Köyhän arki ja suvivirsi
Somekansa kohkasi taas eilen jokavuotiseen tapaan koulujen päättymisestä ja Suvivirrestä niin antaumuksella, että samaan aikaan olisi voinut uutisoida vaikka maailmanlopusta ilman että moni olisi huomannut. Vähälle huomiolle jäi Ylen pääuutislähetyksessään kertoma pienituloisten arjen kallistuminen muiden arkea enemmän.
Tilastokeskuksesta eläkkeelle jäänyt yliaktuaari Olli Savela on laskenut, miten köyhyysrajalla elävien ihmisten kokema hintojen nousu on poikennut virallisesta kuluttajahintaindeksistä. Hän arvioi hintojen nousun olevan köyhyysrajalla elävien kohdalla puolisen prosenttiyksikköä keskimääräistä nopeampaa. Pieneltä tuntuva ero viralliseen kuluttajahintaindeksiin on kertautunut 17 vuoden aikana 7 prosenttiin.
Tämä johtuu siitä, että eri tuloryhmissä kulutus kohdistuu eri asioihin. Pienituloiset ostavat vain välttämätöntä, kuten elintarvikkeita, joiden hinnat ovat pidemmällä aikavälillä nousseet keskimääräistä nopeammin. He asuvat muita useammin vuokralla ja käyttävät muita enemmän joukkoliikennettä. Kaiken välttämättömän hinta nousee enemmän kuin vähemmän välttämättömän.
Pienituloisimpien saamiin sosiaalietuuksiin korotukset tehdään keskimääräisen inflaation mukaan, joten etuuksien korotukset eivät vastaa todellista hintakehitystä.
Tämä inflaatioon ja tukien indeksisidonnaisuuteen perustuva hidas köyhien köyhdyttäminen entisestään ei kuitenkaan ole riittänyt Sipilän hallitukselle. Yle jätti kertomatta, että viime joulukuussa hallitus päätti vauhdittaa köyhtymistä jäädyttämällä kansaneläkeindeksin vuoden 2017 tasolle.
Tämä tarkoittaa sitä, että tähän indeksiin sidotut etuudet eivät tänä vuonna nouse, vaikka hinnat nousevat. Jäädytys koskee kansaneläkkeitä, takuueläkettä ja muita etuuksia, jotka ovat sidottuja kansaneläkkeen määrään. Sellaisia ovat muun muassa vammaisetuudet, rintamalisät, työttömyysturvalain mukainen peruspäiväraha, työmarkkinatuki sekä lapsikorotus. Muutos koskee myös kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksien määräytymisperusteita sekä rahamääriä, kuten lääkekorvausten vuotuisen omavastuun rajaa.
Nämä eivät siis nouse tänä vuonna senttiäkään. Eivät sittenkään, vaikka hinnat nousevat varmasti. Suomen inflaatiotavoite on 1,5 – 2,0 %, joten vähintään tuon verran hinnat nousevat. Asumiskustannusten nousu on viime vuosina ollut noin 2,5 %. Saman verran noiden juuri lueteltujen eläkeläisten ja muiden etuuksien saajien tulotaso laskee tänä vuonna.
Edes indeksien jäädyttäminen ei Sipilän hallitukselle ole riittänyt, vaan syksyllä 2016 se päätti indeksikorotuksen sijaan leikata indeksiin sidottuja etuuksia. Vuodelle 2017 inflaatio olisi tuonut 0,4 prosentin korotuksen, mutta indeksikorotus korvattiin 0,85 prosentin leikkauksella.
Köyhien köyhdyttäminen ei ole mikään inflaatioon ja indekseihin sidottu luonnonlaki, vaan ihan tietoisesti tehtyjen indeksien leikkaus- ja jäädytyspäätösten seuraus. Ja nyt kun tämä vähäpätöinen asia on saatu kerrottua, niin voidaan siirtyä kauhistelemaan tapainturmelusta, pyhäinhäväistystä ja suomalaisen kulttuurin rappiota. Onhan se kauheaa, että joku on mennyt muuttelemaan saksalaiseen sävelmään tehdyn ruotsalaisen virren vuonna 1701 suomennettuja ja sen jälkeen moneen kertaan muuteltuja sanoja. Näin se pitää kouluissa laulaa
Inflaatioon ja tukien indeksisidonnaisuuteen perustuva hidas köyhien köyhdyttäminen entisestään ei kuitenkaan ole riittänyt Sipilän hallitukselle. Yle jätti kertomatta, että viime joulukuussa hallitus päätti vauhdittaa köyhtymistä jäädyttämällä kansaneläkeindeksin vuoden 2017 tasolle.
