Elämän ja juridiikan koulussa

Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti eilen lopettaa Perussuomalaiset Nuoret ry:n vuoden 2019 avustuksen maksamisen ja periä takaisin avustuksesta jo maksetun osuuden. Avustuksen peruuttamisen syynä on se, että ministeriö katsoo järjestön toiminnassaan rikkovan nuorisolain tavoitteita.

Nuorisojärjestöjen avustuksista säädetään nuorisolaissa, ja lain tavoitteista säädetään sen 2 §:ssä. Tavoitteena on mm. edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia, kykyä ja edellytyksiä toimia yhteiskunnassa sekä edistää nuorten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä oikeuksien toteutumista.

Tavoitteen toteuttamisessa lähtökohtina ovat yhteisvastuu, kulttuurien moninaisuus ja kansainvälisyys, kestävä kehitys, terveet elämäntavat sekä ympäristön ja elämän kunnioittaminen ja monialainen yhteistyö. Ministeriö katsoi, että järjestö on toistuvasti rikkonut lain tavoitteita.

Kyse ei ole vain yhdestä twiitistä, kuten uutisoinnista voi luulla ja kuten varsinkin sosiaalisessa mediassa yleisesti luullaan. Kyse on  jo pitempään jatkuneesta ristiriidasta lain tavoitteiden kanssa. Nuorisojärjestö on toiminut avoimen rasistisesti ja kannattanut etnonationalismia siinä määrin, että jopa puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho on joutunut puuttumaan tähän ääriajatteluun.

Päätöksestä nousi odotetusti meteli, ja se haluttiin nähdä vihervasemmistohallituksen hyökkäyksenä oppositiota vastaan. Taas on viety sananvapaus ja meno on kuin Venäjällä. Reagoinnissa ei piitata tippaakaan siitä tosiasiasta, että asia pantiin vireille jo edellisen hallituksen aikana, tämän tason päätökset tehdään virkamiestasolla ja että nuorisoasiat eivät edes kuulu opetusministeri Li Anderssonille, vaan kulttuuriministeri Annika Saarikolle.

Faktat eivät saa olla esteenä silloin, kun politiikkaa tehdään tuttuun tapaan uhriksi heittäytyen. Minä näen asian juridiikan lisäksi myös kasvatuksellisena. Kun ei osata käyttäytyä, niin uhataan viikkorahojen maksamisen lopettamisella. Kun uhkaus ei tehoa ja lällättely jatkuu, niin uhkaus toteutetaan. Perussuomalaisten nuorten on opittava, että oikeusvaltiossa noudatetaan myös niitä lakeja, joista ei satuta pitämään. Jos lakeja halutaan muuttaa, niin se tehdään eduskunnassa.

Suoraan sanoen olen kyllästynyt politiikan tekemiseen kiukuttelemalla ja lällättämällä. Touhu on ihan uhalla tekemistä, ja kun läpsäytetään kynsille, niin aloitetaan parkuminen sortamisesta ja vainosta. Ei taaskaan saa sanoa, mitään ei saa tehdä. Yhdenvertaisuusvaltuutettukin sortaa omassa lausunnossaan, jossa on maininnut yhtenä perustelunaan yleisen elämänkokemuksen. Se muuten on ihan oikea juridinen termi, joka ei tarkoita tälle puolueelle tuttua elämänkoulua. Senkin käyminen on näillä nuorilla vielä pahasti kesken.

***

Tämänkin kiukuttelun jatko-osa tullaan näkemään oikeudessa. Tässä blogissa oikeutta ei käydä, joten kommentointi on suljettu.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (0)