Kun maailma muuttuu

Eduskunnan kyselytunti alkoi odotetusti jo monta päivää etukäteen pohjustetulla vastakkainasettelulla, jossa perussuomalaiset hokivat tuttua teemaansa Suomi ja suomalaiset ensin. Vastakkain on asetettu suomalaisten elintaso ja kehitysyhteistyön ilmastotavoitteet. Valheellisesti annetaan ymmärtää, että kehitysyhteistyöhön käytettävää rahaa lisätään jopa 93 prosenttia.

Tämähän ei pidä paikkaansa. Kehitysyhteistyöhön annettavaa rahaa ei lisätä yhtään budjetissa jo olevasta, vaan kyse on rahan kohdentamisesta. Se sanotaan selvästi vuoden 2022 budjettiesityksen perusteluista:

”Ilmastorahoitus. Talousarvioesityksessä todetaan Suomen lisäävän ilmastorahoitusta osana kehitysrahoitusta ja ottaen huomioon Pariisin ilmastorahoitusvastuunsa. Pyrkimyksenä on ohjata puolet ilmastorahoituksesta muutokseen sopeutumiseen mm. kansainvälisten rahastojen ja kansalaisjärjestöjen kautta. Myös investointi- ja lainamuotoinen tuki painottuu ilmastotoimiin.”

Sanotaan se vielä kerran. Kehitysyhteistyöhön budjetoitu kokonaissumma ei muutu, vaan siitä käytetään ilmastotavoitteiden edistämiseen aiempaa suurempi osa. Tuki ei ole mitään savannille jaettavaa rahaa, vaan siitä iso osa on laina- ja investointimuotoista. Se työllistää myös suomalaisia yrityksiä ja niiden työntekijöitä.

Kun monimutkaisiin asioihin vaaditaan yksinkertaisia ratkaisuja ja niistä tehdään poliittisia teemoja, niin yksinkertaistajat alkavat itsekin näyttää yksinkertaisilta. Ilmasto ei tunne valtakuntien rajoja, ja juuri kehitysrahoitusta saavien maiden päästöt ovat suuria. Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa myös niiden maiden teollisuus- ja maataloustuotantoon, ja päästöjen vähentäminen on koko maapallon yhteinen asia.

Tämän ymmärtää oikein hyvin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps), joka heti sodan alettua piti vihersiirtymää välttämättömänä Venäjän fossiilisesta energiasta vapautumiseksi. Tämä ei ilmeisesti ole mennyt täysin perille edes omalle eduskuntaryhmälle, joka levittää väärää tietoa lisättävästä määrärahasta ja valittaa polttoaineen hinnasta.

Nopeasti muuttuneessa maailmassa perussuomalaisilla on nyt suuria ongelmia pitää kannattajansa tyytyväisinä. EU:n ja euron vastustaminen on nyt mahdotonta, eikä ainakaan Ukrainasta tulevia pakolaisia voi vastustaa. Kovin ikäviltä näyttävät myös puolueen europarlamentaarikkojen yhteydet Venäjään kytköksissä olleeseen eurooppalaiseen äärioikeistoon. Jäljelle jää vain kehitysyhteistyö, joka yritetään epätoivoisesti asettaa vastakkain suomalaisten edun kanssa.

(Solja Pistolille kiitos talousarvioesityksen tutkimisesta.)

***
Tätä juttua ei voi kommentoida.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (0)