Susanna Koski sanoi: ”Se tie on käyty loppuun, että pienillä korotuksilla tilannetta saataisiin ainakaan kenenkään yksilön tasolla oleellisesti parannettua.”
”Pienillä” leikkauksilla vähävaraisten tuloihin onkin sitten mystinen yhteiskuntaa tervehdyttävä vaikutus.
Parhaiten puree rikkaille annetut veronkevennykset ja suora rahallinen tuki jo valmiiksi hyvinvoiville. Köyhempi ei vaan osaa käyttää rahaa. 😉
Suomessa uskotaan edelleen valumateoriaan, joka oli tarkoitettu huumoriksi.
Kaikkein suurin hyöty yhteiskunnalle tulee satsauksesta alempiin tuloryhmiin ylemmän kerroksen veronkevennysten asemesta.
According to the IMF, countries looking to boost economic growth should concentrate their efforts on the lower segments of society rather than bolstering so-called ”job creators” with tax breaks. The study results suggest that raising incomes for the poor and middle class yields measurable improvements to the national economy: Increasing the income share to the bottom 20 percent of citizens by a mere one percent results in a 0.38 percentage point jump in GDP growth. By contrast, increasing the income share of the top 20 percent of citizens yields a decline in GDP growth by 0.08 percentage points.
Maailmalla suomalaiset levittävät tuloerojen autuaaksitekevää gospelia Huffington Postin sivuilla.
Income inequality may cause problems for the US economy in the near future, but the means aimed at diminishing inequality should be carefully planned. It is always better to have a growing economy with high income inequality than a stagnating economy with a stable distribution of income. Finland is slowly and painfully learning that lesson.
Näille tämän ideologian (jonka mm kokoomuskin on omaksunut) ekonomisteille on maailmalla muodostumassa ymmärtääkseni lisääntyvä vastapaino. Varsinkin uudemman polven eko-
nomistit kirjoittavat neoliberalismin varjopuolista (maailman varallisuuden kasaantuminen yhä harvempiin käsiin, yhteiskuntien voimakas eriarvoistuminen, valumisteorian toimimattomuus jne) jo varsin avoimesti. Nyt ennen neoliberaalit järjestötkin kuten IMF antavat jo ko talousideologiasta aikaisempaa kriittisempiä lausuntoja. Neoliberalismin yhteiskunnallisten ongelmien kasaantuessa ja lisääntyessä sekä vaikutusten tutkimusdatan kasvaessa saattavat globaalit talouden tuulet hyvinkin alkaa kääntymään. Kotomaamme mm valtamedioista taasen kritiikki- ja vaihtoehtokeskustelu puuttuu lähes täysin.
Globaalia statistiikkaa aiheesta mm täällä
http://wid.world/
Sanonko mitä? Näin krapulapäissään, luettuani taas kerran totuuden – minkä kylläkin jo tiesin – Timosen blogista, voin hyvällä omallatunnolla sanoa että paska maa, ja paska kansa.
Eilen tämän käpykylän kapakassa tapasin suomen kansan tyyppi edustajan pienellä eläkkeellä oleva juntti, joka äänestää kokoomusta siksi että vasemmistoa vain ei voi äänestää, ne kun melkein on ryssiä. Ja joku sukulainen oli tullut ryssien tappamaksi. Kaiken lisäksi iskä ja äiskä äänesti oikeistoa.
Että tälleen. Tämä tulee jatkumaan, ja suomen – ei kirjoitusvirhe tuo pieni etukirjain – onnellinen ja tyhmä kansa tulee ihmettelemään, jos järki siihen riittää, että mitä on tapahtunut. Voi vitun paska, ja taidan lähteä juomaan. Hukuttaisin mielelläni murheeni muulla tavalla, mutta siitä minut laitettaisiin linnaan. Eikä pressan sellaiseen. . .
Vaalit tulee, niin kaikki kusetukset unohtuu. Se on vissiin ”siistiä” äänestää jotain entistä urheilijaa ym tyrkkyä ruiskukan väreissä.
Samanlaisia kokemuksia runsaasti myös minulla (ihmisten käsittämättömät perustelut kokoomuksen äänestämiselle).