Etusivut uusiksi

Oikeastaan kaikkien otsikoiden pitäisi tänään kirkua, että talousosaajana itseään mainostava kokoomus lähtee vaaleihin 40 miljardin euron laskuvirheeseen perustuvalla talousohjelmalla. Siltä asia oikeasti näyttää, sillä Kalevi Sorsan säätion toiminnanjohtaja Lauri Finér tarkisti kokoomuksen laskelmat ja löysi niistä sen suuruisen virheen. Lisäksi kokoomuksen ehdottama ja talouspolitiikan arviointineuvoston näkemyksellä perustelema mittava sopeutusohjelma ei sen samaisen arviointineuvoston näkemyksen mukaan lisää talouskasvua, vaan heikentää sitä.

Mennäänpä järjestyksessä. Toissapäivänä Finér kirjoitti blogissaan, että kokoomuksen esittämät miljardileikkaukset veisivät pohjan talouskasvulta jopa vuosikymmeneksi, mutta silti sopeutustahti jäisi melkein 40 miljardia vajaaksi puolueen omasta velkatavoitteesta. Tämä selittämätön kuilu paikattaisiin ilmeisesti leikkauksilla. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kiisti väitteen Iltalehdessä, mutta myönsi puolueen käyttäneen pohjana vanhentuneita tietoja. Tänään Finér kummastelee vanhojen tietojen käyttämistä, kun uusiakin olisi ollut tarjolla. Lisäksi kokoomus näyttää tulkinneen talouspolitiikan arviointineuvoston raporttia miten sattuu. Puolue esittää vaihtoehtobudjetissaan mittavaa sopeutusta ja väittää sen tuovan nopeampaa kasvua. Arviointineuvoston mukaan sopeutuksella kuitenkin ”on heikentävä vaikutus talouskasvuun”.

Jos ette jaksa lukea yksityiskohtiin paneutuvaa tekstiä noista linkeistä, niin lukekaa tiivistelmä täältä. Sen mukaan kokoomuksen tavoitteleman velka-asteen edellyttämä yli 80 miljardin euron lisäsopeutus vuoteen 2031 mennessä tarkoittaisi sopeuttamista joka vuosi yhdeksän miljardia euroa aiottua enemmän. Myöskään pääsyä noin 60 prosentin velkasuhteeseen vuonna 2031 ei löydy talouspolitiikan arviointineuvoston raportista, vaikka Mykkänen siihen vetoaa. Kokoomus esittää vaihtoehtobudjetissaan mittavaa sopeutusta ja väittää sen tuovan nopeampaa kasvua, vaikka arviointineuvosto sanoo sopeutuksen heikentävän kasvua.

Kun talousosaajana itseään markkinoiva puolue tekee vaalien alla laskelmissaan 40 miljardin euron laskuvirheen vanhentuneiden tietojen pohjalta ja väittää sopeutuksen tuovan kasvua vedoten arviointineuvoston täsmälleen päinvastaiseen näkemykseen, niin se alkaisi olla etusivun uutinen. Ainakin olisi, jos virheen tekijänä olisi jokin muu puolue. Jos virheen tekisi jokin hallituspuolue omissa laskelmissaan, niin asialla riekuttaisiin viikkokausia. Nyt vallitsee hiljaisuus.

Myönnän asian olevan vähän vaikeaselkoinen, mutta ei koko kansaa kannata tyhmänä pitää. Kyllä ihmiset tietävät montako nollaa miljardissa on ja osaavat miettiä mitä tapahtuu, jos laskelmissa olevaa 40 miljardin odottamatonta aukkoa ruvettaisiin paikkaamaan lisäsopeutuksilla. Täsmennetään vielä, että sopeuttaminen tarkoittaa kokoomuksen kielenkäytössä leikkaamista.

Siihen eivät riittäisi jo luvatut leikkaukset, vaan joka ikinen vuosi leikattaisiin pois yhä tärkeämpiä siivuja hyvinvointivaltion perusrakenteista. Kun vaje joskus olisi saatu täytettyä, niin hyvinvointivaltiota ei enää olisi olemassakaan.

Virheitä sattuu, ja nyt oli kyse vaalikampanjointia varten tehdystä varjobudjetista. Tuskinpa kokoomus oikeasti rupeaisi sitä sellaisenaan toteuttamaan, mutta suunta on selvä. Kun kestävyysvajetta ruvetaan kuromaan vauhdilla umpeen, niin leikkaukset tulevat koskemaan ihan kaikkea ja kaikkia.

Minun mielestäni näistä pitäisi uutisoida, sillä kansa haluaisi tietää millä perusteilla näitä laskelmia oikeasti tehdään.

***

Sopimukseni Apu-lehden kanssa päättyy vuodenvaihteessa. Siihen asti jatkan entiseen tapaan, mutta juttuja ei enää voi kommentoida itse blogissa. Olen kyllästynyt pyörittämään keskustelupalstaa, jonka moderointi vie suhteettoman paljon aikaa. Mieluummin opettelen olemaan eläkkeellä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (0)