Otetaan annettuna

– Sipilän hallituksessa olin kolme vuotta valtiovarainministerinä vahtimassa ja toteuttamassa sitä, että me teimme neljän miljardin leikkaukset. Ja ne vietiin läpi. Ja kyllä minua niin harmittaa, että siitä linjasta luovuttiin.

Näin julisti Petteri Orpo Keskuskauppakamarin järjestämässä puheenjohtajatentissä tänään, ja siitä tiedätte mitä siltä suunnalta on luvassa. Orpo lupasi taas kerran leikata ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja asumistukea. Sen lisäksi on tietysti tulossa paljon muitakin jo Sipilän hallituksen ajalta tuttuja leikkauksia, mutta niitä Orpo ei vielä täsmentänyt.

Näin olemme menossa kohti leikkauslistavaaleja, ja vauhtia sille antaa tuttuun tapaan valtiovarainministeriö ehdottamalla monen suomalaisen arjessa tuntuvaa kulukuuria. Eilen näitä uutisia lukiessani ajattelin, että eihän meillä oikeastaan vaaleilla valittuja päättäjiä taideta tarvitakaan, kun ministeriön virkamiehet kuitenkin sanelevat heille tarvittavien leikkausten määrän. Poliitikkojen tehtäväksi jää vain leikkausten kohdentaminen.

Samaa näkyi miettineen myös STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà. Hänen mukaansa ministeriö astuu varsinaisen politiikan alueelle asettamalla poliitikoille tavoitteita tai ainakin pyrkimällä lobbaamaan heitä tiettyyn suuntaan. Ministeriö myös nakertaa omaa uskottavuuttaan, sillä se itse oli ennustanut velkasuhteen nousevan koronakriisin jälkeen, mutta se on kuitenkin laskenut. Yhdenkin vuoden ennakointi on tässä taloustilanteessa vaikeaa, ja ylivaalikautiset ennusteet vaatisivat enemmän skenaarioajattelua.

Niin tai näin, mutta leikkauslistavaalit tulemme ihan selvästi saamaan. Tulemme taas kuulemaan satoja kertoja, että on ihan pakko leikata, eikä muita vaihtoehtoja ole. Kysymys on taas vain siitä, mistä leikataan ja korotetaanko veroja, ja jos korotetaan, niin mitä veroja. Ainakin eilisessä A-Talkissa mukana olleet poliitikot olivat kaikki sitä mieltä, että ainakaan arvonlisäveroa ei koroteta.

Tuskinpa korotetaan muitakaan veroja lukuunottamatta tupakka- ja alkoholiveroa. Jos joku vain mainitsee suurituloisten veronkorotukset, niin siitä nousee meteli. Siihen meteliin yhtyy iso osa pieni- ja keskituloista kansaa. Moni elää harhakuvitelmassa, jonka mukaan kaikki veronkorotukset ja tuloveron kevennykset koskisivat juuri häntä.

Tosiasiassa esimerkiksi kovalla lobbauksella ja ahkeralla  uutisoinnilla tyrmätty maastapoistumisveroksi nimetty arvonnousuvero olisi koskenut vain harvoja omaisuutensa verottajan ulottumattomiin vieviä. Paljon mainostettu tuloveron kevennys koskee vain valtion tuloveroa, jota läheskään kaikki palkansaajat eivät edes maksa. Lisäksi kevennykset ovat prosentuaalisia, joten eniten anasaitsevat hyötyvät eniten. Asteikon alarajalla olevat hyötyvät muutaman kympin vuodessa.

Sipilän hallitus totisesti leikkasi. Se leikkasi eläkkeensaajien asumistukea, poisti subjektiivisen päivähoito-oikeuden, leikkasi kuntien peruspalvelujen valtionosuuksia, heikensi itsensä työllistävien työttömyysturvaa, leikkasi yliopistojen määrärahoja, leikkasi Kelan lääkekorvauksia, poisti lapsilisien indeksisidonnaisuuden, korotti lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuja ja rajoitti vuorotteluvapaan käyttöä. Se sääti aktiivimallin, leikkasi julkisen sektorin lomarahoja, jäädytti kansaneläkeindeksit ja leikkasi jopa veteraanien eläkkeitä. Nyt Orpo ylpeilee niillä leikkauksilla ja aikoo tehdä saman uudelleen.

Mutta Sipilän hallitushan tasapainotti talouden, niinkö? Ei tasapainottanut, vaan otti velkaa melkein yhtä paljon kuin edeltäjänsä. Sipilän hallitus paikkasi taloutta myymällä valtion tuottavaa omaisuutta, ja saaduista rahoista huomattava osa siirrettiin hallituksen omaksi budjetikseen perustamalle Vake Oy:lle käytettäväksi yritystukiin.

Kirjoitin tämänkin jutun vain saadakseni teidät muistamaan ja ajattelemaan, että aina on olemassa vaihtoehtoja. Ne leikkaukset osuvat ihan varmasti juuri teihin täsmälleen samalla tavalla kuin ne osuivat viimeksikin.

EDIT 10.12.2022 klo 17.30: Lisätty toiseksi viimeiseen kappaleeseen sana “melkein”.

***

Sopimukseni Apu-lehden kanssa päättyy vuodenvaihteessa. Siihen asti jatkan entiseen tapaan, mutta juttuja ei enää voi kommentoida itse blogissa. Olen kyllästynyt pyörittämään keskustelupalstaa, jonka moderointi vie suhteettoman paljon aikaa. Mieluummin opettelen olemaan eläkkeellä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (0)