Järjetön sota

Venäjän aloittamassa oikeudettomassa sodassa Ukrainaa vastaan tapahtuu niin paljon, että en edes yritä kuvailla tämänhetkistä tilannetta. Myös oman maamme ja muun maailman reagointi on niin nopeaa, että ajankohtaiset jutut vanhenevat heti julkaisemisen jälkeen. Niin kävi eiliselle jutulleni, jossa mietin aseavun antamista Ukrainalle. Vain muutama tunti jutun julkaisemisen jälkeen apua oli jo päätetty antaa. Oikein hyvä päätös, ja kannattaa huomata, että se tehtiin valtiosääntöoikeudellisesti täysin oikeassa järjestyksessä.

Yhdessä ainoassa päivässä maamme ylin hallinto sai puolustusvoimilta tiedon luovutettavien aseiden määrästä ja maan hallitus esitteli asian yksimielisesti presidentille, joka teki varsinaisen päätöksen. Jäykäksi ja byrokraattiseksi moitittu valtionhallinto ja poliittinen koneisto kykenevät tarvittaessa nopeisiin päätöksiin tinkimättä silti oikeusvaltion periaatteista.

Myös muu maailma on reagoinut voimakkaasti ja hämmästyttävän yksimielisesti Venäjän hyökkäykseen. Massiiviset talouspakotteet alkavat vaikuttaa ja Ukrainaan virtaa kaikenlaista apua. Varsinkaan EU ei koskaan ennen ole missään asiassa ollut niin yksimielinen kuin nyt. Jopa Putinin hallintoa tukeneet Unkari ja Tšekki ovat tuominneet Venäjän toimet. Suomen eroa EU:sta vaatineet ovat vaienneet täysin ja Suomen liittyminen Natoon näyttää olevan lähellä.

Eurooppa ja muu maailma ovat siis selkeästi Ukrainan puolella ja Putinin hallinto näyttää sotkeutuvan yhä pahemmin katastrofiin päättyvään sotaansa. Katastrofi siitä tulee, vaikka Venäjä massiivisella ylivoimallaan voittaisikin sodan. Sen jo nyt aiheuttamat vahingot ovat sekä aineellisesti että henkisesti niin suuret, että niitä ei ihan heti unohdeta. Viimeisimpien tietojen mukaan näyttää siltä, että ainakin Putin ja hänen lähipiirinsä päätyvät kansainväliseen tuomioistuimeen siviileihin kohdistuvista sotarikoksista.

Jo tähän mennessä sota on tehnyt hirveää jälkeä. Sotilaita ja siviilejä kuolee, naapurimaihin virtaa sotapakolaisia ja Ukrainan kaupunkeja tuhotaan. Venäjä on suljettu pois kansainvälisestä finanssiyhteisöstä ja lähes kaikesta kansainvälisestä toiminnasta, rupla on jo romahtanut ja Venäjän talous sakkaa. Kun niin käy, niin kansan tyytymättömyys kasvaa jo pelkästään sen takia. Lisää tyytymättömyyttä aiheuttaa venäläisten tietoon tuleva totuus sotaretkestä. Vaikka tietoa pimitetään, niin nykymaailmassa ei voi toteuttaa täydellistä tietosulkua.

Kun tähän lisätään suunnattomat inhimilliset kärsimykset, niin sota näyttäytyy juuri niin järjettömänä kuin se onkin. Ei voi kuin ihmetellä tällaisen mielettömyyden aloittanutta valtionpäämiestä. Sellaisia ei saisi olla, ja kun heitä on, niin muun maailman on noustava heitä vastaan. Maailmansotaa ei kukaan halua, mutta tätä sotaa käydään monella eri rintamalla.

Mitä minä voin tehdä? Enpä juuri muuta kuin antaa tukeni oman maamme viisaasti toimivalle valtiojohdolle ja EU:n yhtenäisyydelle. Sen lisäksi jokainen meistä voi osallistua tavalla tai toisella ukrainalaisten auttamiseen. Avustusjärjestöille suoraan annettavat rahalahjoitukset ovat varmin keino, mutta en yhtään vähättele vapaaehtoisten järjestämiä tavarakeräyksiä ja -kuljetuksia. Jokainen löytää oman tapansa auttaa.

Tärkeintä on nousta järjettömyyttä vastaan.

***

En avaa tämänkään jutun kommentointia, koska en halua tästä blogista sotaseurannan keskustelupalstaa. Seurataan sen sijaan uutisia muualta.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (0)