Paluu alkuun

Miljonääri laittaisi työttömät ryhmiin tekemään vapaaehtoistyötä, uutisoi Ilta-Sanomien Taloussanomat tutun tuntuisessa jutussaan, jossa Annamari Jukko ideoi Rocky Road- eli RoRo-mallia työttömien aktivoimiseksi. Hänen listallaan on monenlaista työtä koulussa avustamisesta ja vanhusten ulkoiluttamisesta tanssikurssien järjestämiseen ja niille osallistumiseen. Jukko on esittänyt samanlaisia ideoita ennenkin, ja uutisen mukaan minä olen leimannut hänet ilmaistyön ideoijaksi.

Niin olen, näköjään jo yli 12 vuotta sitten. Elokuussa 2010 Jukko ehdotti Helsingin Sanomien yleisönosastossa, että työttömät pitäisi velvoittaa auttamaan vanhuksia. Eduskunnan tulisi säätää laki, jonka mukaan työttömyyskorvaukseen tai toimeentulotukeen olisi oikeutettu ainoastaan sellainen, joka on työskennellyt Suomessa vähintään viisi vuotta ammattiin valmistumisen jälkeen. Nuoret työttömät ja maahanmuuttajat olisivat oikeutettuja ainoastaan työllistämistukeen, johon liittyisi 30 tunnin viikoittainen työvelvollisuus vanhusten henkisen hyvinvoinnin edistämiseksi.

Saman vuoden syyskuussa Jukko esitteli uutta liikeideaansa sanomalehti Karjalaisen sivun mittaisessa jutussa. Hän kertoi välittävänsä opiskelijoita asumaan vanhusten luo ja samalla avuksi arkeen ja juttukumppaniksi. Seniorille palvelun käyttö ei maksa mitään, koska hänen saamansa vuokratulo ja kotitalousvähennys kattavat yrityksen perimän palvelumaksun. Opiskelijat ovat työsuhteessa vuokranvälittäjään, joka pitää yhteyttä molempiin osapuoliin ja hoitaa kaikki vuokra- ja työsuhteeseen liittyvät asiat. Siitä jutusta ei selvinnyt ovatko opiskelijat vuokralaisia, työsopimussuhteisia työntekijöitä, vuokranvälittäjän asiakkaita vai näitä kaikkia samanaikaisesti.

En tiedä miten tälle yritysidealle kävi, joten palataan tuohon RoRo-malliin. Siinä työttömät velvoitettaisiin vapaaehtoistyöhön pakolla. Työnä voisi olla kouluissa avustamista, kotona asuvien vanhusten kävelyttämistä, palvelutaloissa käyntejä, maahanmuuttajien kanssa suomen kielen opettelua, it-taitojen opettamista tai opettelua, yhdessäoloa tai avustamista yksinäisten tai masentuneiden kanssa sekä neulomis-, ruuanlaitto- ja tanssitaitojen opettamista ja vertaisryhmiä.

Jukko sekoittaa perusteellisesti vapaaehtoistyön, palkkatyön, työyhteisön käsitteen ja viranomaispalvelut. Jos vapaaehtoistoiminta liitettäisiin osaksi Te-palveluja, niin siihen osallistuminen olisi pakollista tukien menettämisen uhalla ihan samalla tavalla kuin nyt on osallistuminen vaikkapa työnhakuvalmennuskursseille. Lisäksi iso osa Jukon listauksen pakollisen vapaaehtoistoiminnan sisällöstä on selkeästi sellaista, josta kuuluu maksaa palkkaa ja johon vaaditaan ammatillista koulutusta.

Jukko on taas keksinyt palkattoman työn teettämisen työttömillä. Hänen ajattelunsa ei ole muuttunut yhtään 12 vuoden aikana, sillä ilmeisesti hän ei ole sisäistänyt tärkeintä perusasiaa. Työttömien ongelmana ei ole seuran tai harrastusten puuttuminen, vaan heiltä puuttuu palkkatyötä. Sitä Jukko ei nytkään tarjoa.

Aloitin tämän blogin kertomalla paljon työttömillä teetettävästä palkattomasta työstä, ja näköjään joudun lopettelemaan samalla tavalla. Kuka tahansa osaa keksiä työttömille palkatta tehtävää työtä risusavotasta alkaen, mutta edes miljonääri ei keksi heille palkkatyötä.

Tuomioni on entiseen tapaan lyhyt ja jyrkkä: ei jatkoon.

***

Kommentointi on suljettu.

puheenaiheet yhteiskunta tyoelama
Kommentit (0)