Markus Leikola: Milloin me mennään isin luo?

Aina kun puhelin soi, Ronja säpsähti. Olisiko se isä, kertoisiko hän että äiti ja Ronja voisivat tulla isän luokse?
Oskari ei enää muista, miltä isä näytti. Hänellä on kuva isästä, missä isällä oli silmälasit ja taakse kammattu tukka. Äiti kertoo, että isä oli lukenut hänelle joka ilta iltasadun. Oskari kysyi äidiltä, oliko isällä römeä ääni. Ja missä isä nyt on. Äiti sanoo joka kerta, että isä on hoitamassa asioita. Mutta kysymykseen ”Milloin isä tulee?” äiti ei osaa vastata, vaan vaihtaa puheenaihetta.
Ronjan isä ja Oskarin isä ovat yhdessä tupakalla. Kumpikaan ei oikeastaan polta, mutta se auttaa, kun hermot ovat kireällä. Kumpikin näyttää kännykästä toisilleen lapsensa kuvaa. Kummankin kyynel jäätyy poskelle, molemmat tumppaavat tupakat ja menevät takaisin sisään odottamaan, tietämättä kuinka kauan vielä.
Ronjan ja Oskarin tilalle voidaan vaihtaa Fatima ja Hamid ja heidän isänsä sijoittaa vaikkapa Suomeen, mutta eipä sillä oikeastaan ole väliä, mitä lasten nimet ovat silloin, kun ikävä on kova.

Markus Leikola
Markus Leikola

Perheenyhdistäminen on pakolaispolitiikan vaikeimpia kysymyksiä: on hyvin tiedossa, että mitä kauemmas turvapaikanhakija tulee, sitä todennäköisemmin hän on nuori mies, johon suku on sijoittanut säästönsä, ja tarkoitus on tuoda perhe perässä. Näin ihan jo siksikin, että koko perheen matkustus samalla kertaa on niin kallista, että köyhemmistä perheistä ei ole lähtemään kauas ja varakkaammillakaan ei ole varaa tulla kaikki kerralla.
Näin ollen perheenyhdistäminen koskee erityisesti sitä puolta prosenttia Syyrian pakolaisista, jotka ovat tulleet Euroopan unionin alueelle asti. Nostamalla tulorajoja ja vaikeuttamalla perheenyhdistämistä muilla tavoin pyritään hillitsemään tänne tulemisen houkuttelevuutta – ja tässä lajissa EU:n jäsenmaat ovat alkaneet myös kilpailla keskenään sen sijaan, että sopisivat yhteisistä normeista.
Toisaalta tämä varakkain osa on usein myös parhaiten koulutettu. Nuorten miesten intressissä on muutenkin löytää mahdollisimman nopeasti mahdollisimman hyväpalkkaisia töitä, koska suunnitelmana on lähettää kotiin rahaa, jotta vaimo, lapset ja sisarukset pääsisivät tänne. Halukkuus töihin on tällä porukalla usein suurempi kuin työttömyyteen tottuneemmalla kantaporukalla.
Paras keino ehkäistä poliittista radikalisoitumista on perhe – mamma, joka käskee lopettamaan höpsötykset, vaimo ja lapset, joiden luona viettää iltansa huonon kaveriseuran sijaan. Ei ole liioiteltua sanoa, että rakkaus toiseen ihmiseen on paras tapa pitää syrjäytyminen, turhautuminen ja vieraantuminen poissa mielestä.
Luulisi myös, että paras tapa torjua huhuja ja pelkoja turvapaikantekijöiden raiskaushaluista olisi pitää huoli, että he saisivat omat morsiamensa ja vaimonsa mahdollisimman nopeasti tänne eikä vaikeuttamalla tätä.

Perhe on kotoutumisen perusyksikkö, ja hallitus, joka asettuu perheytymistä vastaan, ehkäisee kotoutumista ja lisää sen hidastumisesta aiheutuvia ongelmia. Pään pensaaseen laittaminen tuottaa helposti sukupolvien mittaista katkeruutta. Vaikkei Suomi voi olla – eikä koskaan olekaan ollut – lintukoto, sellaista emme silti tarvitse.
Lakiesitykseen on liitetty sääntö, jonka mukaan tulorajat ulotettaisiin koskemaan myös Suomen kansalaisten ulkomaisia perheenjäseniä. On helppo nähdä, että tämä vielä kummallisempi määräys on paperissa lähinnä ohjaamassa huomiota pois pääkysymyksestä, tulorajojen kiristämisestä. Ai mistä sen näkee? No siitä, että lisäesitykselle ei löydy isää eikä äitiä, vaan hallituspuolueidenkin edustajat ovat kilvan ampumassa sitä alas.

Kommentit (3)
  1. “Ai mistä sen näkee?” Moneskohan orpo ehdotus tämä jo on? Usiamman prosentin todennäköisyydellä osun osittain oikeaan, kun väitän, että on joku Tehdas, joka suoltaa ehdotuksia, joissa ei ole päätä ei hännäntypykkää. Jopa Joku Hallituksessa älyää julkisuudessa vikkelästi torjua ehdotuksen – ja saa hyväntekijän maineen!
    Kirjoitanko mitä aattelen? En kirjoita.

  2. Heli nieminen
    18.2.2016, 09:29

    Perheenyhdistäminen on rauhanteko.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *