Pahvi-Krista ja työvoimareservi

Aika usein joutuu ihmettelemään sekä uutisoinnin motiiveja että toteutustapaa. Eilen ihmettelin kahta Ylen uutista, joista toisessa sijoitettiin pahvista tehty Krista Kiurun kuva niihin paikkoihin, joissa koronapäätökset ovat näkyneet selvimmin. Näin tehtiin siksi, että vanhempainvapaalla oleva Kiuru ei kahdesta pyynnöstä huolimatta halunnut kommentoida tekeillä olevaa juttua.

Toisessa jutussa kysyttiin johtavilta poliitikoilta, miksi suhtautuminen ukrainalaispakolaisiin eroaa suhtautumisesta aiempiin turvapaikanhakijoihin. Vastaukset kertovat kyllä poliitikkojen omasta suhtautumisesta, mutta faktat loistavat poissaolollaan. Vastausten perusteella jotkut poliitikot ovat tosiasioista ihan yhtä pihalla kuin yleinen mielipidekin. Toimittajan olisi pitänyt taustoittaa juttu viimeistään siinä vaiheessa, kun poliitikot rupesivat puhumaan nyt tulevista oikeista pakolaisista.

Tuosta pahvi-Kristasta totean vain sen verran, että jos oli tarkoitus tehdä henkilökuva Krista Kiurusta, niin sen olisi ihan hyvin voinut tehdä arkistokuvia käyttäen. Myös ministerillä on oikeus häiriöttömään vanhempainvapaaseen, eikä hänellä silloin ole mitään velvollisuutta olla median käytettävissä. Ministerin tehtäviä hoitaa tällä hetkellä Aki Lindén.

Tämä on sinänsä pieni kummastelun aihe, mutta paljon vakavampi juttu on poliitikkojen suhtautuminen pakolaisiin. Annika Saarikko puhuu nyt tulevista naisista ja lapsista, Riikka Purra aiemmin tulleista nuorista miehistä, Petteri Orpo helposti kotoutuvista ja työllistyvistä ukrainalaisista ja Harry Harkimon mukaan nyt on kyse ihan kokonaan eri asiasta.

Uutinen on hyvä siinä mielessä, että se kertoo näiden poliitikkojen tietämättömyydestä. Huonoa siinä on, että tämä tietämättömyys julkaistaan sellaisenaan kertomatta taustalla olevia faktoja. Kansalle  tarjotaan valmiita mielipiteitä, joista jokainen voi valita itselleen sopivan.

Tähän faktojen puuttumiseen kiinnitti huomiota maahanmuuttotutkija Erna Bodström Twitterissä. Ihan ensimmäiseksi hän huomautti, että vuosina 2015-16 Suomeen tuli turvapaikanhakijoina noin 14 000 naista ja lasta.

Edelleen Bodström huomauttaa, että nyt sovelletaan ensimmäisen kerran tilapäistä suojelua, joka poikkeaa turvapaikan hakemisesta. Turvapaikkaa ei myönnetä sodan, vaan henkilökohtaisen vainon perusteella. Tilapäistä suojelua ei myönnetä kotoutumista ja työllistymistä ajatellen, vaan siksi, että henkilö on vaarassa kotimaassaan. Ukrainasta tulevat pakolaiset eivät tule tänne paikkaamaan työvoimapulaa eivätkä välttämättä edes kotoutumaan, sillä suurin osa heistä haluaa varmasti palata kotimaahansa heti sodan loputtua. Niin eivät voi tehdä turvapaikanhakijat, jotka ovat paenneet henkilökohtaista vainoa.

Tilapäinen suojelu on siis eri asia kuin turvapaikan hakeminen. Tätä eivät näytä tietävän nämä poliitikot, jotka vertailevat Ukrainan pakolaisia aiemmin tulleisiin. Sama vertailunhalu on valitettavan yleistä jo muutenkin, ja nyt poliitikot vielä vahvistavat sitä.

On hieno asia, että kaikki haluavat ottaa vastaan Ukrainasta tulevat pakolaiset ilman että kukaan kauhistelee kustannuksia. Vähemmän hienoa ovat puheet työvoimapulan helpottumisesta. Joskus tuntuu siltä, että Ukrainasta tulevia pidetään valmiina lähihoitajina tai jonkin muun työvoimapulasta kärsivän alan ammattilaisina, jotka voidaan sijoittaa heti melkeinpä mihin tahansa työhön millä tahansa palkalla. Unohdetaan, että he eivät ole työperäisiä maahanmuuttajia, vaan kansainvälistä suojelua tarvitsevia sotapakolaisia, joiden on ensin saatava tietoa suomalaisen työelämän pelisäännöistä. Hyväksikäytön vaara on aina olemassa jo työelämässä, puhumattakaan niistä törkeilijöistä, jotka tarjoavat naisille kotimajoitusta erinäisiä palveluksia vastaan.

Mikä näitä kahta uutista sitten yhdistää? Eipä muu kuin mediakritiikin tarve. Toimittajat eivät piitanneet ministerin vanhempainvapaasta eivätkä kansainvälisen suojelun ja turvapaikan välisistä eroista. Niinpä osa kansasta puhuu nyt pahvi-Kristasta aitoa parempana ministerinä ja vaatii väestönvaihtoa, jossa aiemmin tulleet turvapaikanhakijat vaihdetaan työvoimapulaa helpottamaan tuleviin Ukrainan pakolaisiin.

EDIT 28.3.2022 klo 12.30: Korjattu tekstiä siten, että Ukrainasta tuleville myönnetään tilapäistä suojelua. Se on yksi kansainvälisen suojelun laji, ja aiemmin puhuin liian yleisellä tasolla kansainvälisestä suojelusta.

***
Tätä juttua voi kommentoida blogin Facebook-sivulla, jos ei ole hankkinut sinne kommentoinnin estoa jo aiemmin. Helposti sen saa sinne nytkin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (0)