Miten tässä näin kävi?

Iltalehti kertoi eilen, että aktiivimallissa on hirveä puute:  kukaan ei vieläkään tiedä miten aktiivisuus määritellään ja mikä kelpaa aktiivisuuden osoittamiseksi. Ei siis vieläkään, vaikka laki on ollut voimassa jo melkein kaksi ja puoli kuukautta, ja työttömien pitäisi parasta aikaa olla aktiivisia.

Tämä epäselvyys on lisännyt painetta Kelassa ja Te-toimistoissa, kun virkailijat ovat joutuneet vastaamaan epätietoisten kysymyksiin. Lakiin lisättiin ihan loppuvaiheessa ja ilman mitään valmistelua maininta, jonka mukaan riittäväksi aktiivisuudeksi voidaan laskea myös “viisi päivää muussa työvoimaviranomaisen järjestämässä työllistymisedellytyksiä parantavassa palvelussa tai toiminnassa”.

Työttömillä, työttömyyskassoilla, TE-toimistoilla tai Kelalla ei ole vieläkään tietoa siitä, mitä tarkalleen ottaen lasketaan muuksi toiminnaksi. Ministeriöllä ei ollut edes hajua siitä, mitä kaikkia palveluja sen alaiset Te-toimistot järjestävät, ja vasta nyt niitä palveluja kartoitetaan ja listataan kovalla kiireellä. Valmista pitäisi olla huhtikuussa, jolloin ensimmäset leikkaukset tukeen on jo tehty.

Ne ensimmäiset leikkaukset koskevat monia sellaisia, joiden osallistuminen palveluun tullaan uudessa listauksessa hyväksymään. Siitä seuraa valitusruuhka, joka työllistää viranomaisia lisää. Lisäksi monet tulevat huomaamaan, että heille aktiivisuutena markkinoitu osallistuminen ei täytäkään vaatimuksia. Tekipä niin tai näin, niin aina leikataan.

Kuten Iltalehden jutusta käy ilmi, niin asiasta vastuussa oleva ministeri Pirkko Mattila (sin.) ei vieläkään suostu sanomaan mitään. Hän siis tietää asiasta kaikkein vähiten, mutta sehän on tullut selväksi jo kauan sitten.

Te-toimistot sanovat suoraan, että kaikille ei kaikkialla riitä palveluja. Aktiivimalli siis asettaa ihmiset erilaiseen asemaan sen perusteella missä päin maata he asuvat. Tämä tekee aktiivimallista perustuslainvastaisen, joten jokaisen viranomaisen pitäisi samaisen perustuslain mukaan kieltäytyä panemasta sitä täytäntöön.

Aktiivimalli on melko varmasti kaikkien aikojen kelvottomin ja huonoiten valmisteltu laki. Hallitus ajoi sen läpi luottaen siihen, että työttömille voi tehdä ihan mitä tahansa kenenkään sanomatta mitään. Osasyyllinen on se osa mediasta, joka viime syksynä pohjusti mallia etsimällä päivittäin lynkattavaksi jonkun tuilla elävän työnvälttelijän ja hänen vastapainokseen sankariyrittäjän, joka nimettömänä valitti työvoiman saamisen vaikeutta.

Kansalaiset kuitenkin aktivoituivat ja tekivät suursuosion saaneen aloitteen aktiivimallin kumoamiseksi. Tämmöinen peli ei ilmeiseti kovin kauan vetele, sillä eduskunnan puhemiesneuvosto pohtii jo aloitteiden rajoittamista. Eihän se nyt sovi, että kansalaiset häiritsevät eduskuntaa joutavilla pikkuasioilla, kun eduskunnalla on kiire säätää lakeja kansalta kysymättä.

Miten tässä näin pääsi käymään juuri tällä hallituskaudella. Siihen vastaa Ilta-Sanomien kolumnisti Jyrki Lehtola osuvasti: Sipilän hallitus toi asiantuntemuksen, tiedon ja lain halveksunnan arvojensa keskiöön.

 

Kommentit (42)
  1. Noihin te-toimiston tarjoamiin “muihin” liittyy sekin ongelma, että niitä usein on tarjolla yksittäisiä päiviä silloin tällöin. Pitäisi olla viisi tarkastelujaksolla. Esim ammatinvalinnanohjaus…. Ei siellä muutenkaan yleensä käydä viittä kertaa eikä tämän päivän resursseilla ainakaan 5 krt 3 kk:ssa. Ja kukaan ei tiedä, saako näitä eri palvelujen eri palveluja yhdistää…

    1. STM:n sivulla käsitellään aktiivimallia. “Usein kysyttyä työttömyysturvan aktiivimallista” -kohdassa on viimeisenä:

      Olin 65 maksupäivän jakson alussa 3 päivää työllistymistä edistävässä palvelussa, voiko aktiivisuutta täydentää muulla toiminnalla?

