Keneltä leikataan?

Kokoomus ja perussuomalaiset esittelevät tänään varjobudjettinsa, ja siitä alkaa ensi kevään vaalien muodostuminen leikkauslistavaaleiksi ihan vuoden 2015 vaalien tapaan. Kaikilta puoluejohtajilta tullaan kysymään mistä he ovat valmiita leikkaamaan ja miten paljon. Kukaan ei kysy mistä saataisiin valtiolle lisää tuloja. Leikkaaminen on aina helpompaa kuin vaikkapa verotuksen porsaanreikien tukkiminen, ja erityisen helppoa on heikoimmassa asemassa olevilta leikkaaminen. Sehän ei koske leikkaavien puolueiden kannattajia, vai koskeeko?

Kyllä se koskee, mutta sitä ei tulla ajatelleeksi. Sosiaaliturvasta puhuttaessa suuri yleisö mieltää sosiaaliturvan vain toimeentulotueksi. Sen osuus koko sosiaaliturvasta on kuitenkin vain yhden prosentin luokkaa. Jos siitä leikataan, niin leikkaus vaikuttaa negatiivisesti talouteen, sillä toimeentulotuki menee suoraan kulutukseen eli sen lähikauppiaan kassaan.

Sosiaaliturvan rakenteesta kertoi eilen kansanedustaja Aki Lindén (sd) Facebookissa. Sosiaaliturvan kokonaismenot ovat noin 75 miljardia euroa vuodessa, ja suurin menoryhmä eli noin 30 miljardia euroa on vanhuuden turva. Se muodostuu vanhuuseläkkeistä ja ikäihmisten palveluista, ja ne menot kasvavat jatkuvasti väestön ikääntyessä. Suomessa myös eläkkeet lasketaan sosiaaliturvaan kuuluviksi, joten leikataanko eläkkeitä, ja jos leikataan, niin keneltä leikataan? Arvaan vastauksen olevan, että ei tietenkään leikata, eläkeläiset ovat eläkkeensä ansainneet.

Toiseksi suurin sosiaaliturvan menoerä on terveysturva, jonka osuus sosiaaliturvan kokonaismenoista on 15 miljardin luokkaa. Siihen kuuluvat muun muassa julkisesti rahoitetut terveyspalvelut, Kelan lääkekorvaukset, kuntoutuskorvaukset, matkakorvaukset ja hoitokorvaukset sekä sairaus- ja vanhempainpäivärahat. Niitä saa jossain elämänsä vaiheessa jokainen, vaikka sitä ei vaikkapa apteekista reseptilääkkeitä hakiessaan aina tule ajatelleeksi. Leikataanko siis terveysturvan menoja? Arvaan taas, että niistä ei saa leikata. Onhan leikkauslistoja valmisteleva kokoomus arvostellut voimakkaasti Marinin hallituksen toteuttamaa yksityislääkärikäyntien Kela-korvauksen pientä leikkausta ja vaatinut juuri sen korottamista.

Sosiaaliturvaa ovat myös lapsilisät ja muu lapsiperheiden tukeminen. Yhteensä perheisiin ja lapsiin kohdistuvan sosiaaliturvan menot ovat noin 7 miljardin luokkaa, ja toimintarajoitteisuuden pääryhmän menot ovat suunnilleen yhtä suuret. Sieltäkö leikataan?

Vasta näiden menojen jälkeen suuruudeltaan seuraaviksi tulevat työttömyyden menot, muun sosiaaliturvan menot ja asumisen menot. Muu sosiaaliturva sisältää maahanmuuton menot, ja asumisen menoista suurin osa käytetään asumistukeen. Arvaan, että täältä halutaan leikata. Työttömäthän on jo vuosia sitten leimattu sohvalla lojuviksi oluen kittaajiksi, joten heiltä varmaan joutaa leikata sekä rahat että asunto. Maahanmuuttajilta ainakin perussuomalaiset haluavat leikata, ja olen taas nähnyt somessa puheita maahanmuuttajien viisinkertaisista tuista.

Tämä puhe on sitä takavuosien MV-lehden härskiä valehtelua, joka lankesi otolliseen maaperään ja josta muodostui monille ehdoton totuus. Tätä väärää tietoa vahvistavat väärin ymmärretyt uutiset, joiden mukaan maahanmuuttajat saavat tukia suhteessa enemmän kuin kantaväestö. Kyse on eri väestöryhmien suhteellisesta osuudesta tuensaajissa. Toimeentulotuki on saman suuruinen kaikille, mutta maahanmuuttajia on tuensaajissa suhteessa heidän osuuteensa kokonaisväestöstä enemmän kuin kantasuomalaisia. Turvapaikanhakijat saavat toimeentulotukea pienempää vastaanottorahaa, ja sama koskee myös kansainvälistä suojelua saavia ukrainalaisia, joita odotetaan tulevan lisää tänä talvena.

Tässäpä teille eväitä varjobudjettien lukemiseen. Muistakaa, että jos sosiaaliturvasta ruvetaan leikkaamaan, niin leikkaukset kohdistuvat myös teihin itseenne. Onko juuri teillä siihen varaa?

***

Sopimukseni Apu-lehden kanssa päättyy vuodenvaihteessa. Siihen asti jatkan entiseen tapaan, mutta juttuja ei enää voi kommentoida itse blogissa. Olen kyllästynyt pyörittämään keskustelupalstaa, jonka moderointi vie suhteettoman paljon aikaa. Mieluummin opettelen olemaan eläkkeellä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (0)