Tuomas Enbuske: Ei ihmisistä ole pakko pitää enemmän kuin delfiineistä!

Särkänniemen delfiineistä ollaan kyllä kiinnostuneita, muttei vanhustenhoidosta. Näin kritisoi Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin kolumnissaan. Kun Särkänniemi salaili delfiinien siirtämistä Kreikkaan, delfiinikriitikoiden yleisin ajatus oli juuri tuo ”onhan tässä nyt tärkeämpiäkin asioita”.
Ymmärrän sen vielä muilta, mutta outoa se oli Ilta-Sanomien päätoimittajalta. Sama lehtihän oli viikon puhunut delfiineistä. Samoin kuin kokoomus torjui oman ehdotuksensa päivähoitomaksujen korotuksesta, Ulla Appelsin torjui nyt omaa maaliaan.

Tuomas Enbuske

Tuomas Enbuske

Olisi  mukavaa kuulla empatiapoliiseilta viiden tärkeän asian lista, joista saisi olla huolissaan. Veikkaan, että listalla ei olisi yhtään suomalaista ongelmaa. Köyhin suomalainen sotaveteraanikin elää kuin kuningas, jos häntä verrataan vaikka burundilaiseen albiinoon. Miksei Ilta-Sanomat uutisoi pelkästään burundilaisista albiinoista?
Vanhuksia kohdellaan nykyään sitä paitsi paremmin kuin ikinä maailmanhistoriassa. Pave Maijanenlaulaa kappaleessaan Pidä huolta, että ”muista, vanhukset ei kuulu vanhainkotiin”.
Miksi vanhukset eivät saisi olla vanhainkodissa? Kenen niitä pitäisi jäädä hoitamaan? Omien lasten? Eli suomeksi sanottuna naisten.

Mutta ketä kohtaan tässä nyt sitten pitäisi tuntea eniten empatiaa?
Metsästäjä-kerääjää kiinnosti juuri ja juuri oma perhe ja heimossa hengailijat. Silloinkin oli tyypillistä, että vanhukset ja vammaiset lapset potkaistiin ulos ja jätettiin kuolemaan. Valtiot ovat vain muutama sata vuotta vanha rakennelma.
Kun viimein elämme ihmiskunnan vaurainta ja vähiten sotaista aikaa, empatiamme on pikku hiljaa alkanut kohdistua myös kaukaisiin kansoihin, pakolaisiin ja eläinten oikeuksiin. Tämä kehitys kertoo ihmisestä hyvää.
Mutta miksi ihmisen pitäisi kokea enemmän empatiaa ihmisiä kuin eläimiä kohtaan? Varsinkaan, kun nämä tutkitusti eivät ole toisiltaan pois. Kenellä ylipäätään on oikeus sanoa, kenestä pitää välittää?
Jos on ulkoiluttanut koiraansa aamuin illoin 17 vuotta, totta kai sen menetys tuntuu pahemmalta kuin kuolonuhreja aiheuttava junaonnettomuus Intiassa. Jos emme kokisi noin, emme olisi ihmisiä. Olisimme robotteja.

Yksi selitys delfiineistä huolehtimiseen on ollut se, että delfiinit ovat älykkäitä. Ja totta, ihminen on suureen osaan eläimistä verrattuna idiootti. Siis kemosensorinen idiootti. Me mittaamme älyksi sitä, mitä itse osaamme tehdä. Delfiinien kommunikaatio on niin älykästä, ettei tiede ole vielä voinut selvittää mitä kaikkea ne kommunikoivat.
Mutta älykkyyskin on ongelmallinen empatian mitta. Sillä logiikallahan meidän pitäsi kohdella älykkäitä ihmisiäkin paremmin kuin tyhmiä. Silloin ensihoitajan pitäisi valita hätätilanteessa aikuinen mieluummin kuin alle nelivuotias lapsi, joka ei ole vielä kehittynyt edes muita simpanssilajeja älykkäämmäksi.
Oleellisinta on myötätunto, ei kyttäys sen kohteesta.

