Valheen jäljet

Venäjän oikeudeton hyökkäys Ukrainaan saa yhä raaempia muotoja. Siviileihin ja siviilikohteisiin kohdistuvat pommitukset aina lastensairaalaa myöten ovat selviä sotarikoksia, eikä niitä voi puolustella mitenkään. Silti luin äsken Facebookista, että nämä tuhoiskut ovat kohdistuneet USA:n ja Naton ylläpitämiin viruslaboratorioihin. Lähteenä oli jokin uutissivulta näyttävä englanninkielinen julkaisu.

Yhä vieläkin meillä on Venäjän propagandaan uskovia ihmisiä. Propagandaa ovat jakaneet Venäjän trollit, kansainvälinen äärioikeisto, salaliittoteoreetikot, hyötymään pyrkivät opportunistit ja ennen kaikkea hyödylliset hölmöt. Väärän tiedon lonkerot ovat niin monimuotoiset, että niitä on vaikea selvittää. Valheet ja salaliittoteoriat mukautuvat eri tilanteisiin, ja jopa täysin päinvastaiset asiat sulautuvat sujuvasti toisiinsa.

Niinpä Venäjä taistelee virallisesti natsien johtamaa Ukrainan hallintoa vastaan, mutta Moskovan patriarkan mukaan siellä taistellaankin “lännen arvoja” eli homoseksuaalisuutta ja pride-paraateja vastaan. Sodassa on hänen mukaansa kyse siitä, kummalle puolelle Jumalaa ihmiskunta asettuu. Suomalainen natsijulkaisu Magneettimedia puhuu jatkuvasti sodasta siionisteja vastaan. Venäjän vihollinen on se, mikä sopii kunkin Venäjän kannattajan viholliskuvaan.

Edes kaikkien maiden viralliseen uutistarjontaan ei kannata luottaa. Kiinan valtion kontrolloima media kertoo Venäjän toimivan kansainvälisen lain mukaan ”sotilaallisessa operaatiossaan”, eikä sanaa “hyökkäys” käytetä. Kiinan median tärkein viesti näyttää olevan, että Venäjän toimet ovat pitkälti Yhdysvaltain ja Naton vika, koska ne ovat luoneet vuosien mittaan Venäjää uhkaavan ja pelottavan tilanteen.

Jo vuosia meille on kerrottu Venäjän informaatiovaikuttamisesta, mutta vasta nyt asia ymmärretään laajemmin. Kaikki eivät ymmärrä vieläkään, sillä yhä joutuu lukemaan liikaa noita koronasalaliittoon liittyviä juttuja USA:n salaisista viruslaboratorioista. Kaikkein sakeimmat tapaukset puhuvat vakavissaan jopa tunnelisodasta kansainvälistä lapsikauppa- ja pedofiiliverkostoa vastaan. Tähän asti tätä kuvitteellista sotaa on johtanut USA:n entinen presidentti Donald Trump, mutta nyt sodan johtoon on siirtynyt Vladimir Putin, ja ne tunnelit ovat Ukrainassa.

Kaikki paha on siis Ukrainassa. Sitä johtavat siionistit, natsit, USA, Nato, homot, lesbot, pedofiilit ja viruksia kehittelevät hullut tiedemiehet sulassa sovussa, ja tätä pahuutta vastaan Venäjä nyt käy suorastaan Jumalan siunaamaa sotaa. Uskokoon kuka tahtoo, mutta älköön tulko kertomaan sitä minulle.

Vuosia kestäneen propagandan kupla on kuitenkin puhkeamassa lopullisesti. Venäjä on pyrkinyt lietsomaan hajaannusta ja eripuraa Euroopan maiden ja erityisesti EU:n sisälle, ja oikeistopopulistit ovat levittäneet valheita ja vihapuheita hanakasti. Nyt he löytävät menneisyytensä edestään, ja siitä on hyvänä esimerkkinä Italian laitaoikeistopuolue Legan johtaja Matteo Salvinin saama vastaanotto itäisessä Puolassa. Hänelle lahjoitettiin Putin-paita, jollaisessa hän oli aiemmin herrastellut vastustaessaan EU:n Venäjään kohdistamia pakotteita.

Nyt jään odottelemaan, että suomalainen media kaivaa esille omien poliitikkojemme aiempia tekemisiä. Ehkä senkin aika tulee sitten joskus, kunhan aikaa jää nyt oikeasti paljon tärkeämmiltä sotauutisilta.

Tai ehkä sitä ei kannata tehdä. Koko Eurooppa on nyt uudessa tilanteessa ja EU on yhtenäisempi kuin milloinkaan ennen. Entisen kaivelun sijaan saattaa olla hyödyllisempää, että katseet suunnataan eteenpäin. Se tarkoittaa joka tapauksessa myös monien nykyisten poliitikkojen uran loppua, sillä kyllä kansa muistaa.

***
En avaa kommentointia, koska tännekin on löytänyt tiensä liian moni propagandan nielaissut ja sitä yhä levittämään pyrkivä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (0)