Laki koskee kaikkia
Eilen saimme tietää, että apulaisvaltakunnansyyttäjä on päättänyt nostaa syytteitä lokakuussa 2020 Elokapinan mielenosoituksessa paprikasumutetta käyttäneitä poliiseja vastaan. Syytteitä on nostettu virkavelvollisuuden rikkomisesta ja pahoinpitelyistä, ja kumpaankin kohtaan liittyy myös yllytyssyytteitä sen mukaan, miten toimintaa käskytettiin. Apulaisvaltakunnansyyttäjän mukaan kadulla istuneet mielenosoittajat eivät aiheuttaneet välitöntä vaaraa, joten tuollainen voimankäyttö ei ollut puolustettavaa.
Tästä innostuivat netin päivystävät rähisijät, joille Elokapinan mainitseminen on kuin ruokakellon ääni Pavlovin koirille ja joiden reaktiot ovat tuttuja kaikista Elokapinan mielenosoituksista. Tästä rähinästä kertoo osuvasti Potuntervaaja, ja itse epäilen monien olevan niitä samoja, joiden mielestä kultamitalijuhlissa saa kiivetä Havis Amandan patsaan päälle ja Kappelin katolle rikkomaan paikkoja. Moni kohdisti raivonsa myös Maria Ohisaloon, jolla ei ole mitään tekemistä syytteen nostamisen kanssa. Ministerit ja muut poliitikot eivät saa puuttua syyttäjä- ja tuomioistuinlaitoksen toimintaan yksittäistapauksissa, joten se vallan kolmijako-oppi on taas kerran kommentoijilta hukassa.
Syytteiden nostamista kommentoi näkyvästi myös kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps), joka on nähty kaikissa Elokapinan mielenosoituksissa kuvaamassa ja lukemassa lakia. Hänen mukaansa apulaisvaltakunnansyyttäjä rapauttaa oikeusvaltiota ja edistää anarkiaa laajentavalla laintulkinnalla.
Jos Tynkkynen yrittää vaikuttaa syyttäjän ja tuomioistuimen toimintaan, niin vallan kolmijako-oppi on hukassa häneltäkin. Oikeusviranomaisia voi tietenkin kritisoida, mutta tuskinpa Tynkkynen edes tarkkaan tietää mitä laajentava laintulkinta tarkoittaa. En nyt viitsi puhua siitä, miten kansanedustajan tuleminen tuomituksi useammankin kerran samasta rikoksesta voi vaikuttaa oikeusvaltioon ja yleiseen lainkuuliaisuuteen.
Lyhyesti sanoen laajentava laintulkinta tarkoittaa sitä, että lakia käytetään tapauksiin, joihin sitä ei ole tarkoitettu. Virkavelvollisuuden rikkomista ja pahoinpitelyä koskevia lainkohtia sovelletaan myös poliisin toimintaan ilman erillistä tulkintaa. Oikeusvaltiossa kaiken viranomaistoiminnan on perustuttava lakiin ja kaikkien virkatoimien on oltava laillisia. Nyt tutkitaan sitä, olivatko käytetyt voimakeinot tarpeellisia ja sallittuja. Kyse ei siis ole laajentavasta laintulkinnasta.
Kyse on suhteellisuusperiaatteesta, jonka mukaan voimakeinojen on oltava oikeassa suhteessa puolustettavaan oikeushyvään. Oikeustieteellisessä opetetun nyrkkisäännön mukaan omenavarasta ei saa ampua, ja samaa sääntöä tässäkin sovelletaan. Kyse on siitä, oliko pippurisumutteen käyttäminen istuviin mielenosoittajiin oikeassa suhteessa sen tarkoitukseen eli mielenosoittajien poistamiseen paikalta vai olisiko pitänyt käyttää kevyempiä keinoja. Kiistatonta on, että poliisilla oli oikeus keskeyttää mielenosoitus ja että poliisin käskyä olisi pitänyt totella. Tästä ja muustakin voitte lukea rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen näkemyksiä täältä.
Tolvasen mukaan juridisesti voimankäyttöä mielenkiintoisempi ja jopa ennakkotapausluonteinen kysymys koskee sitä, missä menevät vastuut kenttätyötä ja esihenkilötyötä tekevien poliisien välillä. Lähtökohtaisesti alaisten on voitava luottaa siihen, että käskyt ovat laillisia, ja selvästi laittomasta käskystä saa kieltäytyä. Tämän periaatteen tietää myös jokainen varusmiespalveluksensa suorittanut.