Argumentti, ettei asiasta X saisi olla huolissaan, koska asia Y on vielä hoitamatta, on älyllisesti laiska. Empatia ei ole kuin tilillä oleva raha, jota on henkisessä lompakossa vain tietty määrä ja sitä pitäisi käyttää säännellen.
Oman havaintoni mukaan samat henkilöt, jotka meuhkasivat delfiineistä, ovat meuhkanneet kovaäänisesti myös köyhien,vanhustenhuollon ja maahanmuuttajien asemasta.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Kiitos hyvästä tekstistäsi, Tuomas. Haluaisin vielä lisätä, että suurimman osan meuhkaajien aka eläinsuojelijoiden tavoite on tulla ”työttömiksi”, sillä meuhakaaminen ja eläinten suojeleminen ei koskaan ole mielekästä, mutta välttämätöntä.

 2. 2

  joku sanoo

  Pitää kai lukea Appelsinin kolumni uudestaan, ymmärsin nimittäin itse että hänen pointtinsa oli juuri se että välittäminen on hyvä asia, mutta outoa että ihmiset välittävät lähes pelkästään eläimistä mutta eivät ihmisistä. Sen sijaan että välittäisivät molemmista. Voi olla tietysti että hänen tuttavapiirinsä on erilainen. Täytyy myöntää, että omakin feedini antaa sen kuvan, että ihmisiä kiinnostavat vain delfiinit ja jossain määrin pakolaiset, mutta en ole nähnyt samanlaista meuhkaamista esimerkiksi vanhustenhoidosta. Delfiinienkin kohdalla niitä ei olisi saanut siirtää eikä toisaalta myöskään jättää Särkänniemeen.

 3. 3

  Anneli sanoo

  No miksi eläimistä ei saisi välittää enemmän kuin ihmisistä? Itselleni eläimet menee aika monen ihmisen edelle, anteeksi vain nyyh nyyh, senkin tekopyhät.

 4. 7

  Vepo sanoo

  Miten se siirto sitten olisi pitänyt tehdä? Ilmoittaa kuukautta etukäteen ja järjestää juhlaparaati?
  Mitä enemmän ihmisiä siirtoa katsomassa sen enemmän tarvitaan yleisön ohjausta ja järjestyksenvalvontaa. Suurempi katsojamäärä lisää todennäköisyyttä, että joukossa on yksi idiootti joka keksii tehdä jotain typerää.
  Itse siirto sujuu turvallisimmin jos paikalla ei ole ketään ylimääräistä. Oliko tämän turvallisuuden maksimointi joidenkin mielestä virhe?

 5. 8

  SiisMitä sanoo

  Ei myöskään delfiineistä, tai pandoista tai julkkistoimittajista tarvitse pitää enemmän kuin vanhuksista! Iloisesti (sekavasti) vaipoissaan pyöriskelevä ja viheltelevä (höpisevä) vanhus on vaan niin yleinen nisäkäs ettei sen pongaamisesta, puhumattakaan puolustamisesta saa krediittiä eikä julkisuutta.

 6. 9

  Maru sanoo

  Eiköhän hyväksytä se, ettei kaikkien tarvitse olla kaiken aikaa huolissaan kaikesta. Ahdistuksen aiheita riittää varmaan jokaiselle niin ihmisistä kuin eläimistä, joten annetaan jokaiselle vapaus valita mistä on ahdistunut kulloinkin ja mihin asioihin haluaa huomion kiinnittyvän.

 7. 10

  Martta sanoo

  Miksi minun pitäisi välittää sinun mielipiteestäsi enemmän kuin Ullan ja minkä tutkimuksen kumpikaan teistä on tehnyt oman väitteenne tueksi. Suun aukomista, kun ei muutakaan ole.

 8. 11

  Käyrästä ei saa suoraa sanoo

  Lukuisissa tutkimuksissa on havaittu, että ihmiset jotka kohtelevat eläimiä huonosti kohtelevat suuremmalla todennäköisyydellä myös ihmisiä huonosti. En usko että erityisesti on tutkittu delfiinien ja vanhusten kohtelua, mutta jos on samassa linjassa muiden tulosten kanssa, ne jotka kehtaavat sulkea delfiinit pieniin altaisiin kehtaavat myös sulkea vanhukset pieniin huoneisiin.

