Vastuutonta journalismia

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL julkaisi viikko sitten kannanoton, jossa se esitti huolensa opiskelijoiden jaksamisesta, mielenterveydestä ja toimeentulosta. Joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii mielenterveyden ongelmista, ja jaksamisen rajat tulevat monelle vastaan jo pelkkien talousvaikeuksien takia. Opiskelijoiden kesäajan työssäkäynti on elinehto, mutta kesätyötä eivät kaikki onnistu saamaan. Heidän on haettava toimeentulotukea, mutta sen saaminen on opiskelijalle vaikeaa. Hänet pakotetaan ottamaan lainaa.

SYL kysyykin, miksi opiskelijoilla ainoana väestöryhmänä Suomessa ei ole oikeutta lomaan ja loma-ajan toimeentuloon.

Nyt muutamat toimittajat ja sosiaalinen media ovat monta päivää repineet opiskelijoita kappaleiksi. Iltalehden Kreeta Karvala sen aloitti, ja tänään Helsingin Sanomien Annamari Sipilä jatkoi ilmeisesti huumoriksi ja sarkasmiksi tarkoiteltulla ilkeilyllä. Opiskelijoita lyödään kuin vierasta sikaa, ja Kauppalehden vastaava päätoimittaja Arno Ahosniemi kehui Twitterissä Sipilää sen sian viipaloinnista.

Tällaiseksi on maan ilmapiiri muuttunut. Laajalevikkisten lehtien toimittajat pilkkaavat avoimesti terveydestään, jaksamisestaan ja toimeentulostaan huolissaan olevia kansalaisia ikään kuin menossa olisi ilkeyskilpailu. Sitten he taputtelevat toisiaan olalle, että kylläpä osasit sanoa hyvin, siitäs saivat.

Sipilä tavoittelee huumoria, mutta alaspäin lyöminen ei ole huumoria, vaan puhdasta ilkeyttä. Erityisen ilkeäksi asian tekee se, että hän ivaa mielenterveysongelmista huolissaan olevia ja samalla myös niitä ongelmaisia. Toimittajat ovat tarttuneet yhteen ainoaan asiaan eli viattomaan kysymykseen, miksi opiskelijoilla ei ole oikeutta lomaan. SYL ei edes vaadi mitään, vaan kyselee perustulon perään, joka on mainittu myös kolmen halltuspuolueen puolueohjelmassa.

Tämäkö on asiallista keskustelua ja vastuullista journalismia? Miksi toimittajat tarttuvat epäolennaiseen asiaan ja unohtavat kaiken muun? Voisinko vaikkapa minä ihan samalla oikeudella ruveta sanomaan näitä toimittajia syöttöporsaiksi, jotka eivät enää viitsi tehdä kunnollista työtä hyvän palkkansa eteen?

Ilmeisesti voisin, mutta en kuitenkaan sano. Ihmettelen vain nykyistä ilmapiiriä, jossa heikompia saa solvata ihan vapaasti. Erityisen sallittua on jo vuosien ajan ollut työttömien solvaaminen, ja nyt ovat vuorossa opiskelijat. Ketkä ovat seuraavaksi tulilinjalla? Sairaat, vammaiset ja vanhuksetko? Hehän eivät tuota mitään, vaan ainoastaan kuluttavat.

Muistakaa taas kerran, että mikä voidaan tehdä yhdelle ihmisryhmälle, voidaan tehdä mille tahansa satunnaisesti tai taloudellisin perustein valitulle ihmisryhmälle.

puheenaiheet yhteiskunta
Kommentit (66)
  1. Teppo Suontakanen
    7.7.2019, 19:18

    Tulipa tässä muuten todistettua, että vaikka kaikki maahanmuuttajien, turvapaikanhakijoiden yms. tuet, rahoitukset jne. lakkautettaisiin, ei koskaan sitä rahaa annettaisi omille köyhillemme, opiskelijoillemme, vanhuksillemme jne. Aina löytyy joku, joka sanoisi “eivät ne mitään sellaista kaipaa, vyötä vaan tiukemmalle!”tai “turhaan vikisette, maassa x olisitte hirressä/orjina/ilman opiskelupaikkaa/yms.” tai “KYLLÄ MINÄ NYT TÄSTÄ IHAN ITSE SELVISIN!” tai “ei ennen turhasta itketty!”.

  2. Annamarisipilän teksti muistutti kovasti Ilta-Sanomien Ulla Appelsiinin tekstejä. Teksti oli ihan järkyttävä oksennus ilkeyttä ja aliarvostusta opiskelijoita kohtaan. En vaan voi ymmärtää miten tuollainen pahuus voi pesiytyä maahan, jossa olemme kuitenkin kaikki saaneet paljon jo monen sukupolven ajan. Mistä tuollainen inho ja raivo muita ihmisiä kohtaan voi nousta?

Kommentointi suljettu.