Kuka vastustaa nyt?

Jos sähkön hinta ei hirvittäisi itseänikin, niin vinoilisin suomalaisten muuttuneen kommunisteiksi tai ainakin sosialisteiksi. Kaikki vaativat yhteen ääneen hallitusta tekemään sähkön hinnalle jotain ja äkkiä, eikä kukaan sano markkinavoimien korjaavan kyllä ongelmat ihan itsestään. Jopa oikeistopuolueet vaativat kuluttajahintoihin tolkkua.

Tätä samaa sosialismia on ollut tällä hallituskaudella liikkeellä enemmänkin. Kun koronapandemia sulki Suomen, niin ensimmäisenä olivat tukea yrityksille vaatimassa oikeistopuolueet. Tukea myönnettiin avokätisesti, mutta sekään ei riittänyt, vaan sitä vaadittiin lisää. Kun viimein tuli toimeentulotukea saavien vuoro saada koronatukea, niin vasta sitten älähdettiin valtion elävän yli varojensa.

Sitten Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, ja se nosti polttoaineiden hintaa. Koko viime talvi, kevät ja kesä valitettiin bensan hinnasta, ja perussuomalaiset tekivät siitä jopa aluevaaliteeman. Kaikki vaativat hallitusta alentamaan polttoaineen hintaa, jotta olisi varaa käydä edes töissä. Hallitus alensi jakeluvelvoitetta ja hinta laski muistakin syistä, mutta kiitosta ei hallitus saanut. Kansan syvät rivit jupisevat vieläkin, että Marinin hallitus nosti polttoaineveroa, vaikka näin ei tapahtunut.

Yleensäkin ihan kaikki on ollut ainakin somekansan mielestä Marinin hallituksen syytä. Niin on myös sähkön hinta, kun ilmastohumppaava hallitus kuulemma vain näpertelee tuulimyllyjen kanssa eikä polta turvetta. Nämä huutelijat eivät ole tainneet tulla ajatelleeksi mikä olisi sähkön hinta nyt, jos perussuomalaiset olisivat onnistuneet estämään tuulivoimaloiden lisärakentamisen. Muistanette kaikki ne tuulimyllyjen lähellä räjähtävät lepakot, joilla tuulivoimaa vastustettiin.

Saa nähdä mitä tapahtuu nyt, kun pääministeripuolue SDP esittää kiireellisiä toimia sähkön kuluttajahintojen alentamiseksi. Tärkein keino on kotitalouksille myytävälle sähkölle asetettava enimmäishinta alle 20 senttiä/kWh. Mahdollinen hintakaton sisältämä tuki voitaisiin tarvittaessa rahoittaa valmisteilla olevalla energia-alan ylisuuriin voittoihin puuttuvalla windfall-verolla. Myös yrityksiä tuettaisiin, ja puolue muistuttaa, että viranomaisten on kriisissä huolehdittava sähkön toimitusvarmuuden rinnalla myös hinnoista. Energiaviraston, Kilpailu- ja kuluttajaviraston sekä kantaverkkoyhtiö Fingridin tehtävänä on toteuttaa tarkempaa valvontaa, ettei kukaan käytä kriisiolosuhteissa markkinatilannetta hyväkseen.

Kuka ennättää ensimmäisenä tyrmäämään hallituksen esityksen ja millä perusteilla? Onko se kokoomus vai perussuomalaiset? Perustellaanko tyrmäystä markkinavoimien toimintaan puuttumisella vai onko kyseessä taas jokin hallituksen huijaus, jolla kosiskellaan äänestäjiä ja samalla haudotaan jotain salaperäistä kieroutta? Vai onko tämä sitä kommunismia, jolla aina pelotellaan?

Vai olisiko oikeasti niin, että hallitus ajattelee kansan parasta ja selviytymistä tästäkin kriisistä? Muuthan sitä eivät tunnu ajattelevankaan, sillä ainakin tänään kaikki uutiset ovat maalailleet likipitäen maailmanloppua, kun sähkön hinta on huipussaan, tuotanto alhaisimmillaan ja kulutus korkeimmillaan.

***

Sopimukseni Apu-lehden kanssa päättyy vuodenvaihteessa. Siihen asti jatkan entiseen tapaan, mutta juttuja ei enää voi kommentoida itse blogissa. Olen kyllästynyt pyörittämään keskustelupalstaa, jonka moderointi vie suhteettoman paljon aikaa. Mieluummin opettelen olemaan eläkkeellä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (0)