 9. 13

  krisu sanoo

  Tuomas kirjoittelee blogeja ja on jotain mieltä jotain toista vastaan ihan leipätyökseen. Miksi Suomessa ei saisi pitää delffiinejä, nimittäin kysyin kerran delffiiniltä mitä se pitää esiintymisestä. No tämä delffiini ainakin myönsi pitävänsä esiintymisestä oikein kovasti ja tämän vakuudeksi läimäytteli pyrstöään veden pintaa vasten innokkaasti. Tämä delffiini lähetti terveisiä Suomeen ja sanoi tulevansa oikein mielellään särkäniemeen vierailevaksi tähdeksi. Se jääköön salaisuudeksi missä ja kuinka keskustelu käytiin. Nimittäin jos tämä tieto kantautuisi eläinsuojelijoiden korviin ei siitä hyvä heiluisi.

 10. 14

  sanoo

  Tosiasiassa vanhusten hoiva on nyt heikompaa kuin vuosikymmeniin. Hhäkkilinnuillakin on ulkoiluttamismääräykset samalla kun monet vanhukset viruvat vaipoissaan odottaen jotain joka välittäisi tai hoivaisi. Mihinkäs Tuomas tuon väitteen hyvästä vanhustenhuollosta perustat – vai onko se vain ns. mutua kun suurinpiirtein kaikki muu on mennyt parempaan suuntaan? Onneksi sentään voi matkata Ruotsin Kolmårdeniin ja lasten kanssa seurata delfiinien temppuja – ja ruoytsalaisperheet tykkäävät – viime vuonna lyötiin kaikkien aikojen ennätys, yli puoli miljoonaa kävijää. Voisiko tässäkin asiassa ottaa mallia länsinaapurista tänne viherpohjolaan – siellä kun huolehditaan delfiinien hyvinvoinnista delfinaariossa, merimetsokanta pidetään harventamalla kurissa jotta saaristo ei tuhoudu + että myös vanhuksia arvostetaan ja hyvin hoidetaan. Jälkimmäisiin liittyvä suoranainen halveksunta paistaa valitettavasti myös sinun jutustasi.

 11. 15

  Mis Antropia sanoo

  En tiedä. Tänään pankissa eräs iäkäs kaatui tiskin eteen rollaattorillaan, ja jäi pahasti lyttyyn rollan ja tiskin etuseinän väliin. Metrin päässä ensimmäisessä odotuspenkkirivistössä istui 6 liikuntakykyistä keski-ikäistä henkilöä. Yksi heistä kiljahti:”Ai kauheeta!”. Siinä kaikki. Yksikään noista lähimpänä olleesta ei noussut auttamaan. Penkkirivejä oli viisi. Oli täyttä. Kukaan penkkiriveillä istunut, kassatiskille jonottanut ei noussut auttamaan. Kaukaa pankkisalin perältä vakuutuskoppiin jonottanut mies nousi hätiin, minä riensin samoilta sijoilta apuun myös, ja vakuutusvirkailija liittyi seuraamme. Vanhus sai avun.

  Suurin osa ihmisistä on välinpitämättömiä, arkoja, yllättävissä tilanteissa hätääntyviä, neuvottomia. Autan lähimmäistä, kyllä, milloin hänen avuntarpeensa omalle kohdalle osuu, niin kuin tänään tapahtui, mutta yleisesti ottaen jelpin eläimiä ja puhun niiden puolesta – tuotantoeläinten puolesta eritoten – paljon mieluummin.

  Ihmisissä noin yleisesti ottaen, onassa lajissani, ei ole juuri mitään mistä erityisesti pitäisin. Lapsia kyllä rakastan, mutta sitten tulevat aikuiset ja kasvattavat heidät kaikesta kauniista ulos. Poikkeusyksilöitä toki on. Eivät kaikki ihmiset – aikuiset – idiootteja, kusipäitä ole. Esimerkiksi
  José Alberto Mujica Cordano ei taida olla. En tiedä, luulen.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *