Kenen kanssa?

Vaalitaistelun voi sanoa alkaneen, kun mediassa on ruvettu pohtimaan tulevaa hallituspohjaa. Iltalehti kysyi keskeisiltä kokoomusvaikuttajilta heidän näkemyksiään mieluisimmista hallituskumppaneista, enkä ainakaan minä ole yllättynyt siitä, että mieluisimmaksi koetaan keskusta. Siitä olen vähän yllättynyt, että peräti 61 prosenttia heistä olisi halukas menemään hallitukseen perussuomalaisten kanssa.

Vasta puolitoista vuotta sitten hallituksen ovi paiskattiin kiinni perussuomalaisten nenän edessä, kun puolue jakaantui kahtia. Sinisiksi muuttuneet ministerit saivat jatkaa hallituksessa, mutta Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa puuttui yhteinen arvopohja. Tämä oli puhtaasti henkilökysymys, sillä yhä vieläkin noudatettava hallituksen maahanmuuttopoliittinen linja on ilmeisesti Jussi Halla-ahon kirjoittama ja kaikkien hyväksymä. Ohjelma kelpasi, mies ei.

Ei ole mikään salaisuus, että kokoomuksessa on jo kauan ollut lähellä perussuomalaisia oleva siipi. Tämän siiven yksi näkyvimpiä edustajia on ollut Wille Rydman, joka nyt pitää kyselyn tulosta järjen voittona. Hänen mukaansa on helpompi neuvotella perussuomalaisten kanssa EU:sta kuin vasemmistoliiton kanssa taloudesta.

Ihan varmasti on. Se on myös helpompaa kuin neuvotella SDP:n kanssa työelämän uudistamisesta eli käytännössä työttömyysturvan heikentämisestä, aktiivimallin jatkosta, työehtosopimusten yleissitovuudesta ja ay-liikeen asemasta. Tai pienimpien eläkkeiden nostamisesta ja erilaisten tukien leikkauksien jatkamisesta. Perussuomalaiset on nykyisin oikeistopopulistinen puolue, joka ei enää edes teeskentele olevansa pienen ihmisen asialla. Sille on tärkeintä maahanmuutto, eikä mikään muu sitten olekaan tärkeää. Ainakaan en ole huomannut puolueelta tulleen kannanottoja muihin asioihin.

Köyhyys, syrjäytyneisyys, eriarvoisuuden kasvu, indeksijäädytykset, sotesekoilu, maakuntauudistus, palvelujen alasajo, koulutusleikkaukset, veroparatiisit, aktiivimalli ja muu työttömien kyykytys, niistä on varmasti helppo sopia kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten kesken. Entinen meno jatkuu ja hyvinvointiyhteiskuntaa nakerretaan pala palalta. Kuten ennenkin olen sanonut, niin kannattaa katsoa mitä tilaa. Tilauksen kylkiäisenä saattaa tulla paljon sellaista, mitä ei ole tilannut.

Tulevien kuukausien mediamyllytyksessä kannattaa kuitenkin muistaa, että ei niitä hallituspaikkoja jaeta mediassa eikä edes puoluetoimistoissa ennen kuin vaalit on pidetty. Siihen asti kaikki spekulaatiot ovat pelkkää viihdettä. Sosiaalinen media puolestaan näyttää aika usein Putoukselta. Tai Asterixilta, jossa vaalit käytiin heittämällä täydet vaaliuurnat mereen ja aloittamalla tappelu.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (50)
  1. Rainer Rajakallio
    20.1.2019, 09:42

    Otsikoksi sopisi hyvin myös:”Kumman kaa?”

    1. Huono-osaisten asioiden parantaminen ainakin on jo siirretty “älä vastaa”-osastoon.


      1. Huono-osaisten asioiden parantaminen ainakin on jo siirretty ”älä vastaa”-osastoon.

        Ei pidä minusta paikkaansa. Vaan ne on siirretty osioon miten saada huono-osaisten asiat vielä huonompaan jamaan.

        Orpokin haluaa kertoa, että säästäkää köyhät oma “hillotolpanne”: https://www.uusisuomi.fi/raha/269798-petteri-orpo-kllle-kun-saastaen-kerryttaa-varallisuuttaan-niin-silloin-sita-vanhuuden

        Toki on se säästäminen hyvin hankalaa aktiivimallin ja 9e/pvä orjatyön kierteessä, jotka vaan laajenee. Ilman toivoakaan PALKKAtyösopimuksesta. Eikä välttämättä edes silloin kun se PALKKAtyösuhteen on onnistunut saamaan palkalla, joka menee suoraan kädestä suuhun.

        Mutta nämä jututhan ei Orpoa ja hänen kavereita koske, heille on sorvattu omat ylitsevuotavat hillotolpat poliittisilla lehmänkaupoilla. Jolloin on toki helppo kertoa köyhille miten pitää menetellä, että tulee rahaa mistä säästellä. Ohjehan on lopulta yksinkertainen hommatkaa itsenne hyvä veli ja siskopiireihin, joissa raha ei ole ongelma. Toki niihin piireihin PA:at ja vaikutusvallattomat ei pääse. Eikä myös köyhät ja heikko-osaiset eli aktiivimallin alaiset sekä 9e/pvä orjat, sairaat, eläkeläiset yms.

