Mutta kun olisi pitänyt

Tämä itsenäisyyspäivä valkenee poliittisen älämölön merkeissä, kun Suomen merkittävin uutismedia Seiska kertoi eilen pääministeri Sanna Marinin käyneen lauantai-iltana ravintolassa. Seuraavaksi sama johtava media kertoi Suomen tärkeimpien twiittaajien puhjenneen huutomyrskyyn. Siinä välissä toinen johtava poliittinen media Iltalehti uutisoi Marinin lähteneen baariin, vaikka häntä oli kahdesti kehotettu välttämään kontakteja ulkoministeri Pekka Haaviston koronatartunnan varmistuttua.

Nyt näyttää siltä, että Suomen valveutunein kansanosa eli Twitterissä päivystävät poliitikot, toimittajat ja heidän johdateltavissaan olevat, omasta mielestään merkittävät poliittiset keskustelijat eivät ole nukkuneet koko yönä. Heillä on ollut liian kiire vaatia edesvastuuttomasti toimineen pääministerin eroa. Kukaan heistä ei ole kiinnostunut faktoista, ja jos niitä kerrotaan, niin vastaus on, että Marinin olisi kuitenkin pitänyt ymmärtää pysyä kotona ja nyt hänen pitää ymmärtää erota.

Tällainen on poliittisen keskustelun taso. Juorulehdet määräävät tahdin ja somekansa huutaa taas kerran pääministerin eroa. Tuskin edes muistan aikaa, jolloin politiikasta puhuttiin asiat edellä. Koko Marinin pääministerikauden ajan on puhuttu Marinista henkilönä ja etsitty hänestä vikoja.

Katsotaan nyt kuitenkin niitä faktoja, vaikka ne eivät tunnetusti kiinnostakaan. Niitä löytyy vaikkapa Sanna Marinin omista twiiteistä.

Pitempiä tekstejä ymmärtäville niitä löytyy vaikkapa Helsingin Sanomista. Valtiosihteeri soitti pääministerille lauantai-iltana klo 19.20 ja kertoi Haaviston saamasta tartunnasta. Tässä yhteydessä ei annettu ohjeita välttää kontakteja. Valtioneuvoston kanslian virkakunta lähetti lauantai-iltana kello 22 laajalla jakelulla tekstiviestitse toisen ohjeistuksen, jossa ulkoministerin kanssa tekemisissä olleita kehotettiin välttämään kontakteja toistaiseksi. Viestin jakelussa olivat mukana kaikki ministerit. Tämä tekstiviesti oli lähetetty valtioneuvoston puhelimeen, jota pääministerillä ei vapaailtana ollut mukanaan. Hänellä oli mukanaan eduskunnan puhelin.

Viesti tavoitti pääministerin sunnuntaina, ja hän meni heti testiin. Testin tulos oli negatiivinen. Olisiko pääministerin sitten pitänyt välttää kontakteja, kuten kaikkitietävät ja asiat aina niin hyvin jälkikäteen ennakoivat mediat ja somettajat huutavat? Ehkäpä olisi, mutta virallisten ohjeiden mukaan siihen ei ollut tarvetta. Näin sanoo Koronavilkku, josta nimimerkki NO PERSU twiittasi kuvan.

Pääministeri toimi siis virallisten ohjeiden mukaan, mutta eihän se tietenkään riitä. Somekansan mielestä hänen olisi pitänyt toimia niitäkin viisaammin. Nyt pääministerin toiminnasta ollaan pöyristyneitä, ja kaikkein pöyristyneimpiä ovat perussuomalaisten kansanedustajat. Heillä on siihen syytäkin, sillä tutkimuksen mukaan peräti 12 prosenttia heidän kannattajistaan ei aio ottaa koronarokotteita ja lisäksi viisi prosenttia heistä empii rokottautumista. Veikkaanpa, että aika moni heistäkin vaatii nyt Marinin eroa edesvastuuttoman käytöksen takia.

Näin vietetään tätä itsenäisyyspäivää. Monelta jää nyt väliin Tuntematon sotilas ja Linnan juhlien seuraaminen, kun on liian kiire vaatia pääministerin eroa. Minunkin piti kirjoittaa ihan toisenlainen juttu, mutta mennään nyt mukaan tähän kansaa kuohuttavaan uutiseen. Tosin vastavirtaan, mutta jonkun pitää kertoa faktojakin.

Tätä juttua ei sitten voi kommentoida. En viitsi lukea sitä juorulehtien masinoimaa ja johtavilta twiittaajilta kopioitua kauhistelua näin arvokkaana päivänä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (0)