettamat tiukat raamit ja rahoituksen sääntely vaarantavat kansalaisten perusoikeudet.

Perustuslain 19 §:n mukaan julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. 22 §:n mukaan julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Näiden lisäksi maakuntien rahoituksen riittämättömyys voisi lausuntoluonnoksen mukaan muodostua perustuslailliseksi ongelmaksi myös 6 §:ssä säädetyn kansalaisten yhdenvertaisuuden kannalta.

Sote-uudistusta on perusteltu leveämmillä hartioilla, mutta se perustelu on juuri rahoitusmallin takia kumissut onttouttaan. Eivät ne hartiat yhtään levene sillä, että vaikka järjestämisvastuu siirtyy kunnilta maakunnille, niin rahoitus tulee kokonaan valtiolta. Valtio asettaa lisäksi tavoitteeksi menojen kasvun hillinnän niin, että ne saavat kasvaa vain 0,9 prosenttia nykyisen 2,4 prosentin kasvun sijaan. Tämä normaalin kasvun estäminen johtaa väistämättä lisärahoituksen tarpeeseen. Toinen vaihtoehto on ovien sulkeminen rahojen loppuessa, mutta sitä ei perustuslaki salli.

Tällaisella mallilla siirtyminen valinnanvapauteen olisi hyppy tuntemattomaan. Valinnanvapauden suunnitelmissa ei ole otettu huomioon myöskään nykyisin osittain Kela-korvattavia yksityisiä palveluja käyttävien siirtymistä maakuntien maksettavaksi. Se potti on noin 950 miljoonaa euroa. Päälle tulee vielä leveämpien hartioiden palvelukseen siirtyvien työntekijöiden palkkojen harmonisointi, josta tulee noin 700 miljoonan euron lisälasku. Rahaa tulee siis palamaan enemmän kuin tällä hetkellä, kuten jo hallituspuolueetkin ovat myöntäneet.

Tällä mallilla tulevien maakuntien päättäjien osa olisi surkea. Heidän ainoa tehtävänsä olisi etsiä säästökohteita, sillä omaa rahaa maakunnille tulisi vain asiakasmaksuista. Niiden korottamiselle on tarkoitus asettaa kattoraja ensi syksynä säädettävällä lailla. Maakuntapäättäjät saisivat tehdä vain sitä mitä valtio käskee vain sillä rahalla, jonka valtio antaa. Tämä ikävä tosiasia vie pohjan maakuntien mainostuksessa käytetyltä lupaukselta demokratian lisääntymisestä.

Tänä aamuna Orpo jo varovasti ennakoi soten kaatumista. Tietenkään hän ei voi tässä vaiheessa sanoa sitä suoraan, vaan hän jätti asian eduskuntaryhmän päätettäväksi. Sen sijaan hän sanoi suoraan, että maakuntavaalien ajankohta siirtyy.

Niinpä niin. Ei ole sotea ilman valinnanvapautta eikä maakuntahallintoa ilman sotea. Kun kokoomus ei nyt näytä saavan haluamaansa valinnanvapautta, niin silloin keskusta ei saa haluamiaan maakuntia. Kauppa näyttää purkautuvan. Kannattaisi aina tarkistaa tavara ennen kaupantekoa. Nyt jäi tarkistamatta valinnanvapauden suhde perustuslakiin jo toisen kerran vuoden sisällä.

Tämän hallituksen olisi viisainta vetäytyä pelkäksi toimitusministeriöksi odottelemaan vaaleja ja sellaista hallitusta, joka osaa lukea perustuslakia.

 

 

 

puheenaiheet politiikka
Kommentit (45)
  1. Kyllä vituttaa ja huolella jos tää ei mee läpi. On se kumma ku ei saa ite valita missä asioi.

    1. Aila Mäkelä
      26.5.2018, 13:09

      Sen kun asioit, kunhan et maksata sitä muilla.

    2. sakutimonen
      26.5.2018, 13:15

      Olet ymmärtänyt valinnanvapauden juuri sillä tavalla väärin kuin hallitus halusi ihmisten ymmärtävän sen väärin. Jo nykyisin saa valita missä käy. Julkisen palvelun terveysaseman saa valita ja Kela maksaa korvauksia yksistyisellä käynnistä. Sote esitetyssä muodossa olisi antanut vapauden valita hyväksyttyjen palveluntuottajien joukosta tietyn ajan kerrallaan, eli valinta ei olisi täysin vapaata. Harvaan asutulla seudulla ei käytännössä olisi mitään valinnanvapautta, koska palveluntuottajia olisi vain yksi.

