Disinformaation apostolit

Eilen tapahtui koko maata järkyttänyt rikos, josta voitte lukea ja olette lukeneetkin muualta. Viranomaisten toiminta oli nopeaa aina tiedottamista myöten, mutta silti sosiaalisessa mediassa levisi joukko valeuutisia, jotka harmittavan monet nielaisivat sellaisenaan ja levittivät niitä eteenpäin.

Väärennetty kuvakaappaus Ylen sivusta kertoi poliisin tutkivan rikosta terrorismina ja epäillyn olevan maahan vuonna 2015 saapunut turvapaikanhakija. Valeuutissivustot levittivät epäillyn väärää nimeä, ja opetusministeri Li Anderssonin nimissä levitettiin väärennettyä twiittiä, jossa Andersson muka varoitteee rasimista. Epäilty tekijä on kuitenkin ihan kantasuomalainen, kuten jo eilen illalla tiedettiin.

Kun epäillyn nimi julkaistiin, niin sekään ei kelvannut. Ensin nimeä muka salailtiin, mutta nyt sen julkaisemista pidettiin turhana. Jos tekijä olisi ollut ulkomaalainen, niin nimeä ei kuulemma olisi julkaistu. Ja kaiken huippuna syyllinen tekoon on tietenkin vihervasemmisto, joka syytää rahaa maahanmuuttajille, jättää koululaisten ja opiskelijoiden mielenterveysongelmat hoitamatta eikä satsaa riittävästi poliisin resursseihin. Tuonkin linkittämäni Iltalehden uutisen kommenttipalsta on suoraan sanottuna silkkaa sontaa heti ensimmäisestä kommentista alkaen. En ymmärrä miksi tällaisissa uutisissa yleensä sallitaan kommentointi, kun sen laatu on ennalta arvattavissa.

Valehteleminen on aina helpompaa kuin oikean viranomaistiedon julkaiseminen. Nopeasti syntyneet ja leviämään lähteneet valeuutiset osoittavat, että valheiden levittäjät ovat aina valppaina. He haluavat lietsoa epäluottamusta ja sekasortoa yhteiskuntaan ja ennen kaikkea sen virkakoneistoon. Heidän motiivinsa ovat selvät, ja he suuntaavat valeinformaationsa niille, jotka eivät malta odotella tai osaa etsiä oikeaa tietoa. Heitäkin selvemmin kohteena ovat hyödylliset hölmöt, joska ovat aina valmiina jakamaan väärää tietoa ja politisoimaan joka ikisen rikoksen. Viranomaisilta meni eilenkin valtavasti aikaa ja resursseja juuri tiedottamiseen, koska valeuutiset tekivät tuhojaan ihmisten mielissä. Lynkkausjoukot sytyttelivät jo soihtujaan.

Väärän tiedon levittäminen juuri kriisin hetkellä on klassinen propagandan keino, jolla horjutetaan luottamusta yhteiskunnan toimintaan. Tähän mölyämiseen mukaan lähtemällä luottamus horjuu entisestään, ja juuri se on propagandistien tarkoitus. Virkakoneisto joutuu kovan eteen, kun niskaan hengittää koko ajan väärän tiedon kyllästämä raivokas yleisö, joka vaatii tietoja. Eikä vain mitä tahansa tietoja, vaan juuri haluamiaan ja ennakkokäsityksiään pönkittäviä tietoja.

Älkää lähtekö mukaan tällaiseen, ja jos huomaatte kaverinne lähtevän, niin huomauttakaa häntä siitä. Mekastus ei hiljene mekastajia kuuntelemalla, sillä kuunteleminen vain yllyttää heitä. Vielä vähemmän se hiljenee siihen mukaan lähtemällä.

Tällaiset rikokset ovat ihan riittävän kauheita jo itsessään. Niitä ei pidä pahentaa epäluottamusta ja sekasortoa levittämällä. Disinformaation ensimmäinen uhri on aina totuus.

***
Lienee viisainta, että tätä juttua ei voi kommentoida.

Kommentit (0)