Kielipeliä

-Asiatonta, turhaa provokaatiota, asialinja puree paremmin, tarpeetonta, taktinen virhe, surullista, säälittävää, turhaa, puolueelle haitallista…

Tällaista kommentointia saa Abdirahim “Husu” Hussein omasta toiminnastaan somessa. Hän sanoi kaikkia perussuomalaisia ja heitä äänestäneitä rasisteiksi ja sai palautteena muun muassa hirttoköyden. Päivittäin hän saa tällaisia viestejä:

Kun Husu vastaa samalla mitalla ja neuvoo kuvittelemaan Suomea ilman persuja, niin hänen toimintaansa paheksutaan turhana provokaationa. Tämä paheksunta tulee oman puolueen jäseniltä, jotka moraalisessa ylemmyydentunnossaan katsovat olevansa oikeutettuja ja jopa velvollisia opettamaan toverille käytöstapoja.

Opetuksen kohde on väärä. Näiden moralistien pitäisi Husun sijaan kohdistaa moitteensa törkyviestien kirjoittajiin, mutta sitä he eivät tee. He eivät uskalla, koska joutuisivat itse törkyryöpyn kohteeksi, mutta piilottavat pelkonsa moraaliseen ylemmyyteen sanomalla asianlinjan toimivan paremmin.

Ei se toimi näiden törkyilijöiden kanssa, sillä he eivät koskaan lue mitään asiallista. Ei heidän kanssaan kannata hirveästi painiakaan, mutta joskus heille on vastattava samalla mitalla. Kaikkein vaarallisinta on tuntea moraalista ylemmyyttä ja vähätellä sosiaalisen median merkitystä. Nyt en enää puhu törkykommenteista, vaan siitä sokeudesta, joka on antanut perussuomalaisille yli kymmenen vuoden etumatkan sosiaalisen median haltuunotossa.

Jo yli kymmenen vuotta sitten Hommafoorumilla annettiin neuvoja ja valmiita kommentteja kirjoitettavaksi jokaiseen mahdolliseen somekeskusteluun. Tämän taktiikan nimi on spam & destroy, ja sen seurauksena keskustelupalstat täyttyivät maahanmuuttoa vastustavista kommenteista. Kommentit toimivat eräänlaisena pankkina, joka kasvoi sitä mukaa kuin kommentoijat lisääntyivät. Nykyisin on helppo tuhota mikä tahansa keskustelu tai kommenttipalsta täyttämälle se aiemmin jossain muualla sanotulla.

Näin se toimii ruohonjuuritasolla. Ylemmällä tasolla se toimii kehystämisenä (engl. framing) eli termien ja hokemien valjastamisena oman poliittisen päämäärän edistäjiksi. Sitä tekevät spin doctorit eli kielen tasolla operoivat sanasepot, kirjoittaa Sami Kuusela Hupparihörhö-blogissaan.

Haittamaahanmuuttoislamisaatiovihervasemmistolainenilmastopaniikki, kestävyysvaje ja velaksi eläminen. Nämä kaikille tutuiksi tulleet sanat ovat kehystämistä. Termit tunkevat läpi kaikessa viestinnässä, ja niistä on tullut osa yleiskieltä. Vielä muutama vuosi sitten puhuttiin ns. maahanmuuttokriittisistä, mutta nykyisin ns. on kadonnut kokonaan pois. Puhutaan vain maahanmuuttokriittisistä silloinkin, kun pitäisi puhua suoraan rasisteista. Puhutaan nationalisteista silloin, kun pitäisi puhua fasisteista.

Kuten Kuusela sanoo, niin perussuomalaisilla ja muillakin oikeistopuolueilla kehystäminen on hallussa, mutta vasemmalle mentäessä homma hajoaa käsiin. Ei ole olemassa mitään argumenttipankkia, josta voisi tarkistaa faktat ja oikoa vääriä uutisia. Ei ole mitään hokemia, joita voisi istuttaa yleiskieleen. On luotettu liikaa asia-argumentteihin ymmärtämättä, että ne eivät enää riitä.

Pahimmillaan asia-argumentteihin luottaminen ilmenee ylimielisenä naureskeluna ja vähättelynä. Kaikkien pahimmillaan se ilmenee kiusatun ojentamisena. Tämä ylimielisyys kostautuu kannatuksen laskuna, kun yleiskieleen istutetut hokemat valloittavat tilan asia-argumenteilta. Pelkillä faktoilla argumentoivat jäävät puhumaan keskenään, kun samaan aikaan sloganit valloittavat äänestäjien mielet.

Mitä pitäisi tehdä? Ihan ensimmäiseksi pitää herätä unesta ja ymmärtää nykyinen tilanne. Toiseksi pitää ottaa kielipeli haltuun ja vallata ilmatilaa takaisin. Jokainen puolue tarvitsee omat spin doctorinsa muokkaamaan mieliä. Muuten peli on menetetty.

Kuulostaa halpamaiselta ja ihmisten älyä vähättelevältä. Ilkeänä ihmisenä sanon, että ei sitä ihmisten älyä voi edes vähätellä tarpeeksi. Siitä kertoo hyvin Husun saama posti, joka sekin on kehystämisen tulosta. Tosin noita törkykommentteja ei ole tarvinnut erikseen mistään fraasipankista poimia, vaan jokaisen koulukiusaajan pää tuottaa niitä itsestään. Vuosia kestänyt ryöpytys on vain vapauttanut nuokin onnettomat osallistumaan “keskusteluun” omilla hengentuotteillaan.

Ja kun joku kielenkäyttöä paheksuu, niin aina voi valittaa, että nykyisin ei saa sanoa enää mitään.

***

Tätä juttua ei voi kommentoida. En minä törkyä pelkää, mutta en ole siihen ihastunutkaan. Lisäksi joudun nyt olemaan pari päivää poissa tästä blogista työmatkan takia.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (0)