Sylttytehdas

Aktiivisimpien Twitter-tilien käyttäjien tuottamista vihaviesteistä 75 prosenttia on peräisin maahanmuuttovastaisesta ryhmittymästä, kertoo valtioneuvoston kanslian tilaama tutkimus. Jostain syystä Yle katsoi kuitenkin asialliseksi haastatella tv-uutisissa ensimmäiseksi perussuomalaisten Riikka Purraa, joka heilutteli saamaansa vihapuhetta sisältänyttä paperikirjettä.

En epäile yhtään, etteivätkö Purra ja muut perussuomalaiset saisi vihapostia. Toinen, paljon pienempi vihapuhetta lähettävä ryhmittymä on samassa tutkimuksessa nimetty vasemmisto-liberaaliseksi. Sen tarkkaa prosenttiosuutta ei kerrota, mutta se ei siis voi olla enempää kuin 25 prosenttia. Lisäksi molemmista ryhmistä pitää laskea pois satunnaiset yksinäiset ratsastajat, jotka tosiaan saattavat vielä kirjoittaa kirjeensä paperille.

Perussuomalaisetkin siis saavat vihapostia, mutta tutkimuksen mukaan se ei heitä haittaa. Vain hyvin harvat perussuomalaiset kertoivat vihapuheen heikentäneen heidän haluaan poliittiseen osallistumiseen. Enemmistö vihapuhetta itse kokeneista perussuomalaisista kertoi sen suorastaan lisänneen halua vaikuttaa kiistanalaisiin asioihin.

Menen omassa tulkinnassani vielä pitemmälle ja väitän juuri perussuomalaisten hyötyvän vihapuheesta eniten. Jo vuosikausia on joka ikiseen maahanmuuttoa ja turvapaikanhakua koskevaan uutiseen suorastaan ryöpynnyt törkypuhetta, joten yhä suurempi osa kansasta alkaa olla vihapuheella kyllästetty. Sen huomaa ihan arjessa, kun yhä useampi saattaa ohimennen mainita jotain yhteiskunnan elätteinä loisivista turvapaikkaturisteista. Perussuomalaisten poliitikkojen ei itse tarvitse käyttää vihapuhetta, vaan pelkkä vihje riittää. Heidän uskolliset trollinsa hoitavat kyllä loput.

Ikävä kyllä nämä trollit eivät tyydy vain kommentoimaan uutisia, vaan he hyökkäävät suoraan iholle. Kohteena ovat poliitikkojen, tutkijoiden ja virkamiesten lisäksi vaikkapa bloggaajat, joista moni on lopettanut julkisen puhumisen. Päivästä toiseen keskeytymättä jatkuva sonnan heittäminen vaikuttaa eri tavalla eri ihmisiin. Ilmeisesti perussuomalaisten saama hyöty on haittaa suurempi, koska he eivät ole kiinnostuneita pyrkimyksistä rajoittaa vihapuhetta lainsäädäntöteitse. Sen sijaan he vaativat lisää sananvapautta.

Tämän todistaa myös tutkimus. Vaikka toiminta olisi järjestelmällistä, voi taustalla oleva ryhmittymä sanoutua irti vihapuheesta tai häirinnästä. Sosiaalisessa mediassa voi olla myös tärkeää luoda vaikutelma syntyvän keskustelun spontaaniudesta ja siitä, että se on yleisen mielipiteen mukaista.

Mitä enemmän vihapuhetta ja häirintää, sitä spontaanimmalta se vaikuttaa, ja julkisuudessa voi hurskastella vihapuheen kauheudella ja luonnetta lujittavalla vaikutuksella. Onhan takana kansan yleinen mielipide, vaikka se mielipide tosiasiassa tuleekin parilta sadalta botilta ja muutamalta kymmeneltä ahkeralta työmyyrältä.

Näin mennään kohti dystopiaa, jossa sananvapauden varjolla kavennetaan sananvapautta. Ja se ei mene niin päin, että vihapuheen kitkeminen kaventaisi sananvapautta. Se menee täsmälleen toisin päin, kun vihapuhe vaientaa asiallisen keskustelun.

Missä se sylttytehdas sitten on? En minä tiedä, mutta seuratkaa itse jälkiä ja katsokaa, kuka vihapuheesta eniten hyötyy.

***
Voisin kirjoittaa kilometrin mittaisen jutun omista kokemuksistani, mutta ette uskosi sitä todeksi. Siksi tyydyn vain sulkemaan tämän jutun kommentoinnin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (0)