      Omaa ilmaisuasi käyttäen: Vituttaa ja huolella, kun tänne tullaan kommentoimaan ilman alkeellisiakaan tietoja kommentoitavasta asiasta.

      1. Raimo Korhonen
        26.5.2018, 17:47

        Tämä ns. valinnanvapaus on itse asiassa sitoutumista puoleksi vuodeksi. Ja kun olet sitoutunut, firma saa sinusta pisteytyksen mukaiset rahat eikä firmalla sen jälkeen ole mitään intressiä tarjota sinulle mitään, päinvastoin. Jos olet oikein sairas ja hankala, firma esittää sinulle, että varataanpa aika psykiatrille… niin etköhän ala etsimään oikeata hoitoa muualta.

        1. Geek Rousbeer
          27.5.2018, 03:18

          Itseasiassa psykologipalveluita ei sotekeskuksiin ole aiottu sisällyttää, joten lienet oikeassa: potilas ohjataan psykiatrille, hän ohjaa sinut apteekkiin ja ei muuta kuin psyykelääkkeitä nappailemaan. Muutenkin epäilen tässä touhussa muun kuin lääkehoidon jäävän täysin vaille arvoa, koska kapitaatiossa lasketaan sitä kuinka monta potilasta virtaa prosessin läpi (vaikeille tapauksille lisäpisteitä). Tällöin hoidon tavoite ei (isossa mittakaavassa) ole kansanterveys, vaan paljon lääkehoidossa olevia monisairaita potilaita, jotka “hoidetaan” “tehokkaasti” eli mahdollisimman sukkelaan ulos kantamasta hiekkaa kengissään “terveys”palatsien lattioille.

          1. Pitkäaikaistyötön
            27.5.2018, 09:47

            Aivan, psykologipalvelut ovat jäämässä soten ulkopuolelle. Jos se ulkopuolelle jättäminen oli vahinko, siitä tulee taas lisää kustannuksia, joita ei ole vielä huomioitu. Jos se oli tarkoituksellista, se oli arvostus- ja/tai arvovalinta.

          2. Monisairaita “hoidetaan” jo nykyisin “tehokkaasti”. Esim. kun sinulla on tutkimuksen lepovaiheen mittauksissa kivuttomasti sydämen hapen puutetta,joka näkyy EKG:ssä kahdessa kytkennässä st-tason laskuna ad. 2 mm, sinua ei suinkaan laiteta ensiapuun tai osastolle, vaan kotiutetaan “hyväkuntoisena”. Koska sotea ollaan viety kaikkia muita asioita kuin hoidon laatua korostaen, soten pitääkin kaatua.

      2. PirjoOravuo
        26.5.2018, 21:09

        Valinnanvapaus olisi koko maakunnan alueella. Sen kun ajelet, jos rahkeet riittää. Eläpäs nyt Uuninpankkopoika puhu palturia.

        1. sakutimonen
          26.5.2018, 21:35

          Tietenkin se on koko maakunnan alueella, mutta kuinka paljon kuvittelet palveluntuottajia olevan harvaan asutuissa maakunnissa keskuskaupunkien ulkopuolella? Suosittelen sinullekin valinnavpauesitykseen tutustumista, aloita vaikka lukemalla viimeiset pari sataa aiheesta kirjoittamaani juttua.

    3. ‘Valinnanvapaus’ on newspeakia tai doublespeakia. Uuskielessä sanojen merkitys on käännetty päinvastaiseksi. Orjuus on vapautta, tietämättömyys voimaa.

      Sipiläkin juuri virkkoi, että hallitus ei leikkaa, hallitus hillitsee kustannusten kasvua.

      1. Geek Rousbeer
        27.5.2018, 03:19

        Juuri sama tuumin.

    4. Kuntoutuspsykoterapiasta toteutuu valinnanvapaus. Voit valita oman psykoterapeuttisi. Mutta tämä aiotaan kai purkaa. Mitä tilalle? Pelkkää biokemiaa masentuneelle…

      Onhan jo syytäkin tehdä jotakin nykytilanteelle. Lääketeollisuus ei ole tyytyväinen nykyiseen terapiapainoitteisuuteen, jossa ihmisiä saadaan kuntoon. Psykoterapia on liian vaikuttavaa hoitoa.

  2. Meille hoitajille ei käy hyvin jos sote tulee voimaan. Lomarahojen leikkaus kertoo, kuinka pohjalle me olemme ja kuinka paljon meitä arvostetaan.

    1. Jukka Laine
      27.5.2018, 13:44

      Ehkä ei olisi kannattanut uskoa kokoomuksen puheita sarisairaanhoitajista, jotka saavat 500 euro kuussa lisää palkkaa.

Kommentointi suljettu.