      2. Ihanaa luettavaa tämän kaiken roskan keskellä. Kiitos Uuninpankkopojalle ♥️

  2. Kimmo Paaso
    20.1.2019, 09:47

    Asiaa. Jälleen.

    Vaalit tulevat olemaan näytön paikka suomijuntille. Jos kokoomus ja keskusta jälleen kerran vievät voiton, niin silloin minä ainakin heitän pyyhkeen kehään ja luovutan. Silloin viimeistään on suomen kansa osoittanut sen, mitä olen niin usein toistanut: että on tyhmä.

    Olen nyt asunut tässä syntymämaassani – ei, en saanut valita itse missä synnyin. – kohta yksitoista vuotta. Koko ajan on menty huonompaan suuntaan. En luota siihen että suunta muuttuu.

    Meni vaaleissa miten meni, yhdestä asiasta olen, ja tulen olemaan, aina samaa mieltä kuin eilen ja viisi kymmentä vuotta sitten.

    Paska maa ja paska kansa.

    1. Samaa mieltä näytön paikan suhteen. Käsittämätöntä, jos edelleen porvaripuolue voittaa.

      Iso osa kansasta ei seuraa politiikkaa aktiivisesti, mutta ei kai juuri keltään äänestysikäiseltä ole voinut jäädä huomaamatta miten köyhää on viime vuodet kuritettu. Jos vaaliväittelyitä ja ylipäätään koko kampanjointia ei käytäisi, ihmiset äänestäisivät sen pohjalta mitä tältä kaudelta muistavat.

      Leikkauksista ja työelämän kurjennuksista kärsiviä on mutulla melko paljon enemmän kuin tämän kauden päätöksistä hyötyneitä. Kun ihmiset tajuaisivat että vaalilupaukset ovat vain mainoksia, ja ainoa millä todellisuudessa on väliä, on se mitä vaalikauden aikana on puuhailtu, ei porvareilla pitäisi olla mahdollisuuksia. Tämän suhteen olen kuitenkin skeptinen. Poliittinen muisti on todistetusti lyhyt, ja mainoksiin haksahtaa valitettavan moni.

      Toistaiseksi näyttää siltä, että SDP:tä on vaikea sivuuttaa hallitusneuvotteluissa. Todellisen muutoksen saavuttamiseksi pitäisi kuitenkin saada aikaan SDP-Vas-Vihr -painotteinen hallitus, ja siihen Vasemmistolla ja Vihreillä on työtä tehtävänä.

      1. Ei ole mitään toivoa mistään paremmasta. Peli on menetetty lopullisesti. Suomen kansaa ei ole mahdollista edes aliarvioida, koska vedämme riman aina kerta kerralta alemmaksi. Porvareita äänestetään valtaan aina ja ikuisesti. Vaikka Suomi olisi miten huonossa jamassa tahansa, vaikka savuavina raunioina missä muutama jäljelle jäänyt “hyväosainen” metsästää köyhiä ravinnokseen, niin Sekoomuksen ihmisperkeleet siellä vallassa virnuilevat vaikka ei olisi edes eduskuntaa pystyssä enää.

        Tämä maa menee vessanpöntöstä alas, se on vain (lyhyen) ajan kysymys. Tässä vaiheessa ollaan jo kaulaa myöten paskassa, seuraavan hallituskauden aikana varmasti jo vähintään korvia myöten. Ja talipäät taputtaa innoissaan. Tärkeintä on, ettei “pahat kommunistit” (vasemmisto) pääse valtaan.

        1. Ulla Vehaluoto
          21.1.2019, 08:09

          Kapitalismi ja sitä tukeva nationalismi on kaikkea muuta kuin ikuista. Niiden historia on lyhyt ja ikävä, raaka ja kurjuutta tuottava, vaikka ne itse muuta uskottelevat.

          Kapitalismi perustuu ahneuden ideologiaan, mammonan palvontaan, itsekkyyteen ja ahneuteen, siis silkkaan pahuuteen.

          ”Kapitalismin perussääntö on sinä tai minä, ei sekä sinä että minä.” – Karl Liebknecht

          Vastaavasti nationalismin perussääntönä on ”me vastaan muut” -ajattelutapa.

          Perusluonteensa mukaan tällainen ihmiskuntaa jakava, ihmisiä jakava ideologisuus on alituisessa sodassa. Vihollinen on aina läsnä, sisäisesti ja ulkoisesti.

          Kun itsekäs ja ahne hyökkää muuta ihmiskuntaa vastaan, on tuloksena nykyinen kapitalismin vaihe, jossa psykopaattinen harvaimmisto omistaa lähes kaiken, ja koko homma perustuu siihen että muu ihmiskunta alistuu ja suostuu siihen vallanpitoon.

          Kapitalismi on kuitenkin lähellä loppuaan. Ahneella on paskanen loppu, toteaa suomalainen kansanviisaus.

          http://iitimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215935-kapitalismin-loppu-kasilla

Kommentointi suljettu.