Pakkotyön vaatijat
Ranskan oikeistolainen ministeri vaati maanantaina, että toimeentulotukea saavat on pakotettava tuen vastikkeeksi yhdyskuntatyöhön vähintään viideksi tunniksi viikossa. Sopivia töitä olisivat vaikkapa siivous, vartiointi koulujen lähettyvillä ja vastaanottotehtävät julkishallinnossa. On vain ajan kysymys, milloin joku kansanedustaja ehdottaa ihan vakavissaan tätä meilläkin.
Minä jo melkein arvaan, kuka se tulee olemaan. Kokoomuksen Jaana Pelkonen ehdotti jo vaalikampanjassaan toimeentulotukea vastikkeelliseksi. Siinä sivussa hän tuli osoittaneeksi, että ei tunne nykyistä toimeentulotukilakia ollenkaan. Hän tuntui luulevan, että toimeentulotukea saa jokainen, kunhan vain ilmoittaa sosiaalivirastoon rahan tarpeen ja tarvittavan summan.
Olen aina ihmetellyt, millaisessa järjestyksessä näiden vastikkeellisen toimeentulotuen vaatijoiden pään helyt oikein ovat. He lähtevät siitä olettamasta, että tuen saaja on laiska, ei halua töitä ja viihtyy köyhyydessä. Siksi hänet pitää pakottaa tekemään jotain hyödyllistä leipänsä eteen.
He sekoittavat tahallaan työn ja ilmaistyön välisen eron. Työ on sitä, että ihminen myy työpanostaan ja saa siitä työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Sillä palkalla hänen on tarkoitus elättää itsensä ja perheensä. Toimeentulotuki on jo lain sanamuodon mukaan viimesijainen taloudellinen tuki, jonka tarkoitus on turvata toimeentulo ja edistää itsenäistä selvitymistä, siis pitää ihminen hengissä. Orjatyötä on se, että saadakseen toimeentulotuen mukaisen mitättömän summan joutuu yhdyskuntapalveluun.
Jos joku ei tiedä, niin yhdyskuntapalvelu on rikoslain mukainen rangaistus, joka voidaan määrätä tietyistä lievistä rikoksista. Köyhyys ja työttömyys eivät ole ainakaan vielä rikoksia, mutta tulevaisuudesta en mene vannomaan.
Erikseen ovat sitten jo olemassa olevat ilmaisen pakkotyön muodot, kuten kuntouttava työtoiminta, työharjoittelu ja työelämävalmennus. Niistä olen paasannut jo aiemmin ja paasaan varmasti vielä lisääkin.
Jos saa tykkäristä karenssin ylleen työharjoittelusopimuksen aikana, tulee työharjoittelu suorittaa kuitenkin loppuun.
Keskeyttäneeltä voidaan evätä toimeentulotuki, koska hän ei ole suostunut/jatkanut työvoimapoliittista toimenpidettään.
Eli pakkotyötä vastikkeeksi toimeentulotuesta.
Itse joiduin tähän loukkuun, koska olen alle 25 vuotias nuori joka ei hakenut yhteishaussa elämäntilanteensa vuoksi.
Minua rankaistiin karenssilla jonka purkaa vain työpaikan saanti.
Onneksi tämä ei kestä kuin vain 2kk kun työharjoittelusopimukseni vaihtuukin palkkatuetuksi työsopimukseksi.
Mielestäni, siinnä on kuitenkin 2 kk liikaa. Kaikenlisäksi toimeentulotuestani (siitä minimaalisesta) vähennetään rahaa senkin takia koska avopuolisollani on jonkinlaisia tuloja ylipäätään (osa-aika duuni jonka lisäksi hänen on haettava kelalta tukea).
En ole laiska, mitäänsaamaton saati haluton työllistymään. Päinvastoin. Tämän työpaikan takia en lähtenyt opiskelemaan.
Ilmeisesti työnteko on nyt sitten väärin näin alle 25 vuotiaana. Eikö se olekaan minun päätös mitä teen elämässäni ja milloin teen elämässäni. Minä hankin sen saakelin koulutodistuksen kun itse haluan kun olen selvittänyt mitä haluan. En lähde siihen että pitäisi pakkokouluttautua esim. lähihoitajaksi. Oli niistä pulaa tai ei.
Kuka ikinä siellä päätösiä tekeekin meidän tavantallaajien puolesta, niin hänen tulisi ottaa ensinnäkin asioista selvää, eikä vain olettaa olettamasta päästyään. Turha pyöri siellä penkillä muiden penkilläpyörijöiden kanssa. Heistä irtoaa tietoa ja näkökulmia vain tiettyyn pisteeseen. Oma polla käyttöön, älkää lainatko muiden. Ne eivät välttämättä ole yhtään toimivampia.
Joo, onhan se väärin, että joutuu palkkansa eteen töitä tekemään. Sen takia me suurituloiset maksamme veroja, että kaiken maailman siipeilijät voi elellä mukavasti.