Näitä asioita ei päätetä netissä, vaan tuomioistuimessa. Syytteen nostaminen ei ole tuomio. Laki koskee kaikkia. Viranomaisten on kaikissa virkatoimissaan noudatettava lakia. Kansalaisten on laillisissa mielenosoituksissakin toteltava poliisin antamia käskyjä. Voimakeinojen on oltava oikeassa suhteessa puolustettavaan oikeushyvään.
Näitä asioita oikeus joutuu punnitsemaan. Nettituomioistuin ei tunnetusti pohdi mitään, vaan reagoi kaikkeen selkäytimellä.
Netin rähisijöiden laintulkinta näkyy olevan sama kuin Putinilla. Putinilla on muuten neuvostoliittolainen lakimiestutkinto.
Poliisin voimankäyttö (pippurisumute) rauhallisia mielenosoittajia kohtaan on samanmoista mitä on nähty Venäjällä ja Valko-Venäjällä.
No täällä se ei ollut ensisijainen toimenpide.
Tätä emme voi tietää. Tutkintahan kohdistuu yksittäisiin poliiseihin ja ehkä näiden esimiehiin, ei poliisilaitokseen. Toistaiseksi emme tiedä, oliko sumutteen käyttö näillä työvuoroonsa astuneilla poliiseilla ensisijainen toimenpide ja perustuiko se ylhäältä annettuihin ohjeisiin.
Videomateriaalin perusteella he silmin nähden nauttivat vallankäytöstään.
Se että myös poliisien kyseenalainen toiminta käsitellään oikeudessa on välttämätöntä jos halutaan pitää kiinni siitä että laki koskee kaikkia. Matti Tolvasen näkemykset kertovat kyllä oleellisen siitä miksi. Mikä on sitten käsittelyn lopputulos jääköön oikeuden päätettäväksi.
Perussuomalaisuutta ja perussuomalaisia edustavan Tynkkysen kaksinaismoralismi ja taas aukeaa ohesta. Kuka onkaan jeesusteleva aikuisvauva ja rikollinen jos ei Tynkkynen itse.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ps-nuorten-ruoskintavideo-noteerattiin-ruotsissa-aftonbladet-kuvaa-hyokkaykseksi/6243840#gs.2q9c8n
https://yle.fi/uutiset/3-9405730
https://www.is.fi/oulun-seutu/art-2000008307396.html
Kuka kehtaakaan tunnustaa äänestäneensä Tynkkysen kaltaisia eduskuntaan tai kehtaa kertoa äänestävänsä jatkossakin?
Exäni fanittaa, yksi syy miksi hänestä tuli eksä.
Itselleni Tynkkysen ja kaltaistensa käytös Elokapinan mielenosoituksissa on motiiveiltaan aika käsittämätöntä. Ilmeisesti he todella näkevät koko maailman ja sen fysikalistiset reunaehdot vain jossain bensatankin täyttöreiän kokoisessa mittakaavassa. Tai sitten populistipoliitikko kylmästi laskelmoi kannattajiltaan tulevan äänisaaliin kulmilta olevan hyödyksi siipeillä ympäristöliikkeen julkisuudessa kuvailemassa ja ivahuutelemassa väkivallattomalle kansalaistottelemattomuudelle mielenosoittajien raastavasta maailmantilan hädästa ja huolesta piittaamattomasti ja täysin puolueellisesti, kuten Saku huomioi, mm näihin fossiiliajoneuvoilla toteutettuihin mielenosoituksiin nähden. Itselleni ja myös monille muille väkivallattomat elokapinalliset edustavat ihmishistorian proggressiivisesti merkittävien käännekohtien kannalta tärkeää sekä välttämätöntä historiallista joukkoliikehdintää, jonka ainoa oikeutettu arvioija on planeetan laajuinen lähitulevaisuus. XR-liikkeen kansalaistottelemattomuuden merkityksen on huomannut myös astrofysiikasta NASA:n tunnetuksi ilmastotutkijaksi siirtynyt Peter Kalmus, jonka ilmaston- ja planeetan tilasta äärimmäisen huolestuneet viestit eivät toivottavasti enää kaiu kuuroille korville talouselämän ja politiikan päätäjien joukossakaan. Tynkkysen ja kumppanit luultavasti voi jättää laskuista pois.
https://www.theguardian.com/environment/2022/may/21/peter-kalmus-nasa-scientist-climate-protest-interview
https://peterkalmus.net/