Joko saa sanoa natsiksi?

Kuten tiedätte, niin eilen poliisi takavarikoi poliisilain nojalla Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen marssin keulilla kannetut natsiliput. Jos ette vielä tiedä miten se tapahtui, niin katsokaa täältä. Syytteet kansanryhmää vastaan kiihottamisesta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta tullevat ajallaan. Poliisi joutui käyttämään voimakeinoja siksi, että PVL:n ohjesäännön mukaan kaikkeen väkivaltaan, myös pelkkään verbaaliseen vastustamiseen, vastataan väkivallalla.

Kirjoitin ensimmäisen kerran Pohjoismaisesta Vastarintaliikkeestä keväällä 2010. Silloin tämä Suomen Vastarintaliikkeen nimellä toiminut Ruotsista johdettu järjestö oli pieni yön pimeydessä hiippaileva tarranliimaajaporukka. Ideologia oli kuitenkin jo silloin selkeä: tavoitteena on yhteispohjoismainen, yhden Johtajan johtama kansallissosialistinen valtio, jossa eduskunta on alisteinen hallitukselle ja hallitus Johtajalle.

Sen jälkeen liike on kasvanut ja vahvistunut, koska sen on annettu tehdä niin. Liikettä on vähätelty ja sen jäseniä on pidetty kourallisena vaarattomia ja naurettavia kaheleita. Liikkeen väkivaltaisuus on ollut uutisissa, mutta yhteenvetoa on harvoin tehty.

Eilen Panu Raatikainen tiivisti väkivaltarikosten listan  Facebookissa. Ruotsissa rikokset ovat olleet törkeämpiä kuin Suomessa, mutta perässä on täälläkin tultu. Kaasuisku Helsinki Pride -kulkueeseen 2010, kokoomuksen vaalikojun työntekijöiden kimppuun hyökkääminen 2011, kaasusumuttinhyökkäys kirjanesittelytilaisuudessa 2012, satunnaisen ohikulkijan pahoinpitely Hartolan markkinoilla 2012, rasisminvastustajaksi mielletyn henkilön pahoinpitely hänen kotiovellaan Tampereella 2012, Jyväskylän kirjastoisku 2013, laiton henkilörekisteri 2013, ulkomalaistaustaisen henkilön pahoinpitely Myyrmäessä 2014, väkivaltainen mellakka Jyväskylässä 2015 ja kuolemaan johtanut pahoinpitely Helsingin Rautatientorilla 2016.

Nyt liike on hovioikeuden päätöksellä kielletty, mutta päätöksestä on valitettu. Olen vuosien varrella kirjoittanut liikkeestä monta juttua, ja aina minun on sanottu näkevän natseja kaikkialla. Pitäisi köydä dialogia ja rakentaa siltoja. Näin sanovat eivät itse yritä koskaan käydä sitä dialogia. He eivät myöskään ymmärrä, että sillan rakentaminen on yksipuolista touhua. Jos et ole natsien puolella, niin olet heitä vastaan, niin yksinkertaista se on. Joko hyväksyt natsit tai sinusta tulee ennemmin tai myöhemmin heidän vihollisensa, kuten Emilia Kukkala sanoo blogissaan.

Toivottavasti eilisen jälkeen kaikille on selvää, että natsit ihan oikeasti ovat natseja. Jokaisen omassa vallassa on kääntääkö vieläkin katseensa sivuun ja höpöttää dialogin välttämättömyydestä. Jos liike saisi jatkaa valitsemallaan tiellä, niin nyt välinpitämättömillä ei olisi muuta mahdollisuutta kuin liittyä heidän joukkoonsa. Historia on opettanut, että opportunismi kuuluu ihmisluontoon.

Entä sitten eilinen 612-kulkue, jota sen järjestäjät ovat mainostaneet epäpoliittiseksi? Miettikääpä ihan itse miten epäpoliittinen on tapahtuma, jonka järjestäjät toivottavat tervetulleeksi mukaan juuri hetkeä aiemmin hakaristilipun perässä marssineen porukan.

Kerro minulla millaisia ystäväsi ovat, niin minä kerron sinulle millainen sinä olet.

***

Tätäkään juttua ei voi kommentoida.

 

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (0)