Leikataanko Yleltä?

Kansan enemmistön mitta on tullut täyteen ja rahoja kahmivalta Yleltä saa leikata, julisti Iltalehti eilen pääkirjoituksessaan. Lehti vetoaa taas siihen EVA:n tutkimukseen, jonka mukaan kansa haluaa leikata toisarvoisista kohteista, joista saaduilla säästöillä ei taloutta tasapainoteta. Samalla lehti tulee kannattaneeksi kokoomuksen, perussuomalaisten ja Liike Nytin esittämiä jättileikkauksia Ylen rahoitukseen.

Perussuomalaiset esittävät 144 miljoonan euron leikkaamista Yleltä. Kokoomus leikkaisi suoraan 56,7 miljoonaa sekä poistaisi televisio- ja radiorahaston korvauksilta alennetun arvonlisäverokannan. Yhteensä leikkaukset olisivat yli 124 miljoonaa euroa. Liike Nyt haluaa leikata 150 miljoonaa euroa.

En viitsi puhua mitään siitä omasta lehmästä ojassa, vaan mietin taas sitä mystistä kansaa, jonka nimissä näitä leikkauksia esitetään. EVA:n tutkimus osoitti selvästi, että kansa ei halua leikata ainakaan sosiaaliturvasta, terveydenhoidosta ja koulutuksesta. Yleltä kansa ilmeisesti haluaisi leikata, mutta se halu perustunee enemmän luuloon kuin tietoon. Jokainen tietysti arvioi Ylen ohjelmatarjontaa omien mieltymystensä mukaisesti, mutta jos joku haluaa katsella wannabe-julkkisten juoksentelua perspaljaana autiolla saarella, niin sitä varten on kaupallisia tv-kanavia.

Yksi syy leikkaushaluun on tietämättömyys Ylen tehtävistä. Yleisradiolain 7 §:n mukaan yhtiön tehtävänä on tuoda monipuolinen ja kattava julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto siihen liittyvine oheis- ja lisäpalveluineen jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. Edellä mainittuja ja muita julkisen palvelun sisältöpalveluja tulee tarjota yleisissä viestintäverkoissa valtakunnallisesti ja maakunnallisesti.

Tämän tärkeys korostuu erityisesti nyt, kun eletään poikkeuksellista aikaa Ukrainan sodan ja siitä aiheutuvien talous- ja turvallisuusongelmien takia. Nämä puolueet eivät aidosti näytä ymmärtäneen, miksi kansallinen yleisradioyhtiö ja julkisilla varoilla taattu tiedonvälitys on nykyisenä poikkeusaikana vahvistettava, ei heikennettävä asia, ripittää Demokraatin päätoimittaja. Samoilla linjoilla on viestintäministeri Timo Harakka (sd) sanoessaan, että juuri nyt on väärä aika ryhtyä ideologisin perustein heikentämään henkistä huoltovarmuutta. Yle on Suomen luotetuin tiedotusväline, ja se on hyvin arvokasta poikkeusaikana, jolloin ulkoa syötetty disinformaatio voi johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin.

Nyt ei siis puhuta yksittäisistä tv-ohjelmista, vaan henkisestä huoltovarmuudesta poikkeuksellisina aikoina. Miettikää itse haluatteko saada tärkeää tietoa Ylen järjestämistä tiedotustilaisuuksista ja ajankohtaisohjelmista, vai seuraatteko mieluummin kaupallisen median ohjelmia, joissa politiikan erikoistoimittajat haastattelevat toisiaan ja moittivat Marinin hallitusta johtamisen puuttumisesta.

Toinen leikkaushaluja herättävä asia on Yle-vero. Monien mielestä sekin raha voitaisiin käyttää hyödyllisemmin, mutta luulo on väärä. Yle-vero on erillisvero, jonka tuotto käytetään Ylen toimintaan. Yle on yksi yhteiskunnan takaamia peruspalveluja samaan tapaan kuin vaikkapa terveydenhuolto, opetus ja tieverkosto. Yle-verolla kerättäviä rahoja ei ainakaan nykyisen lainsäädännön mukaan voi käyttää mihinkään muuhun kohteeseen.

Veron määrä on 2,5 prosenttia ansio- ja pääomatulojen 14 000 euroa ylittävästä osasta, kuitenkin enintään 163 euroa. Alle 14 000 euron tuloista veroa ei makseta. Jos sitä ei tarvitsisi maksaa, niin kyllähän 163 eurolla muutaman kerran kaupassa kävisi, mutta henkinen ravinto jäisi vähemmälle.

Yleltä leikkaaminen on populismia puhtaimmillaan, ja ikävä kyllä se uppoaa moniin. Ei Ylen sisältötarjonta aina kaikkia miellytä, eikä kaikkien ohjelmien tarvitsekaan miellyttää kaikkia. Aina voi vaihtaa kanavaa tai jättää kokonaan katsomatta ja kuuntelematta. Yle ei tarjoa pelkkää viihdettä, vaan sen tärkein tehtävä on tiedonvälitys kaikille tasapuolisesti.

***

Sopimukseni Apu-lehden kanssa päättyy vuodenvaihteessa. Siihen asti jatkan entiseen tapaan, mutta juttuja ei enää voi kommentoida itse blogissa. Olen kyllästynyt pyörittämään keskustelupalstaa, jonka moderointi vie suhteettoman paljon aikaa. Mieluummin opettelen olemaan eläkkeellä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (0)