Vihavaalit

Eduskunnan kyselytunnit ovat nykyisin vastenmielistä katsottavaa ja kuunneltavaa, ja erityisen vastenmielinen oli eilinen, vihan täyttämä kyselytunti. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra puhui vihaisesti katurikollisuuden räjähdysmäisestä kasvusta ja hallituksen reagoimattomuudesta siihen. Kotouttaminen ja päänsilitys eivät auta, vaan käyttöön on otettava järeät keinot. Maahanmuuttopolitiikka ja lait on saatettava ajan tasalle, poliisille on annettava lisää valtuuksia ja karkotukset on saatava toimimaan.

Tästä voi päätellä, että perussuomalaisten mielestä katurikollisuuteen syyllistyvät vain maahanmuuttajat. Kaikkein selvimmin sen sanoi Ville Tavio Twitterissä ihmetellessään pääministeri Sanna Marinin vastausta.

Minusta Marinin vastaus on asiallinen. Kun kaikki katurikollisuus laitetaan yksiselitteisesti vain maahanmuuttajien syyksi, niin silloin kaikki maahanmuuttajat ovat potentiaalisia rikollisia. Juuri tähän perussuomalaisten vaalistrategiakseen valitsema Ruotsin tie perustuu. Ruotsidemokraatit ratsastivat vaalivoittoon ja maan hallituksen varjopuolueeksi samalla strategialla, ja jo neljä vuotta sitten perussuomalaiset saivat vaalivoittonsa Oulussa esiin tulleiden raiskausten ansiosta.

Maahanmuuttajien rikollisuus on perussuomalaisten vaalivaltti myös ensi kevään vaaleissa. Kriittiset äänet vaiennetaan maalittamalla, ja siitäkin saatiin esimerkkejä. Kun rikostorjuntayksikön päällikkö Jari Taponen arvosteli sanan katujengi liian löysää käyttöä ja peräänkuulutti sanojen ja määritelmien tärkeyttä ilmiöiden tunnistamisessa, niin itse Mestari puhalsi koirapilliin syyttäen Taposta termeillä kikkailusta.

Jokainen normaali ihminen siis tietää katujengeillä tarkoitettavan maahanmuuttajanuoria, sanoi Halla-aho. En ole yhtään yllättynyt, että useampikin perussuomalaisten kansanedustaja käytti somessa Taposta arvostellessaan täsmälleen samoja sanoja. Näin leimataan paitsi asiasta oikeasti tietävä ylikomisario, niin myös jokainen ilmiötä laajemmin pohtiva epänormaaliksi. Tarkoitus on takoa ihmisten päähän, että vain maahanmuuttajat tekevät kaduilla rikoksia, ja jokainen muuta väittävä tukkikoon suunsa.

Purra vaati eilen poliisille lisää valtuuksia, mutta samalla puolueen kansanedustajat haluavat vaientaa ilmiön tuntevan yksittäisen poliisin maalittamalla. En edes viitsi kuvitella millaista palautetta Taponen on tällä kertaa saanut, kun koirapillin äänen kuulleet ovat avanneet törkyisen sana-arkkunsa.

Seuraava maalitettava taitaa sitten olla Itä-Uudenmaan poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki, joka peräänkuuluttaa vanhempien vastuuta ja on huolissaan syrjäytymisestä. Vanhemmissa on havaittavissa jaksamisvajetta, kaikki vanhemmat eivät itsekään ole päässeet kiinni yhteiskuntaan, ja lisäksi huono-osaisuus periytyy joissain tapauksissa ylisukupolvisesti. Siksi vanhemmuutta on Koskimäen mukaan tuettava eri tavoin. Ongelma ei ole vain maahanmuuttajien, vaan koskee yhtäläisesti myös kantaväestöä.

Perussuomalaiset eivät tule hyväksymään syrjäytymistä ja huono-osaisuutta katuväkivallan syyksi, sillä se veisi pohjan heidän vaaliteemaltaan. Yleensäkään perussuomalaiset eivät osaa tai halua katsoa yhteiskuntaa kokonaisuutena, vaan he poimivat omaan agendaansa sopivia yksittäisiä asioita ja rummuttavat niillä itsensä kansansuosioon. Nyt he tulevat julistamaan vaaleihin asti katuväkivallan johtuvan vain maahanmuutosta, ja muuta todistavat olkoot hiljaa.

Perussuomalaiset vastaavat syrjäytymisen ja huono-osaisuuden periytymisen kaltaisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin kovemmilla otteilla, ankarammilla rangaistuksilla, rikosoikeudellisen alaikärajan laskemisella  ja maahanmuuttajien karkottamisella. Se on ongelmien lakaisemista maton alle piiloon, mutta ei sinne maton alle loputtomasti tavaraa mahdu. Se tullaan huomaamaan viimeistään sitten, kun ongelma ei poistu kovemmilla otteilla. Perussuomalaisten kannattamasta leikkauslinjasta päätellen se tulee vain kasvamaan, mutta siihen vastataan sitten tietysti taas vielä kovemmilla otteilla.

Yhteiskunta on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kun taloudellinen epätasa-arvo kasvaa, niin rikollisuus lisääntyy. Jos lisääntyvään rikollisuuteen vastataan vain kovemmilla otteilla tekemättä taloudelliselle epätasa-arvolle mitään, niin ollaan jatkuvassa kierteessä. Jossain tulee vastaan raja, jossa ainoa vaihtoehto on poliittisesti johdettu poliisivaltio tai peräti diktatuuri, jossa virallisesti ei ole mitään ongelmia.

***
En avaa kommentointia ollenkaan, sillä arvaan palautteen laadun. Muutenkin olen kyllästynyt pyörittämään keskustelupalstaa, jossa jokaista asiallista kommenttia kohti tulee kymmenen epäasiallista tai asiaan liittymätöntä kommenttia.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (0)