Jokohan nyt viimeinkin?

Uhkaava tapaus on ollut Turussa, jossa uusnatsit ovat viime viikonloppuna muun muassa videokuvanneet vaalityötä tekeviä puolueita, julistaneet kansallissosialistista ideologiaa, lähteneet seuraamaan vihreää poliitikkoa ja jakaneet puolueiden logoja väärin käyttävää propagandamateriaalia puolueiden eduskuntavaalikampanjoinnin tuntumassa.

Näin kertoi Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen Helsingin Sanomille muutama päivä sitten. Nämä vaalityön häiritsijät olivat kansallissosialistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen edustajia, ja he tarjoavat omalla verkkosivullaan tätä vääristeltyä vaalipropagandaa ladattavaksi ja tulostettavaksi.

Tämä on se sama porukka, jonka olemassaoloon suuri yleisö kauhistuen heräsi viime itsenäisyyspäivänä, kun natsit marssivat avoimesti natsilipun alla. Tämä on se sama porukka, jonka tähänastisten rikosten luettelo on mittava:

Kaasuisku Helsinki Pride -kulkueeseen 2010, kokoomuksen vaalikojun työntekijöiden kimppuun hyökkääminen 2011, kaasusumuttinhyökkäys kirjanesittelytilaisuudessa 2012, satunnaisen ohikulkijan pahoinpitely Hartolan markkinoilla 2012, rasisminvastustajaksi mielletyn henkilön pahoinpitely hänen kotiovellaan Tampereella 2012, Jyväskylän kirjastoisku 2013, laiton henkilörekisteri 2013, ulkomalaistaustaisen henkilön pahoinpitely Myyrmäessä 2014, väkivaltainen mellakka Jyväskylässä 2015 ja kuolemaan johtanut pahoinpitely Helsingin Rautatientorilla 2016.

Tämä on se sama porukka, jonka toiminnan sekä käräjäoikeus että hovioikeus ovat kieltäneet, mutta kieltopäätös ei ole saanut lainvoimaa. Niinpä he ovat voineet toimia täysin avoimesti levittäen vihapuhetta maahanmuuttajista, seksuaalivähemmistöistä ja juutalaisista, kyseenalaistaen holokaustin, ihannoiden fasisteja sekä hyväksyen yhdistyksen toiminnassa tapahtuneen väkivallan. Luettelo ei ole omani, vaan poliisihallituksen.

Nyt sen toiminta saadaan viimeinkin loppumaan ainakin toistaiseksi, kun KKO kielsi sen toiminnan siihen asti, että oikeus ratkaisee asian lopullisesti. Kuten oikeusvaltiossa kuuluukin, niin oikeus myönsi PVL:lle valitusluvan lakkautuspääöksestä. Oikeusvaltio kohtelee oikeudenmukaisesti myös niitä, jotka pyrkivät oikeusvaltion ja yhteiskuntajärjestyksen kumoamiseen.

Kirjoitin ensimmäisen kerran Pohjoismaisesta Vastarintaliikkeestä keväällä 2010. Silloin tämä Suomen Vastarintaliikkeen nimellä toiminut Ruotsista johdettu järjestö oli pieni yön pimeydessä hiippaileva tarranliimaajaporukka. Ideologia oli kuitenkin jo silloin selkeä: tavoitteena on yhteispohjoismainen, yhden Johtajan johtama kansallissosialistinen valtio, jossa eduskunta on alisteinen hallitukselle ja hallitus Johtajalle.

Vuosien varrella liike on kasvanut ja vahvistunut, koska sen on annettu tehdä niin. On puhuttu sananvapaudesta ja poliittisen toiminnan vapaudesta, vaikka kumpikaan ei kata lainvastaista toimintaa. Liikettä on vähätelty, ja juuri vähättelyn suojissa se onkin saanut kasvaa. Jos liike saisi jatkaa valitsemallaan tiellä, niin nyt välinpitämättömillä ei olisi muuta mahdollisuutta kuin liittyä heidän joukkoonsa, sillä jos et ole natsien puolella, niin olet heitä vastaan. Tämä on heidän selkeä sanomansa.

Väliaikainen toimintakielto tarkoittaa sitä, että liike ei saa toimia julkisesti missään. Se ei saa järjestää seisontasessioita julkisilla paikoilla lippujensa alla, eikä se saa jakaa mitään materiaaliaan.

Näin ainakin teoriassa. Käytäntö jää nähtäväksi.

***
Tätä juttua ei voi kommentoida tutusta syystä. En jouda siivoamaan kommenttiosiota siitä tavarasta, mitä nämä jutut aina keräävät.

 

 

 

puheenaiheet yhteiskunta
Kommentit (0)