Populistien rikoslaki

Nuoriso- ja katujengirikollisuudesta käyty välikysymyskeskustelu oli niin epäasiallista kuunneltavaa, että en jaksanut seurata sitä loppuun asti. Perussuomalaiset olivat laatineet välikysymyksen siten, että pääsivät puhumaan maahanmuuton haitallisuudesta ja esittelemään  ruotsidemokraateilta kopioitua vaaliohjelmaansa. Kuulosti siltä, että kaikki maahanmuuttajat ovat rikollisia ja että rangaistusten koventamisperusteena pitäisi olla tekijän maahanmuuttajatausta. Ilmeisesti meillä ei ollut katu- ja jengirikollisuutta ollenkaan ennen maahanmuuttajien tuloa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra puhui maahanmuutosta kulttina, mutta kuulosti taas kerran siltä, että perussuomalaisuudessa on niitä kultin piirteitä enemmän. Tai oikeastaan tekisi mieli puhua uskonlahkosta, jossa kiivas kulttijohtaja pitää hurraavalle seurakunnalleen tulikivenkatkuisen saarnan. Siinä mielessä sivistyspuolueeksikin itseään sanovan kokoomuksen lähteminen mukaan tällaiseen hurmahenkisyyteen on surullista.

Nuoriso- ja jengirikollisuus ei ole pudonnut taivaalta eikä sitä ole rahdattu tänne muualta, vaan se on ihan itse tehtyä. Se on tehty leikkaamalla varhaiskasvatuksesta, koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja poliisin määrärahoista. Kaikista niistä leikattiin Sipilän hallituksen aikana, ja hallituksessa olivat mukana perussuomalaiset ja kokoomus. Jos syytä ruvetaan etsimään maahanmuuttajien lisääntyneestä määrästä, niin siinäkin tapauksessa perussuomalaiset ja kokoomus saavat katsoa peiliin. Juuri heidän ollessaan hallituksessa maahan tuli yli 35 000 turvapaikanhakijaa vuosina 2015-16.

Mutta paljon helpompaa on syyttää nykyistä hallitusta omien virheiden seurauksista ja vaatia kovempia rangaistuksia jengirikollisille, joita on eri arvioiden mukaan korkeintaan 100-200. Näin vähäisen joukon kuriin saamiseksi esitetään siis kovempia rangaistuksia ja jopa rikosoikeudellisen alaikärajan laskemista nykyisestä 15 vuodesta. Ilmeisesti tarkoituksena on ihan oikeasti laittaa lapsia vankilaan, ja kun se on tehty, niin sitten seuraavat varmaan julkiset häpeä- ja ruumiinrangaistukset.

Sipilän hallituksen peruja lienee myös halu vaatia jo olemassaolevan lain säätämistä. Perussuomalaiset vaativat rangaistuksen koventamisperusteeksi rikoksen tekemistä jengin jäsenenä, vaikka sellainen pykälä on jo laissa. Rikoslain 6 luvun 5 §:n mukaan rikoksen tekeminen osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa on koventamisperuste, ja järjestäytyneellä rikollisryhmällä tarkoitetaan vähintään kolmen henkilön muodostamaa tietyn ajan koossa pysyvää rakenteeltaan jäsentynyttä yhteenliittymää, joka toimii yhteistuumin tehdäkseen rikoksia.

Kiinnostaisi tietää miten tätä lainkohtaa halutaan muuttaa. Tai oikeammin kiinnostaisi tietää vilkaisivatko edes juristitaustaiset kansanedustajat nykyistä rikoslakia ennen paasaamisensa aloittamista. Ainakin heidän on ihan pakko tuntea tämä lainkohta, joten vaatimus on yksinomaan nolo. Ja ei, eduskunta ei voi määrätä tuomioistuimia käyttämään tätä lainkohtaa enemmän tai soveltamaan sitä vain maahanmuuttajiin.

Aina on helpompi puuttua seurauksiin kuin syihin. Perussuomalaiset väittävät rikollisuuden syyksi maahanmuuttoa, mutta päivittäiset uutiset kertovat rikoksista ihan muuta. Nuoriso- ja katujengirikollisuutta ei voi niputtaa yhteen, sillä nuorisorikollisuus on muutakin kuin katujengirikollisuutta ja katujengirikollisuus on muutakin kuin nuorisorikollisuutta. Näissä asioissa kannattaisi kuunnella nuorten kanssa töitä tekeviä sosiaali- ja nuorisotyöntekijöitä ja alan tutkijoita sen sijaan että heidän asiantuntemustaan vähätellään avoimesti.

Populistit näyttivät taas kerran, että he eivät ole kiinnostuneita etsimään oikeita ratkaisuja oikeisiin ongelmiin, vaan tärkeämpää on vedota kansan pelkoon ja vihaan. Jos niiden pohjalta säädetään lakeja, niin seuraukset tulevat olemaan entistä pahempia.

***

Sopimukseni Apu-lehden kanssa päättyy vuodenvaihteessa. Siihen asti jatkan entiseen tapaan, mutta juttuja ei enää voi kommentoida itse blogissa. Olen kyllästynyt pyörittämään keskustelupalstaa, jonka moderointi vie suhteettoman paljon aikaa. Mieluummin opettelen olemaan eläkkeellä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (0)