Köyhät keskellämme

Olen jo jonkin aikaa odotellut lehtien löytävän kiittämättömiltä tuntuvia työttömiä kansan haukuttavaksi sopivasti ennen vaaleja, ja sellaisenhan Ilta-Sanomat löysikin jo kolme päivää sitten. Työtön Suvi ei näytä köyhältä, hänellä on älypuhelin ja rakennekynnet, eikä hän osaa edes leipoa. Lisäksi hän kehtaa paheksua punalaputettuja tuotteita ostavia varakkaita.

Koko juttu oli kuin tehty köyhiä ja työttömiä vihaavalle kansanosalle, joka kiirehtikin haukkumaan Suvin pataluhaksi. Kuin hyvitykseksi Ilta-Sanomat teki tänään uuden jutun, jossa Suvi kertoo joutuneensa täysin tuntemattomien ihmisten kiusaamisen kohteeksi. Taas saivat samat kiusaajat herkkua, ja he ennättivät omien joulukiireidensä keskellä haukkumaan Suvia lehden Facebook-sivulle. Meno on täsmälleen samanlaista kuin edellisenkin jutun alla, ja Suvin rakennekynnet ja kännykkä herättävät taas raivoa. Hän  on kerta kaikkiaan vääränlainen köyhä, sillä köyhän on oltava nöyrä, ruma ja ryysyissä kulkeva. Lisäksi hänen pitää mennä heti töihin.

Tämä reaktio oli taas täysin odotettavissa, ja epäilemättä lehti tiesi sen itsekin näennäisen hyvittelevästä jutustaan huolimatta. Tässä maassa on valtava määrä ihmisiä, joiden suurinta huvia on potkia köyhiä, syrjäytymisvaarassa olevia, väärän värisiä, väärää uskontoa harjoittavia, vammaisia, lapsia tai ihan keitä tahansa, jotka eivät sovi näiden vihaajien muottiin. Erityisen suosittua on jo useampien vaalien alla ollut julkaista juttuja työttömistä, jotka näyttävät loisivan työttöminä tahallaan. Näin saadaan tavalliset veronmaksajat kannattamaan sosiaalitukien leikkaamista, jota kyselytutkimusten mukaan suosituin puolue onkin jo luvannut.

Jos nämä kommentoijat olisivat lukeneet tämän uusimman jutun, niin he pääsisivät jyvälle Suvin ongelmista, joista pahin on työttömyyden tuoma köyhyys. Ilmeisesti suurin osa ei tapojensa mukaan kuitenkaan lukenut muuta kuin otsikon ja johdannon. Tuomio oli valmis ja Suvi on syyllinen.

Näille kommentoijille tekisi hyvää oikein ravakka köyhyys, jotta he oppisivat ymmärtämään nykyajan köyhyyttä. Köyhä ei todellakaan näytä köyhältä eikä kulje leima otsassaan, vaan hän näyttää ihan tavalliselta ihmiseltä. Se leima hänellä on sisällä sydämessään, ja se varjostaa hänen jokapäiväistä elämäänsä. Hänellä ei ole työpaikkaa eikä varaa mihinkään muuhun kuin välttämättömään. Silti jokainen haluaa näyttää ihan tavalliselta, joten älkää tulko sanomaan mitään niistä rakennekynsistä.

Mutta köyhällä ei saa olla mitään, vaan hänen pitää hävetä köyhyyttään ja näyttää häpeänsä kaikille. Häntä pitää päästä potkimaan. Minä sanon näille kommentoijille, että heidän tässä pitää hävetä omaa käytöstään. Jos ei tiedä nykyajan köyhyydestä mitään, niin kannattaisi pitää edes turpansa kiinni. Nämä eivät ymmärrä tehdä sitä, vaan lykkäävät kinkun uuniin ja kiirehtivät sosiaaliseen mediaan purkamaan sappeaan. He eivät tajua, että köyhä haluaa suojella itseään ja huolehtia ulkonäöstään, jotta hän ei herättäisi muissa epäilyksiä tai jotta häntä ei määriteltäisi arvottomaksi, kuten tutkija jutussa sanoo. Somessa vihamielisesti kommentoivat ovat paras todiste tutkijan olemisesta oikeassa.

Muuan palestiinalainen sanoi kauan sitten, että kaikki, mitä olette tehneet yhdelle näistä minun vähimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle. Miettikää sitä, kun seuraavan kerran tunnette pakottavaa tarvetta ruveta solvaamaan köyhiä.

Näillä sanoilla toivotan kaikille hyvää joulua.

***
Kommentointi on suljettu pysyvästi.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (0)