Mikä maa tämä on?

Tunti sitten MTV-uutiset julkaisi Facebook-sivullaan uutisen Helsingin kaupunginvaltuutettu Abdirahim “Husu” Husseinin  postissa saamasta hirttosilmukasta ja kirjeestä, jossa häntä neuvotaan olemaan puuttumatta suomalaisten poliitikkojen tekemisiin.

Noin kymmenessä minuutissa sivulle ilmestyi liuta ivallisia ja rasistisia kommentteja. Tässä muutamia esimerkkejä, ja koska ihmiset kirjoittelevat niitä ihan julkisesti, niin ne sitten ovat julkisia.

Tällaista siis sallii yksi maan suurimmista medioista julkisella alustalla. Neuvoin tahallani sivun ylläpitoa tarkkailemaan ja moderoimaan kommentteja, että ei tarvitse tehdä rikosilmoitusta sekä kommentoijista että MTV:stä. Niin luvattiin tehdä, mutta eipä se paljon auttanut.

Alkaisi oikeasti olla aika opettaa myös medialle, että sivun ylläpitäjä on vastuussa sivuillaan julkaistuista kommenteista ihan samalla tavalla kuin kommenttien kirjoittaja. Huono moderointi on opettanut netissä päivystävät rasistit räkyttämään ihan mitä tahansa.

Hirttonarun ja törkeän kirjeen lähettäminen poliitikolle voi täyttää useammankin rikoksen tunnusmerkistön. Kyseessä voi olla poliittisten toimintavapauksien loukkaaminen, laiton uhkaus, kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja kunnianloukkaus. Ihan samoihin rikoksiin voivat syyllistyä myös kommentoijat, jotka eivät malta pitää näppäinsormiaan kurissa. Rikoksen tunnusmerkistön täyttävien tekstien julkaisija ja niiden näkyvillä pitäjä syyllistyy myös samoihin rikoksiin.

Tätä eivät tunnu ymmärtävän enempää kommentoijat kuin mediatalotkaan. Kommentoijista viis, sillä hehän voivat kirjoitella ihan mitä haluavat, mutta uutis- ja somesivujen ylläpitäjien tehtävänä on siivota laittomuudet pois. Ilmeisesti tähän ei tule muutosta ennen kuin joku media saa tuntuvan rangaistuksen oikeudessa.

Ja ei, tämä ei ole sananvapauden rajoittamista, vaan nimenomaan sen toteutumisen varmistamista. Sananvapaus ei sisällä oikeutta syyllistyä rikokseen. Tai tarkkaan ottaen sisältää, sillä sananvapaus tarkoittaa vain ennakkosensuurin kieltoa. Seuraukset voivat tulla sitten jälkikäteen, ja alkaisi olla korkea aika opettaa se myös mediataloille.

Mikä ihmeen maa tästä on tullut, kun ketä tahansa saa loukata täysin vapaasti jopa uutistoimitusten sivuilla?

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (0)