Arvot puntarissa

-Jos meillä ei ole arvoja, meillä ei ole mitään.

Näin perusteli levykauppaketjun toimitusjohtaja uusnatsitapahtumissa esiintyvässä bändissä soittavan työntekijänsä työsuhteen purkamista. Sekä kauppaketju että toimitusjohtaja ovat tietenkin saaneet vihantäyteistä postia ja asiaa on puitu sosiaalisessa mediassa. Moni sekoittaa keskenään irtisanomisen ja työsuhteen purkamisen, joten tehdään heti selväksi, että kyseessä oli sopimukseen perustuva työsuhteen purkaminen, tai oikeammin sen päättäminen.

Jos työntekijä olisi irtisanottu, niin asia ei olisi ollenkaan selvä. Irtisanominen olisi voitu viedä oikeuteen, eikä oikeudenkäynnin lopputulosta voi ennakolta tietää. Irtisanomisen perusteet on säädetty laissa, ja oikeusvaltio kohtelee kaikkia yhdenvertaisesti.

Nyt asia on selvä, ja yrityksessä asetettiin arvot järjestykseen. Samoin toivoisin poliitikkojenkin tekevän, mutta heillä näyttää joskus olevan vaikeuksia sovitella omia arvojaan yhteen poliittisen suosion tavoittelemisen kanssa. Näin kävi Päivi Räsäselle, joka antoi Ylen radio Ykkösaamussa väärän todistuksen. Hän sanoi, että helsinkiläisessä koulussa järjestettiin joulujuhlan sijaan kulttuurijuhla, jossa ainoa uskonnollinen kertomus oli Muhammedin nousu temppelivuorelta ylös.

Seura ei löytänyt tällaista koulua, eikä Räsänen itsekään tiennyt onko tarina totta. Hän luotti kuulemaansa. Asian selvitti Mike Pohjola Twitterissä. Yhdessä koulussa oli joulukuun alussa ilmiöoppimiseen liittyvä kulttuurijuhla, jossa kerrottiin maailman eri kulttuureista ja uskomuksista. Se ei korvannut joulujuhlaa, joka järjestettiin erikseen.

Olen arvostanut Päivi Räsäsen vakaumusta ihan samalla tavalla kuin arvostan kenen tahansa vakaumusta, vaikka olisinkin eri mieltä. Omana mielipiteenäni pidän lainkäytön ennakoitavuuden kannalta arveluttavana Räsäsen päätymistä esitutkintaan vanhoista Raamatun siteerauksista ja niiden tulkinnasta. Jos verkkoon kirjoitettu, mahdollisesti rikoksen tunnusmerkistön täyttävä teksti ei rikoksena vanhene niin kauan kuin se on jossain nähtävillä, niin ollaan juridisesti omituisessa tilanteessa. Verkosta kun on tunnetusti mahdotonta saada sinne joskus kirjoitettua kokonaan pois.

Myös poliitikon pitäisi kuitenkin elää kuten opettaa. Huhuja ja luotettavilta tuntuvista lähteistä saatua tietoa ei pitäisi mennä julistamaan varmana totuutena ennen kuin on tarkistanut sen todenperäisyyden. Nyt Räsänen astui oman tonttinsa rajan yli ja käytti ilmeisen perätöntä tietoa politiikan välineenä. Sen seuraksena uskonnosta yleensä vähät välittävät äärioikeistolaiset ja populistit saivat uutta vettä myllyynsä, ja Räsäsen “totuutta” julistetaan ympäri sosiaalista mediaa todisteena väestönvaihdosta ja islamisaatiosta.

Sellainen toimintatapa kuuluu perussuomalaisille, joille oikean ja tutkitun tiedon vähättely on suorastaan elinehto. Siitä antoi esimerkin taas kerran Jussi Halla-aho kertomalla kannattajilleen, etteivät Australian metsäpalot johdu ilmastonmuutoksesta. Metsän- ja ilmastontutkijat ovat jyrkästi eri mieltä, mutta ihan turhaan. Halla-ahon sana on jo muuttunut ehdottomaksi totuudeksi ja tutkijoiden sana punavihreiden höpinäksi.

Mikä oli tämän tarinan opetus? Se, että ihmisellä pitää olla arvoja, ja niiden mukaan kannattaa myös elää. Jos arvot ovat eettiset, niin kannattaa noudattaa niitä vaikkapa työsuhteen laillisessa purkamisessa. Jos arvot ovat kristilliset, niin kannattaa elää kuten opettaa. Jos arvoja ei ole vaan asioita vain koetaan, niin sitten voi puhua mitä mieleen juolahtaa ja sivuuttaa arvojen lisäksi myös tieteellisen tutkimuksen.

Populistien keinoja ei kannata lähteä kokeilemaan, sillä ei kukaan osta populistin kevytversiota, kun tarjolla on myös aito ja muuntautumiskykyisempi vaihtoehto.

puheenaiheet laki yhteiskunta politiikka
Kommentit (60)
  1. Onko tämä kristillisdemokraatti ja entinen sellainen jotenkin yksinkertaisia höyniä vai tarkoituksellisesti pötypuheita levittäviä? Kas, siinäpä kysymys.
    Tässä linkki entisen KD:n kanagateen. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001159950.html

    1. Tuulimylly, joka toimii ihan samalla periaatteella kuin tuulivoimala eli tuulen avulla pyörivä potkuri, keksittiin noin 600 v ea Persiassa. Kumma ettei sen ajan kanat, lepakot, petolinnut ja muut eläimet saaneet mitään vaivoja niistä, paitsi nyt tietenkin satunnaiset myllyn siipiin osuneet lentävät linnut . Vasta tuulivoimaloiden tultua näitä “ilmiöitä” on mukamas todettu. Lensin muutamia kuukausia sitten aurinkoisena päivänä Lontooseen. Lentoreitti vei Tanskan ja Alankomaiden yli. Siellä oli sekä maalla että meressä valtavia tuulivoimapuistoja mutta onko kukaan lukenut että niiden maiden lintujen populaatiot ovat kuolemassa sukupuuttoon kun tuulivoimaloita on noin paljon? Pakkohan näin on olla jos on noihin hömppätietoihin uskominen.

      1. Erkki Halkka
        10.1.2020, 19:34

        Tätäkin on tutkittu. Tuulivoimaloihinkin kuolee kyllä lintuja, mutta verrattuna esimerkiksi rakennusten ikkunoihin törmääviin lintuihin määrät ovat mitättömiä – ikkunoihin osuu suuruusluokaltaan noin tuhat kertaa enemmän lintuja kuin tuulivoimaloiden siipiin. Tässä yksi lähde:

        https://abcbirds.org/threat/bird-strikes/

  2. Jukka Laine
    10.1.2020, 09:41

    70-luvulla uskonnonopetuksesta meni kokonainen lukuvuosi nk. vieraiden uskontojen esittelyyn. Ei kenellekään silloin tullut edes mieleen nostaa metakkaa. Ehkä kompensoivaa oli että seuraava vuosi opeteltiin herätysliikkeitä. Joskin oppikirjan nimi oli Suomen kirkkohistoria.

    Kirkkoslaavista en muista olleen puhetta.

    1. Jarmo Mäkinen
      10.1.2020, 09:47

      Vielä vähemmän muinais-

    2. “Vieraiden uskontojen” suhteen sama päti vielä omana yläasteaikana 2000-luvun puolivälissä. Herätysliikkeistä en muista olleen noin paljon juttua mutta eipä minua kristinuskoon keskittyvä uskonnonopetus missään vaiheessa kiinnostanutkaan.

Kommentointi suljettu.