      Aktiivisuuden eri lajeja ei voida laskea yhteen.

      1. a. talvisaari
        10.3.2018, 12:55

        Ai että onkin kätevää ja erityisesti kannustavaa. Ei kannata sitäkään kolmea päivää aktivoitua, kun ei siitä ole mitään hyötyä…

  2. Pitkäaikaistyötön
    10.3.2018, 09:52

    Tätä absurdia peliä olen päässyt itsekin pelaamaan. Yritin alkuun selvittää aktiivisuuteni täyttymistä Kelasta (Kysy Kelasta -palvelu netissä). Sain vastaukseksi, että kysy TE-keskuksesta. Kysyin TE-keskuksesta ja sain vastaukseksi, että kysy Kelasta.

    Pitää olla tosi jämpti ja lakipykäliä lukeva, että pääsee tällaisesta luupista ulos (silmukasta, kierukasta, ympyrästä, renkaasta, ikiliikkujasta). Pitää vaatia esimiehen yhteydenottoa, että selvitetään tämä nyt perinpohjin ja mitä tämä laki tarkoittaa ja kuinka sitä kohdallani sovelletaan.

    Olen jämpti. Osaan tarvittaessa lukea lakipykäliä. Entä ne, jotka eivät osaa ja rohkene? Kuinka moni on jäänyt pyörimään tuohon ikuisuusluuppiin?

    Tässä turhautumisessani myönnän, että sait hetkeksi hymyn huulilleni tuolla “Hän [Pirkko Mattila] siis tietää asiasta kaikkein vähiten, mutta sehän on tullut selväksi jo kauan sitten”.

    1. Ministerin esiintyminen Ykkösaamussa joku viikko sitten oli vaivaannuttavaa katsottavaa. Joku voisi diagnosoida ministerillä vakavan masennuksen.

      Sipilän yritysmaailmasta tuotu johtamistapa näkyy hallituksen toiminnassa monin tavoin. Asioita vaan viedään väkisin läpi, väkinäisesti hymyssä suin, postiivisesti, itsellekin valehtelemalla.


      1. Sipilän yritysmaailmasta tuotu johtamistapa näkyy hallituksen toiminnassa monin tavoin. Asioita vaan viedään väkisin läpi, väkinäisesti hymyssä suin, postiivisesti, itsellekin valehtelemalla.

        Moni firma lopulta kaatunut tähän. Suomestakin löytyy ainakin iso Nokia niminen firma, jonka matkapuhelinbisnes omasta mielestäni kaatui tähän. Yhteistä tässä työttömien aktiivimallissa ja Nokian tapauksessa taitaa olla se, että asiakkaita ei kuunneltu. Sen jälkeen ei kuunneltu ruohonjuuritason työntekijöitäkään. Vaan vaiennettiin heidät pelolla viimeistään. Ja loppu onkin historiaa. Nokia pääsi eroon firmana matkapuhelimistaan, joita toki nyt jo tuo takaisin bisneksiinsä enemmän tai vähemmän menestyksekkäästi. Toivottavasti edes jotain oppineena.

        Mutta miten käy suomen työttömyyden? Tuleeko jostain joku suuri johtaja ja vie suomen työttömyyden pois, kuten Nokialla? Sitä varmaan Sipilä toivoo salaa. Kun itse ja omat hallituskumppanit ei pysty eikä ole edes halukkaita yhteistyöhön työttömien tai muiden ruohonjuuritason tekijöiden kanssa? Uskon, että sotkua tulee ja paljon. Siivoojat ei ole kumminkaan asian aiheuttaneet suuret johtajat. Ei tainnut olla tapauksessa Nokiakaan. Mutta Nokia olikin vain firma joka toimii valtiossa. Suomi taas työttömineen valtio. Siinä on vissi ero jota ei ilmeisesti Sipilä ja kumppanit millään sisäistä.

        1. Pekka Järvi
          10.3.2018, 14:35

          Tiedän jotain Nokiasta ja olet oikeassa mitä kirjoitat. Johtajat sairastuivat kuvitelmiin kaikkivoipaisuudesta. Pieni ydinjoukko kadotti jonnekin luovuutensa ja nöyryytensä ja heistä tuli vain hukassa olevia pikkupoikia, jotka luulivat tietävänsä kaikki.

