Rangaistusautomaatti

-Tästä pykälästä näyttää nyt tulleen ennen kaikkea perussuomalaisiin kohdistuva syyte- ja tuomioautomaatti.

Näin totesi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho Sebastian Tynkkysen saamasta tuomiosta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomiota on kuulemma vaikea ymmärtää. Eipä se ihme ole, sillä eihän Halla-aho ole koskaan ymmärtänyt edes itse KKO:sta saamaansa tuomiota samasta rikoksesta, vaan on pitänyt sitä vain muutaman ihmisen mielipiteenä.

Minulla on Halla-aholle ja Tynkkyselle ihan uutta tietoa. Rikoslaki tosiaan on ihan eduskunnan säätämä syyte- ja tuomioautomaatti. Jos lakia vastaan rikkoo, niin saa rangaistuksen. Jos rikkoo toistuvasti, niin rangaistukset kovenevat. Tynkkysen kohdalla näin ei vielä käynyt, sillä hänelle määrättiin yhtä monta päiväsakkoa kuin edelliselläkin kerralla vuonna 2017. Jos hän ei ota ojentuakseen vaan osoittaa tulevaisuudessakin piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä, niin seuraavalla kerralla tulee varmasti kovempi tuomio.

Näin laki toimii, ja tuomioistuimet vain soveltavat säädettyä lakia. Tuomioistuimet eivät politikoi, vaikka perussuomalaiset yrittävätkin jatkuvasti tällaista käsitystä antaa. Valitettavan moniin se menee täydestä, ja jatkuvasti näkee joutavanpäiväistä höpinää Demlan mädättämästä punavihreästä oikeuslaitoksesta. Tuomioistuin vain lukee lakia, jonka demokraattisesti valitut kansanedustajat ovat säätäneet.

Perussuomalaiset ratsastavat jatkuvasti lailla, jonka muuttaminen on heidän itsensä käsissä. He myöntävät sen epäsuorasti itsekin, kuten Tynkkynen teki sanoessaan, että tuomio tuomiolta se kannatus on noussut. Heillä on siis pilttuussaan niin hyvin lypsävä lehmä, että sitä kannattaa ruokkia. Ruokkimaan ja lypsämään on sopivin juuri Tynkkysen kaltainen, politiikasta henkilökohtaisen performanssin tehnyt esiintyjä. Osa hänen performanssiaan oli myös keväällä esitetty väite syytteen nostamisesta ilman esitutkintaa. Senkin moni uskoi.

Kun poliitikot pyrkivät muuttamaan lakia rikkomalla sitä itse, niin se on sama asia kuin jos joku edistäisi rattijuopumuksen laillistamista autoilemalla toistuvasti humalassa. Sellaista kansanedustajaa kaikki pitäisivät umpihölmönä, mutta jostain syystä kansanryhmää vastaan kiihottamisen laillistamisessa tätä menettelyä pidetään hyvänä ja kansan oikeustajua vastaavana asiana.

Kansanedustajat ovat eduskunnassa säätämässä lakia, joten perussuomalaisten pitäisi tehdä aloite lain muuttamiseksi. Sellaista ei kuitenkaan tehty edes silloin, kun puolue oli hallitusvastuussa. Mitä ilmeisimmin lakia ei ole tarkoituskaan yrittää muuttaa, koska sen rikkomisella voi kasvattaa suosiota.

Jos näin on, niin syyte- ja tuomioautomaatti kyllä jatkaa toimintaansa. Samoin tietysti suosio nousee tiettyyn rajaan asti, mutta jossain vaiheessa yhä useampi rupeaa ihmettelemään Paula Vesalan tavoin toistuvasti lakia rikkovan sopivuutta lainsäätäjäksi.

***
Kokemus on opettanut, että tällaisissa jutuissa on viisainta sulkea kommentointi jo ennaltaehkäisevästi. Ennaltaehkäisevyys on muuten myös yksi rikoslain tehtävä, mutta kaikki eivät halua sitäkään ymmärtää.

puheenaiheet laki politiikka yhteiskunta
Kommentit (0)