Työttömät pelinappuloina
Työttömät eivät saa olla nappuloina pilottilimbossa, otsikoi Aamulehti Pirkanmaan alueellisen työllisyyskokeilun loppumista kritisoivan juttunsa. Kokeilu aloitettiin elokuussa 2017, ja sen ideana oli siirtää kokeiluun osallistuvien työttömien auttaminen TE-toimistojen sijaan kuntien vastuulle. Myös Kuntaliitto on ihmetellyt näiden kokeilujen loppumista, sillä niiden avulla on saatu 10 000 työpaikkaa.
Mitenkähän lienee? Missä ne työpaikat ovat ja maksetaanko niistä palkkaa? Kokeiluilla kerrotaan saadun hyviä tuloksia erityisesti vaikeasti työllistyvien pitkäaistyöttömien osalta, ja se pistää epäilemään työpaikkojen laatua. Tilastot on saatu kauniimmiksi, mutta millä keinoilla?
En ole missään nähnyt kerrottavan tarkemmin millaisiin töihin tai toimenpiteisin työttömät on saatu sijoitettua. Yhden tapauksen tiedän, sillä hän kertoi asiasta itse. Pitkäaikaistyötön sai palkkatuetun työpaikan puoleksi vuodeksi ja pääsi kuntakokeilun mannekiiniksi samaiseen Aamulehteen. Sen jälkeen seurasi kahden kuukauden palkaton työkokeilu. Seuraavaksi on lyhyen työttömyysjakson jälkeen luvassa kuntouttavan työtoiminnan pesti.
Näin rikotaan lakia. Kun henkilö on kyennyt palkkatuettuun työhön ja työkokeiluun, niin hänen työkyvyssään ei ole mitään vikaa eikä häntä lain mukaan saa sijoittaa kuntouttavaan työtoimintaan.
Yksittäistapaus ei tietenkään kerro kovin paljon koko toiminnasta, mutta yhden asian olen työllistämisestä oppinut. Kun puhutaan työllistämisestä, niin kannattaa aina kysyä puhutaanko palkkatyöstä. Tässä paljon ylistetyssä kuntakokeilussa puhutaan paljon työllistämisestä, joten yhtä paljon pitää kysyä siitä palkasta.
Kunnilla nimittäin on valtavan suuri kiusaus käyttää kuntouttavaa työtoimintaa väärin. Sijoittamalla pitkäaikaistyöttömät kuntouttavaan työtoimintaan kunta säästää osuutensa työmarkkinatuesta ja saa lisäksi 10,09 euroa päivässä työllistämiskorvausta jokaisesta ”työllistetystä”.
Vuosia kuntouttavaa työtoimintaa seuranneena pystyisin halutessani ja valtuudet saatuani lopettamaan vaikkapa oman kuntani työttömyyden kuukaudessa. Kaikki työttömät voitaisiin laittaa kuntouttavaan työtoimintaan. Osalla heistä korvattaisiin palkkatyönä tehtävää työtä, ja loput voitaisiin laittaa vaikka leikkimään hippasta tai seisomaan torille neljäksi tunniksi yhtenä päivänä viikossa. Touhu nimettäisiin kuntouttavaksi työtoiminnaksi. Lakia rikottaisiin mennen tullen, mutta ei se ole ennenkään kuntia haitannut. Mitään seuraamuksia ei koskaan tule.
Näiden kiiteltyjen kuntakokeilujen suhteen pitää olla yhtä epäileväinen kuin silloin, kun kuulee puhuttavan työllistämisestä ilman tarkempia selityksiä. Pitää kysyä maksetaanko työstä palkkaa.
Ei ole tarkoituskaan maksaa pitkäaikaistyöttömille palkkaa työstä, Hallitus harhauttaa puheillaan työstä mutta koskaan eivät kerro ettei niistä töistä makseta koskaan oikeata palkkaa.
Tämä on suuri kusetus ja vääryys sekä väärää politiikkaa mikä pitää korjata ensitilassa, kyseessä on sentään sadoistatuhansista ihmisistä joilta viedään toimeentulo entistäkin huonommaksi ja samalla hallituksen ”mielipuolinen diagnoosi” siitä että työ kuntouttaa on sama logiikka kuin natseilla. En näe natsien ideologiassa mitään eroa Sipilän hallituksen kanssa tässä kysymyksessä.
Pakkotyötä ilman palkkaa niin ihminenhän menee vain huonompaan kuntoon niin henkisesti kuin fyysisesti. Katkeruus vain kasvaa ja ihminen tuntee todellakin olevansa vain ”roskaihminen” ja syyllinen omaan tilaansa vaikka syy ei ole työttömän vaan Hallituksen, poliitikkojen ja virkamiesten joiden pitäisi tehdä kansalaisille myönteistä politiikkaa eikä yrityksille ja rikkaille antamalla rahaa köyhien taskuista, nyt politiikkaa tehdään vain rikkaille ja yrittäjille, mihin unohtui tavalliset suomalaiset ihmiset?
Eiköhän tässäkin tapauksessa sekin ole ”hyvä tulos”, jos työtön kyllästyy jatkuvaan pompotteluun ja ilmaistyöhön, ja tiputtautuu toimeentulotuelle. Taas on maassa yksi työtön vähemmän, ja tilastot näyttävät paljon paremmilta!
Hienoa että pidät asiaa esillä ja puhut asioista niiden oikeilla nimillä. Liian kauan on tätä pelleilyä katsottu läpi sormien, mutta ehkä nyt kun apulaisoikeusasiamieskin otti epäkohtaan kantaa voidaan odottaa että asiantilaan saadaan muutos. Ensi kevään ek-vaaleissa on myös hyvä muistaa kysyä ehdokkaaltaan mitä tämä asiasta ajattelee ja mitä hän aikoo tehdä että lakia rikkova toiminta saadaan lopetettua.
Ja kysyä itse kunkin ehdokkaalta, että mitä tarkoittaa omaehtoisen työnhaun malli ?
Suomen kieli on rikasta. Sillä voi kääntää asian kuin asian mielensä mukaiseksi.
Omaehtoinen työnhaun malli. Voi kun töitä olisikin.