Vanhaa ja uutta

Eilisen mielenosoituskulkueet osoittivat äärioikeiston aallonharjan menneen ohi. Koronavuodet ja Ukrainassa käytävä sota ovat saaneet ihmiset ajattelemaan muuta, ja näille marsseille osallistuvien määrä jäi vähäiseksi verrattuna vastamielenosoittajien määrään. Fasistinen Suomi herää -kulkue keräsi noin 250 osallistujaa ja epäpoliittiseksi mainostettu täysin poliittinen 612-soihtukulkue sai noin 400 osallistujaa, joista osa oli samoja kuin Suomi herää -kulkueessa. Suureksi kansannousuksi ja tientukkijaksi kehutun Motti 612 -autokulkueen kymmenkunta autoa katosivat muun liikenteen joukkoon.

Vastamielenosoitukseen osallistui 1 000 – 1 500 ihmistä, ja kaikki mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti. Äärioikeisto näyttää lisääntyneen jakaantumalla ja pirstaloitumalla yhä useampiin osiin ennen kuihtumistaan. Siksi minäkään en ollut erityisen kiinnostunut näistä mielenosoituksista takavuosien tapaan. Yön usva karkoitettu on jo pois, kuten Finlandia-hymnissä lauletaan.

Tämä on oikeastaan jo ikivanha uutinen. Niin on myös toissapäiväinen uutisointi valtioneuvoston kanslian apulaisoikeuskanslerilta saama huomautus pääministeri Sanna Marinin aamiaisedusta. Vain otsikot lukeville tarkoitettu uutisointi antoi ymmärtää pääministerin saaneen huomautuksen, vaikka tosiasiassa huomautuksen sai valtioneuvoston kanslia. Vasta uutisen lopussa kerrottiin, että Marinilla oli ollut oikeus luottaa virkamiehiltä saamaansa perehdytykseen ja arvioon hänelle tarjottujen palveluiden lainmukaisuudesta.

Sekin selviää alkuperäisestä päätöksestä, mutta uutisen pitää ilmeisesti saada someyleisö raivostumaan. Niinhän se taas sai, ja jo pelkkä päätöksen linkittäminen Iltalehden Facebook-sivulle aiheutti primitiivireaktion. Sanotaan nyt niin, että yksi syy kyllästymiseeni on tuo minua kaikkialle somessa seuraava paskalaahus, jolta ei tule koskaan yhtään asiallista kommenttia.

Ei ollut erityisen asiallinen myöskään Ville Tavion (ps) asiaan liittyvä twiitti. Hän sekoitti valtioneuvoston kanslian ja pääministerin, ja sen lisäksi epäili Marinin syyllistyneen veronkiertoon.

Taviolta jäi huomaamatta, että Marin on maksanut aamiaisedun takaisin ja lisäksi ilmoittanut edun verottajalle. Se sanotaan tuossa samassa Iltalehden uutisessa, jota Tavio kommentoi. Marinille ei voi tulla kahta seuraamusta, joten häntä on joko verotettu aamiaisedusta tai sitten hänen maksamansa summa palautetaan.

Odottelen median selvittävän ja uutisoivan tämänkin asian näyttävästi.

Tänään sitten saadaan tuoreita uutisia, kun eduskunta käsittelee luonnonsuojelulakia, jonka suhteen keskusta teki täyskäännöksen paperinkeräykseen menneen laskelman pohjalta. Sen jälkeen käydään välikysymyskeskustelu maataloustuesta, joten ainakin keskustan kipupisteitä käsitellään tänään.

Niistä sitten tarkemmin ehkä joskus toiste.

***

Sopimukseni Apu-lehden kanssa päättyy vuodenvaihteessa. Siihen asti jatkan entiseen tapaan, mutta juttuja ei enää voi kommentoida itse blogissa. Olen kyllästynyt pyörittämään keskustelupalstaa, jonka moderointi vie suhteettoman paljon aikaa. Mieluummin opettelen olemaan eläkkeellä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (0)