Sodan kylmät kasvot

– Venäjä on massiivisesti laajentanut sotatoimia Ukrainassa ja nyt naamiot on riisuttu. Vain sodan kylmät kasvot näkyvät.

Nämä presidentti Sauli Niinistön aamupäivän tiedotustilaisuudessa lausumat sanat kuvastavat osuvasti minun lisäkseni varmasti monien muidenkin tunteita. Tänä aamuna heräsimme tilanteeseen, jollaista ei pitäisi olla ja johon merkeistä huolimatta emme halunneet uskoa. Täysimittainen sota Euroopassa on tosiasia. Edelleen Niinistöä siteeraten dialogi ei toiminut, ja nyt on toinen tie. Sen tien valitsi täysin tietoisesti Venäjän johtaja Vladimir Putin.

Samassa tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että Suomeen ei kohdistu välitöntä sodan uhkaa, mutta kaikkiin skenaarioihin on varauduttu. Puolustusvoimat on kunnossa, eikä minulla ole syytä epäillä sitä. Venäjän hyökkäys on tuomittu kansainvälisesti ja EU tulee asettamaan laajoja talouspakotteita. Jo tänään eduskunnan kyselytunnilla elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoi, että hän ei tule esittelemään Hanhikiven ydinvoimalan rakennuslupaa. Pakotteita tulee paljon, ja ne vaikuttavat väistämättä myös Suomeen. Ne vaikuttavat energian hintaan ja koko talouteen.

Eduskunnan kyselytunnilla kokoomuksen Petteri Orpo sanoi, että kokoomus on valmis maksamaan kovankin hinnan pakotteista, ja muutenkin kyselytuntia oli lohdullista seurata. Sellaista yksimielisyyttä vakavan paikan edessä en muista koskaan nähneeni. Tämä osoittaa todeksi eilisen havaintoni puolueiden kyvystä unohtaa keskinäiset erimielisyytensä silloin, kun on kyse isommista asioista. Vaikka elämme globaalissa maailmassa ja EU:ssa, niin kansallinen yksimielisyys on kriisin aikana kaiken perusta.

Toivottavasti tämä yksimielisyys säilyy myös ensijärkytyksen mentyä ohi. Tulevaisuus on epävarmaa, mutta epäilemättä polttoaineen, energian ja elintarvikkeiden hinnat nousevat ja inflaatio kiihtyy. Maahamme tulee hyvin todennäköisesti myös pakolaisia. Sota voi vakiintua ja siihen voidaan turtua, ja silloin saattaa kiusaus sisäpolitiikan tekemiseen näillä asioilla käydä suureksi. Turvapaikanhakijat ovat vuosia olleet sisäpolitiikan tekemisen väline, ja viime aikoina on tehty politiikkaa polttoaineen hinnalla. Sanon suoraan, että jos nuorten sotilaiden kuolema ja siviilien kärsimykset tuntuvat minun kukkarossani, niin minä pääsen vähällä ja olen valmis maksamaan sen hinnan.

Venäjän hyökkäys suvereenia valtiota vastaan rikkoo räikeästi kansainvälisen oikeuden normeja, eikä sitä tule hyväksyä. Luotan ylimpään valtiojohtoomme, viranomaisiimme ja ennen kaikkea puolustusvoimiemme valmiuteen. Luotan myös siihen, että kaikki kansanedustajamme jatkossakin ymmärtävät meidän olevan samassa veneessä, jota ei kannata keikuttaa irtopisteiden toivossa. Luotan myös siihen, että me suomalaiset emme syytä tavallisia venäläisiä saati Venäjältä Suomeen muuttanutta naapuriamme sodan aloittamisesta. Venäjän hallinto sen aloitti, eikä kansalta kysytty.

Niin, ne sodan kylmät kasvot. Minä en tiedä miltä ne reaalielämässä näyttävät, mutta vuosikymmenten aikana näkemäni kuvat ja dokumenttifilmit sekä lukemani kirjat kertovat, että ne ovat kauhistuttavan rumat. Kauan sitten suorittamani varusmiespalvelus oli oikeaan sotaan nähden leikkiä, mutta muistan aina talvi- ja jatkosodan etulinjassa sotineen isoisäni silmät, kun hän näki minut upseerikokelaan univormussa. Ne olivat tavattoman surulliset, sodan rumat kasvot nähneen miehen silmät, kun hän kaukaisuuteen tuijottaen sanoi, että toivottavasti sotaa ei tule enää koskaan.

Nyt olen melkein yhtä vanha kuin hän silloin, ja vaikka minulla ei ole lapsia, niin luulen ymmärtäväni häntä nyt paremmin kuin nuorena. Sota on hirveä asia, ja sen aloittaja ansaitsee kansainvälisen yhteisön ja koko ihmiskunnan tuomion.

***
Minusta tuntuu, että minulla ei ole muutamaan päivään mitään sanottavaa. En myöskään ole juttutuulella, joten en avaa kommentointia.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (0)