          Asiasta toiseen. Juttelin jokin aika sitten tuttuni kanssa, joka on ollut nyt työttömänä yli puolitoista vuotta. Hän sai karenssia. Ei siksi, ettei olisi ollut aktiivinen vaan Te-toimiston ja Kelan virheellisten ohjeistuksien vuoksi. Hän otti yhteyttä juristiinsa, joka laati valituksen. Juristi totesi hänelle, että älä odota liikoja. Nämä eivät juuri koskaan pääty hyvin valittajan kannalta.

          1. Jep, tuo toinen kohta on todella tuttua. Yritin olla oma-aloitteinen ja kysyin jos pystyisin tehdä projektia jonka kautta voisin työllistyä omassa työssäni, mutta Te-toimiston virkailija teki johtopäätöksen että olen jo yrittäjä nyt, niin tuet meni poikki heti.

            Jouduin pitkään prosessiin valittamaan Te-toimiston, Kelan ja työttömyysturvalautakunnan kautta 1,5 vuotta ja lopputulos oli että siellä tehtiin myöskin johtopäätös tarkistamatta asiaa mitenkään tai kuulematta minua koko em. ajan, että “valitus hylätty, ei muutosta, case closed”.

    2. Miten uskot, Pitkäaikaistyötön, esimiehen yhteydenoton tilannetta muuttavan? Kukaan – siis kukaan – ei tiedä vielä, minkä kaiken katsotaan aktiivisuutta kerryttävän ja minkä ei. Olisi ollut suoranainen virkavirhe antaa sinulle tässä vaiheessa yksiselitteinen vastaus.

      Laki on voimassa pitkälle kolmatta kuukautta, leikkuri heilahtaa ihan pian, mutta KUKAAN ei tiedä. Kaikista vähiten Mattila. Onneksi olkoon.

      1. Pitkäaikaistyötön
        10.3.2018, 20:37

        Minulle itse asiassa kävi hetkellisesti ihan hyvin: TE-toimiston virkailija selvitti asiani oman esimiehensä kanssa, otti minuun uudelleen yhteyttä ja omalla kohdallani leikkuri ei leikkaa ainakaan tällä ensimmäisellä jaksolla. Toisaalta tämä on sellainen nälkäpeli, että tilannettani tarkastellaan uudelleen heti kesän alussa. Nähtäväksi jää, luovinko vahingoitta läpi toisenkin jakson vai tippuuko giljotiininterä. Olisi toki vähemmän stressaavaa nostaa kädet heti alussa pystyyn, mutta toisaalta se leikkautuva 30 euroa on minulle viikon ruokaraha. Kyllä siitä kannattaa ainakin pari kierrosta taistella.

        1. Tässä on pieni kauneusvirhe. Vaikka te-toimiston asiantuntija olikin kysynyt esimieheltään, maksaja sen lopulta päättää. Olisi ainakin vielä pitänyt varmistaa maksajalta.

          1. Totta. Te-tmsto ei ratkaise leikkausta vaan etuuden maksaja (Kela tai työttömyyskassa). Te-tmston järjestämistä palveluista tai koulutuksesta saa todistuksen, jos niihin on osallistunut sen vaadittavan 5 päivää/tarkastelujakso . Ja työnantajalta palkkatodistuksen mikäli on onnistunut saamaan vähintään 18 tuntia/ tarkastelujakso työssäoloehdon täyttävää työtä. Etuuden maksaja ratkaisee voidaanko em. hyväksyä aktiivisuusehtoon, toisinsanoen: etuuta ei silloin leikata.
            Hallintotyön määrä kasvaa: työttömillä sekä työvoimapalveluissa ja etuuden maksajatahoissa joiden kanssa työtön asioi (Kela, työttömyyskassat). Se, mikä on hyväksyttävää esim työllisyttä edistävää koulutusta, on vielä epäselvää.

            Kun virkamiehet joutuvat tekemään päätöksiä kiireessä ja kovissa työpaineissa, niin virheellisten päätösten määrä on todennäköistä. Valitusten ja oikaisujen määrä kasvaa, josta seuraa tietenkin lisätyötä ja ruuhkia Kelassa ja työttömyyskassoissa.

            Tässä ei ole järjen hiventäkään. Mutta eipä ole tämän hallituksen muussakaaan toiminnassa.

Kommentointi suljettu.